Murăturile cauzează cancer?

1

Acum trei zile, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat telefoanele mobile ca fiind “posibil cancerigene”, plasându-le în aceeași categorie cu insecticidul DDT, sistemele de eșapament și…legumele murate (printre altele). În urma grijilor stârnite de chinezi, medicii au încercat în mod repetat să confirme legătura dintre murături și cancer în cadrul unor studii clinice încununate cu rezultate amestecate. Dar luate ca întreg, acestea arată că pare să existe o asociere. Să fie fermenții de vină?

Când spitalele din China au început să monitorizeze sistematic incidența cancerului acum 50 de ani, au descoperit că unele regiuni se confruntau cu numeroase cazuri de carcinom scuamos esofagian, o formă de cancer a celulelor care căptușesc esofagul. Epidemiologii au observat că oamenii din aceste regiuni se bazau pe legumele fermentate ca sursă de nutrienți pe perioadele lungi ale anului în care nu puteau consuma vegetale proaspete. Cercetătorii cred acum că de vină ar fi ciupercile din spatele procesului de fermentare, care, ca parte a ciclului lor de viață natural, eliberează o serie de agenți posibil cancerigeni. În 2009, o analiză care a revizuit toate studiile existente până atunci de-a lungul Asiei a stabilit că a consuma în mod regulat murături dublează riscul de dezvoltare al carcinomului scuamos esofagian.

De-atunci, cercetătorii au început să le pună în cârcă murăturilor și alte tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric, cu o incidență neobișnuit de mare în Coreea de Sud și Japonia, deși locuitorii acestor țări consumă cantități mari de legume aflate în război cu cancerul – cu 73%, respectiv 34% mai mult decât americanii, care mănâncă cu 70% mai multe legume decât europenii nordici. Unele studii pun această incidență ridicată pe seama faptului că mare parte din aceste legume sunt murate. Asta nu înseamnă însă că toate murăturile poartă mantia toxicității, și asta pentru că nu toate sunt obținute la fel. Soluția acidă în care sunt murate legumele provine din mai multe surse. De exemplu, chinezii din regiunile afectate de forma de cancer scuamos mai sus amintită pun legumele în borcane și le presară cu apă sărată, un mediu fecund pentru microbii care consumă zahărul din alimente. Pe măsură ce digeră aceste zahăruri, microbii eliberează acid, alcool și alți compuși pentru intensificarea aromei, precum și, din câte se pare, agenți cancerigeni.

Cum unele procese de fermentare cu diverse durează câteva săptămâni sau chiar luni, marile companii producătoare de castraveți, care lucrează contra cronometru, înmoaie de la început legumele în oțet diluat, fără să mai aștepte ca microbii să-și împroaște acidul asupra componentelor din borcan. Amestecul folosit de industrie este de regulă pasteurizat, împiedicând fermentarea. Până acum nu există nici o dovadă care să arate că legumele nefermentate, cele pe care le cumpărați din marile magazine, ar cauza cancer. Însă chiar dacă murăturile comerciale nu intră în aceeași categorie „posibil cancerigenă” ca și legumele fermentate în mod tradițional, asta nu înseamnă că sunt lipsite de riscuri. Unii cercetători sunt de părere că nu doar fermentarea este de vină pentru incidența ridicată a cancerului gastric din Coreea de Sud și Japonia, spunând că nutrienții care le permit legumelor proaspete să prevină cancerul se pot degrada în soluția acidă. Așa că puteți reduce numărul de murături consumate, recomandă specialiștii, mai ales că majoritatea conțin și niveluri ridicate de sodiu, despre care se crede că sporește riscul cancerului de stomac.

Oare ce mai putem mânca sănătos pe lumea asta?

Sursa: Slate

Foto: Flickr/4nitsirk

Citiți și:

OMS: Telefoanele mobile sunt posibil cancerigene

Escherichia coli, mutantul din grădină

VIDEO. Chimia unui hamburger

Tags:



Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger