La începutul anului, una dintre lucrările celebrului artist de stradă Banksy, a fost dizlocată din zidul unde fusese realizată, undeva în nordul Londrei. După ce a fost scos la licitație în Miami, de unde a fost însă retras în urma protestelor, graffiti-ul cunoscut sub titlul ”Munca sclavilor” a fost din nou scos la licitație. De această dată, la Londra, unde prețul de pornire a fost de 900.000 de lire sterline.
Lucrarea reprezintă un băiețel aplecat la o mașină de cusut, unde lucrează la stegulețe ale Marii Britanie, fiind un mesaj critic afișat în fața magazinului Poundland cu ocazia Jubileului de Diamant al reginei. Graffiti-ul a fost inițial scos la licitație în SUA, alături de opere ale unor artiști importanți ca Andy Warhol sau Damien Hirst, însă a fost retras în ultima comunității de susținători ai artei de stradă, potrivit căreia un graffiti ar trebui să rămână în locul unde a fost conceput de artist. Însă, după cum au afirmat reprezentanții Sincura Grup, compania care a scos la licitație graffiti-ul, acesta fusese ”semnificativ restaurat” de noii proprietari, ca urmare a dizlocării sale din zidul originar. Totodată, compania nu a divulgat numele ”proprietarului” lucrării, susținând însă că aceasta este scoasă la vânzare în termeni absolut legali. Spre deosebire de opinia comunității de artă stradală, o altă tabără susține că un graffiti aparține celui care deține proprietatea unde acesta a fost realizat. Potrivit Bloomberg, din moment ce pictura a fost realizată pe o clădire aparținând Wood Green Investments, managerii acestei companii ar fi proprietarii picturii murale. ”Acest tip de picturi nu necesită certificare,” a declarat Robin Barton, dealer de artă londonez care i-a reprezentat pe proprietari în cadrul licitației londoneze.
Cu toate acestea, autoritățile britanice, reprezentate de Lynne Featherstone, parlamentar democrat, le-au transmis proprietarilor să profite de acest moment pentru a face ”ceea ce se cuvine.” ”Ați văduvidto comunitate de un bun care îi fusese dăruit gratuit și care oferea plus-valoare zonei. Fac apel la voi și la conștiința voastră să retrageți lucrarea din licitație și s-o returnați la locul ei,” a spus Feathersome, citată de BBC.
Deși presa britanică nu a oferit informații concludente despre deznodămîntul licitației de sâmbătă, articolul extins de pe Bloomberg susține că graffiti-ul retsaurat s-ar fi vândut cu peste 1,1 milioane de lire sterline. Participanții la licitație s-au delectat, după câte se pare, cu șampanie extra-fină și cu muzică house, în timp ce admirau lucrarea restaurată și înrămată, păzită de doi bodyguarzi. În condițiile în care, pe durata celor 3 ore și jumătate ale licitației, niciunul dintre potențialii cumpărători britanici nu a oferit mai mult de 750.000 de lire sterline (1,1 milioane de dolari), lucrarea a fost adjudecată de unul dintre ei.
Sâmbătă, în ziua licitației londoneze, șase copii identice ale lucrării au apărut la magazinul companiei Wood Green, unde fusese inițial amplasat graffiti-ul. Toate cele șase lucrări, realizate pe poliester, au fost lăsate în fața magazinului Poundland, unde Banksy alesese să-și realizeze lucrarea-manifest. Poliția a confiscat una dintre aceste lucrări, găsită asupra unui participant la licitație, aceasta urmând să fie considerată proprietate privată și tartată ca atare. Dacă nimeni nu va revedinca lucrarea, aceasta va fi la rândul ei scoasă la licitație.