Mozart ar fi putut avea o viaţă mai lungă dacă ar fi stat mai mult la soare

0

Da, există o publicaţie numită Medical Problems of Performing Artists, în al cărei ultim număr găsim ipoteza unui fost fizician NASA despre cauzele morţii lui Mozart. Compozitorul austriac ar fi avut un mare deficit de vitamina D, accentuat de lipsa unei expuneri suficiente la soare.

Mort la 35 de ani, în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea, Mozart a rămas un mister pentru medici, care, în lipsa unei autopsii, au emis de-a lungul timpului diferite teorii privitoare la afecţiunile care i-au determinat decesul prematur: o boală renală, probleme cu gâtul şi infecţii ale ochilor. William Grant, un fost fizician NASA, şi Stefan Pilz, medic, susţin acum că au găsit cauza infecţiilor recurente care i-au distrus sănătatea compozitorului: lipsa vitaminei D, supranumită şi “vitamina soarelui”, corpul uman producând această substanţă atunci când pielea este expusă la un anumit tip de raze ultraviolete.

S-ar părea că Mozart, care locuia într-o zonă cu altitudine ridicată, n-a avut parte de suficient soare, dat fiind că şase luni din an temperaturile erau destul de scăzute. De asemenea, compozitorul este cunoscut şi pentru ritmul său nocturn, obişnuinţa sa de a lucra noaptea privându-l şi mai tare de razele soarelui.

În ultimii ani, deficienţa de vitamina D a fost relaţionată cu diferite boli, persoanele afectate fiind mai expuse în faţa unor afecţiuni ca gripa, pneumonia, anumite forme de canceri, boli cardiovasculare ş.a.m.d. Cercetătorii atrag atenţia muzicienilor care îşi petrec cel mai mult timp în spaţiu închis să iasă cât mai des la soare, pentru a evita deficitul de vitamina soarelui.

 

Sursa: PhysOrg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger