Un grup de economiști consideră că săptămîna de muncă ar trebui redusă de la o medie de 40 de ore la 30. Prea multe ore de muncă afectează grav viețile oamenilor.
Anna Coote de la New Economic Forum, coordonatoarea cercetării care a dus la aceste concluzii, spune că: Prea puțin timp pentru noi înșine ne afectează grav sănătatea și starea generală, viața de familie, prieteniile și comunitățile. Nimeni n-ar trebui să fie nevoit să muncească prea mult pentru a o scoate la capăt cu facturile. Timpul liber ar putea fi folosit și pentru îngrijirea bătrînilor, acum, că populația vîrstnică e în creștere.
Un sfert din zilele libere cerute pentru probleme medicale sînt legate de afecțiunile provocate de muncă, în special stresul și bolile mentale. O cercetare recentă a European Depression Association a descoperit că unul din patru muncitori a fost diagnosticat cu stres sau depresie. Un alt studiu arată că o treime dintre muncitorii britanici s-ar duce la job chiar dacă ar avea gripă și 93% cred că o răceală nu mai e de multă vreme o scuză rezonabilă pentru a sta acasa.
Iată și o abordare filozofică foarte serioasă a unui drept despre care nu se vorbește: dreptul la lene.