Studiu: Multe din amintirile noastre sunt false

1

Nu ne amintim mereu lucrurile exact aşa cum s-au întâmplat, ba dimpotrivă, mai şi inventăm, fără să ne dăm seama, uneori, amintirile. Iar acest lucru se întâmplă şi acelora dintre noi care se bucură de o memorie de elefant, arată un studiu publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

De ce ne amintim sau de ce uităm lucruri au fost întrebări la care ştiinţa deja a găsit răspunsurile, identificând zonele din creier responsabile pentru aceste procese şi capacitatea limitată de stocare a creierului uman. Dar a rămas întrebarea: de ce ne amintim (şi încă destul de clar) lucruri care pur şi simplu nu s-au întâmplat? La aceasta a încercat să răspundă studiul realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California, condusă de psihologul Lawrence Patihis, informează publicaţia Time.

Fenomenul „falselor amintiri” este comun, se întâmplă oricui, chiar şi celor care au o memorie extraordinară şi pot apărea în legătură cu orice lucru, eveniment, declaraţie etc. Uneori, efectele acestui fenomen pot fi grave – spre exemplu, dacă un martor ocular al unei infracţiuni, deşi bine-intenţionat, are o astfel de falsă amintire privind evenimentul, atunci un om nevinovat poate ajunge la închisoare.

Pentru realizarea studiului, echipa a apelat la voluntari, împărţiţi în două grupe, care au răspuns unor seturi de întrebări, unele legate de evenimente, altele, de imagini, altele, de cuvinte. Rezultatele au fost relevante, consideră autorii studiului, înspre a demonstra că ne amintim lucruri la care nu am participat sau care nu s-au întâmplat, doar pentru că fie ni s-a povestit atât de mult despre ele sau am auzit atât de multe informaţii despre ele, încât creierul nostru a ajuns să le perceapă ca fiind reale şi parte din trecutul nostru. „Nimeni nu este imun la acest tip de distorsionare”, a spus Patihis.

Citiţi mai multe detalii aici.

Sursa: Time / Science

Foto: Flickr

 

Puteți citi și:

Campionatul mondial al memoriei

Cititul toată viața face mintea mai ageră la bătrânețe

Femeile au un creier mai mic, dar mai eficient

 


Un comentariu

  1. Citez, de mai sus: 254 de persoane “apreciazä” sau “aprobä” (?..) articolul… CU CE ARGUMENTE??? …Oare ochiul este constient cä vede, atunci când vede?

    …Dar autorii studiului respectiv s-au testat pe ei însisi? Prin ce proceduri STIINTIFICE?…

    …Oricum, MARE-I GRÄDINA DOMNULUI! Luäm un mär, o parä, un sentiment, o imagine, un miros si adunäm: HOLA, avem “amintiri”! [Adicä-mi pun o problemä bazicä: UNDE-S CRITERIILE STIINTIFICE, atunci când vorbim de factori aleatorii? …Si cum sä determini reguli, atunci când stim cä fiecare individ are un fel particular de a actiona la stimulii exteriori?…]

    Americanii au reusit sä înmulteascä cu 4 paginile manualului de psihiatrie în numai 15-20 de ani! Dupä “specialistii” ästia, suntem cu totii bolnavi grav! …OARE? DUPÄ CE CRITERII? Ale escrocilor älora – care vor sä ne vândä “griji” (si mai ales medicamente) -, cu orice pret?!?… Zic: NU, MULTUMESC!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger