Muncitorii de la o fabrică din industria mineritului din Grecia votează pentru autogestiune

0

Administraţia fabricii Viomihaniki Metalleutiki, o filială a Filkeram-Johnson din nordul Greciei, a abandonat locul de muncă din mai 2011. În aceste condiţii, muncitorii au încetat să mai lucreze, având dreptul legal să facă asta dacă angajatorii întârzie cu plata, scrie Federacion Salonica, citând o declaraţie a muncitorilor. Sindicatul de la Viomihaniki Metalleutiki a organizat însă 40 de muncitori rămaşi activi după închiderea fabricii, care o păzesc acum pe schimburi pentru a se asigura că administraţia nu sustrage echipamentele sau că acestea nu sunt furate. Obiectivul este ca aceştia să preia controlul fabricii.

Administraţia a declarat că fabrica nu se va mai deschide din cauza lipsei de fonduri, context în care sindicatul a venit cu propunerea ca muncitorii să o conducă, iar membrii administraţiei şi muncitorii din consiliul administrativ să demisioneze. Propunerea a fost votată de 98% dintre participanţii la Adunarea Generală. În ceea ce priveşte capitalul iniţial, necesar pentru funcţionarea fabricii, muncitorii propun ca Organizaţia Ocupării Forţei de Muncă din Grecia să le plătească în avans sumele la care au dreptul după ce devin şomeri. Pentru a fi acoperiţi legal, ei cer introducerea unui statut juridic pentru cooperative.

Mişcarea pentru Emanciparea şi Auto-Organizarea Muncitorilor a lansat apelul: “Facem apel către fiecare sindicat, muncitor şi organizaţie să se solidarizeze cu lupta muncitorilor de la Viomihaniki Metalleutiki şi să îi sprijine în mod activ, atât financiar cât şi politic”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger