Muncile casnice fac bărbaţii mai puţin sexy?

3

Din ciclul “ce mai cercetează cercetătorii când nu mai e nimic de cercetat”, astăzi descoperim un studiu pe tema exprimată în titlu. Materialul tocmai a fost publicat în revista American Sociological Review şi, în esenţă, spun că bărbaţii care fac treburi casnice percepute, de regulă, drept specific feminine (curăţenie, gătit, spălat vase, dat cu mopul), au parte de mai puţin sex decât bărbaţii care nu fac astfel de lucruri. Însă, în ciuda concluziei, studiul nu s-a putut pronunţa dacă muncile casnice sunt cele care îi fac pe bărbaţii care le practică mai puţin sexy decât ceilalţi.

 

 

„Când partenerii sunt pe picior de egalitate în relaţie, se poate spune că sunt buni prieteni şi că nu mai au nevoie de sex pentru a comunica între ei”, susţine sociologul Pepper Schwartz de la Universitatea Washington, autor al lucrării „The Normal Bar: The Surprising Secrets of Happy Couples and What They Reveal About Creating a New Normal in Your Relationship”. „Partea aceea a relaţiei în care suntem companioni, prieteni, se pare că nu este atât de sexy”, susţine acesta. Studiul citat îşi bazează concluziile pe date adunate în ultimii 20 de ani, în SUA, de la peste 4.500 de cupluri de vârsta a doua; informaţiile sunt variate, de la frecvenţa actului sexual la tipul muncilor casnice sau frecvenţa acestora, dar şi altele. Colectarea datelor a relevat că femeile făceau 80% din muncile casnice precum curăţenia, spălatul hainelor sau gătitul. „Sunt activităţi percepute istoric drept rezervate femeilor, în mod tradiţional”, a punctat sociologul Sabino Kornrich, co-autor al studiului. Bărbaţii făceau 55% din activităţile casnice, dar mai degrabă era vorba de plata facturilor, munca în curte sau grădină, mentenanţa şi condusul maşinii (şi, în general, activităţi care nu presupuneau o rutină zilnică).

Căsniciile în care există egalitate între parteneri la capitolul „cine ce face” tind, totuşi, să fie mai fericite, per ansamblu, au descoperit cercetătorii. Dar, bărbaţii care preluau mai multe dintre activităţile casnice „femeieşti” aveau parte de mai puţin sex decât cei care nu se atingeau nici măcar de călcat cămăşi ori gătit. Studiul nu a putut explica diferenţa de activitate sexuală nici prin modul de comportament al bărbaţilor, nici prin faptul că femeile aflate în astfel de mariaje tradiţionale, unde ele preluau cam toată munca domestică, s-au fi simţit mai obligate să întreţină relaţii sexuale sau mai intimidate de partenerii lor. Un posibil răspuns avansat de cercetători ar fi că partenerii dintr-un cuplu aflat pe picior de egalitate încep să se simtă mai degrabă ca frate şi soră decât ca iubit şi iubită.

Problema studiului, însă, este că se aplică unei generaţii aflate, totuşi, la o anumită vârstă, iar concluziile sale nu rezistă în cazul generaţiilor mai tinere, care sunt mult mai flexibile când vine vorba de definirea rolului unui sex anume în societate şi relaţie. „Rolul sexelor în activitatea casnică şi în creşterea copiilor s-a schimbat, încet, dar sigur, în ultimii 20 de ani”, consideră sociologul Constance Gager, de la Universitatea Montclair din New Jersey. Ea a analizat aceleaşi seturi de date ca şi studiul citat şi a descoperit că atunci când activităţile casnice nu sunt separate în „activităţi bărbăteşti” şi „activităţi femeieşti”, bărbaţii care fac mai multă treabă prin casă au parte de sex mai des. Astfel că este cam greu de spus că activităţile domestice „femeieşti” fac partenerii bărbaţi mai puţin atractivi din punct de vedere sexual sau scad dorinţa sexuală între parteneri; mai degrabă, consideră sociologii, este vorba de alţi factori, încă nedescoperiţi.

 

Sursa şi foto: Live Science


3 comentarii

  1. Pai sa gandim logic…daca barbatul merge la munca, iar apoi mai vine acasa si face curatenie, mai face si mancare…cum sa mai aiba chef de sex? Cand esti obosit nu-ti mai arde de nimic.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger