Mucurile de tigara omoara pestii, dar protejeaza otelul

1

Resturile de tigari, unele dintre cele mai des intalnite deseuri urbane, genereaza chimicale despre care s-a aratat ca omoara pestii si dauneaza mediului inconjurator. Aceasta problema ar putea fi insa „indulcita” de recenta descoperire a unei studente chineze: mucurile de tigara, inmuiate in apa, protejeaza impotriva coroziunii un tip de otel folosit in industria petroliera.

Jun Zhao, doctoranda la Universitatea Xi’an Jiaotong din China, s-a gandit sa conceapa un proiect de protectie a mediului in conditiile in care mucurile de tigara sunt imprastiate peste tot in orasul ei, pe trotuare, pe strazi si pe spatiul verde, relateaza portalul Current.com. Asa a observat ca ramasitele tigarilor pot impedica deteriorarea otelului, veste buna in contextul in care 30% dintre fumatorii lumii locuiesc in China, unde se afla si pe cei mai mari cultivatori si producatori de tutun de pe glob.

Zhao spune ca a inceput cercetarea dupa ce a observat ca mucurile de tigara confera o culoare maronie apei cand sunt inmuiate, culoare pe care o au si antisepticele. „Asta m-a inspirat sa aflu daca exista o legatura intre cele doua”, spune studenta, care acum 18 luni a inceput sa adune resturi de tigari din cosurile de gunoi de pe trotuare si de la prietenii ei.

In cele din urma, s-a observat ca extrase din apa in care au fost inmuiate mucurile de tigara protejeaza tipul de otel N80 de coroziune in prezenta acidului clorhidric, la o temperatura de 90 de grade Celsius. Acest tip de otel este folosit de regula la fabricrarea prajinilor de foraj din industria petroliera, care ii costa pe producatori milioane de dolari anual atunci cand se corodeaza.

Studenta chineza spune ca un compus chimic rezultat in urma arderii nicotinei si a gudronului este cel care protejeaza impotriva coroziunii si ca va continua sa-i studieze efectele pentru a preveni si ruginirea altor metale.

Foto: Flickr/sashafatcat

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger