Muncitorii din fast food-urile americane au protestat pentru salarii mai bune

0

Duminică, 29 iulie, muncitorii din fast food-urile americane au organizat greve în New York, Chicago, St. Louis, Detroit, Milwaukee, Kansas City și Flint, ultimul capitol dintr-o serie de proteste organizate anul acesta pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și creșterea salariilor într-o industrie care plătește prost, scrie Fastcoexist. La sfârșitul lui 2012, 200 de lucrători din fast food-urile newyorkeze au lăsat prăjelile deoparte și au protestat, iar în aprilie anul acesta numărul lor s-a dublat. 400 de muncitori din New York au intrat atunci în grevă, însoțiți de lucrători din alte patru orașe care au cerut salarii de 15 dolari pe oră și condiții de muncă adecvate.

În mai 2013, coaliția progresistă Fast Food Forward a lansat un raport în care arăta că muncitorii din industria fast food americană sunt furați la salarii. Din 500 de lucrători de la McDonald’s, Burger King, Wendy’s și Papa John, 84% au raportat o formă de furt la salariu, cum ar fi munca peste program sau nerambursarea benzinei pentru livrarea produselor de către angajați. În aceeași lună, procurorul general al New York-ului a anunțat că biroul său va lansa o investigație în această privință. În ultima săptămână, cinci muncitori de fast food din Seattle au depus plângeri împotriva angajatorilor, pe motiv că le-au reținut salariile ilegal.

Fast Food Forward a dezvăluit și pracitici mai subtile de ciupire a salariilor din industrie, care oricum sunt proaste. Într-un clip video lansat recent, coaliția arată cum McDonald’s folosește carduri prepaid în loc de cecuri pentru salarii, care îi suprataxează pe angajați, inclusiv la verificarea soldului. Un casier de la o franciză McDonald’s din Milwaukee, Devonte Yates, câștigă 7,25 de dolari pe oră, iar cardul primit de la angajator îi mănâncă 40-50 de dolari din venitul lunar. Yates spune că pierde 0,5 dolari de fiecare dată când își verifică soldul, o sumă semnificativă atunci când e vorba de un salariu de 350 de dolari pe lună. În prezent, salariul mediu al muncitorilor din industria fast food este de 8,94 dolari pe oră.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger