Munca in exces dauneaza sanatatii inimii

3

Persoanele care lucreaza 10 sau 11 ore pe zi sunt mai predispuse sa sufere de afectiuni grave de inima, inclusiv atacuri de cord, decat cele care isi incheie activitatea dupa sapte ore, potrivit unui studiu recent. Drept e ca studiul a fost realizat in Marea Britanie.

Studiul, realizat vreme de 11 ani pe un esantion de 6.000 de bugetari britanici, nu ofera dovezi irevocabile ca serviciul prelungit provoaca boli ale inimii, insa arata o legatura clara intre acestea, fapt pus de experti pe seama stresului, relateaza Agerpres.

In total, au fost inregistrate 369 de cazuri mortale provocate de afectiuni ale inimii, de atacuri de cord neletale si de angina pectorala in randul subiectilor din cadrul grupului de studiu din Londra – iar riscul unor evenimente adverse a fost cu 60 de procente mai ridicat la cei care au lucrat cu trei pana la patru ore peste program.

Cu toate acestea, lucratul cu o ora sau doua peste programul zilnic normal de sapte ore nu a parut sa afecteze in vreun fel acest risc.

“Se pare ca exista un anumit prag, deci nu este atat de rau dac muncesti cu o ora mai mult sau ceva de genul acesta decat de obicei”, a declarat doctorul Marianna Virtanen, epidemiolog la Finnish Institute of Occupational Health si University College London, care a publicat descoperirile sale si ale colegiilor sai in European Heart Journal.

Incidenta mai mare a problemelor cardiace in randul celor care lucreaza peste program a fost independenta de o gama de alti factori de risc, printre care fumatul, supraponderabilitatea sau un colesterol crescut. Insa Virtanen a afirmat ca este posibil ca stilul de viata al oamenilor care lucreaza mai mult sa se deterioreze de-a lungul timpului, de exemplu din cauza unei diete inadecvate sau a cresterii consumului de alcool.

Tags:3 comentarii

  1. in general munca dauneaza grav sanatatii, din acest motiv putorile traiesc mult si bine ….pe spinarea celorlalti! Dragi concetateni, sa leneviti bine!

  2. In mod sigur nu e cazul bugetarilor. Ei nu sufera cu inima pt. ca muncesc prea mult ci din cauza posibilitatii de a ramane fara un loc de munca.

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CIFRE FARA OAMENI si luminita de la “praznicul Sfarsitului Lumii” (Stiri 12-14 mai 2010)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger