Motivarea elevilor prin bani dă rezultate foarte bune

3

“Dacă faci bine la test, îți dăm 100 de dolari”. La suprafață, pare un mesaj cum nu se poate mai greșit de transmis copiilor în ce privește motivația. Cercetările arată, însă, că acest lucru funcționează nu doar pe termen scurt, motivând elevii să obțină rezulte bune la școală, dar și pe termen lung. Tentați de motivația financiară, copiii ajung să obțină diplome universitare și să câștige mai bine la locul de muncă.

 

test

Studiul realizat la Northwestern University analizează elevii din cadrul Advanced Placement Incentive Program care, din 1996, oferă între 100 și 500 de dolari copiilor din școli dezavantajate care iau măcar nota 3 la testul AP (Advanced Placement) – notele se dau de la 1 la 5. Economistul Kirabo Jackson a urmărit 290.000 de copii și a comparat elevii din școlile din Texas înainte și după adoptarea programului și a comparat și elevi din cadrul programului cu elevi care nu au intrat niciodată în program.

Pe termen scurt, motivarea copiilor cu bani a dus la creșterea cu 21% a numărului celor care se înrolau în acest program și cu 45% a celor care treceau examenul. Dar și efectele pe termen lung sunt bune. În ce privește elevii care au intrat în program in al patrulea an de existență, probabilitatea ca elevii să intre la facultate a crescut cu 20%, iar câșltigurile au crescut cu 3,7%. Concluzia studiului este că surplusul în ce privește câștigurile de-a lungul vieții pentru un elev este de 16.650 de dolari, pentru un cost de 450 de dolari.

Programul este în continuă expansiune, deși rămâne controversat. Până la urmă funcționează la fel ca și motivația în viața de adult. Deși mai contează și prestigiul, pasiunea, impactul și satisfacția lucrului bine făcut, până la urmă toți vrem să fim plătiți.

Sursa: Fastcoexist.com

 

Citiți și:

România, pe locul 45 din 65 la matematică, citire și științe

Cum ar fi dacă școala ne-ar învăța cum să fim sănătoși și fericiți


3 comentarii

  1. Ridicol. Daca ar fi asa, copiii de bani gata la noi ar avea cele mai bune rezultate. Si nu e chiar asa.

    Uite o alternativa reala:
    http://www.penny-arcade.com/patv/episode/games-in-education

    Nu as putea sa explic atat de bine. Joaca este cea mai naturala metoda prin care am putea invata. Daca facem mici modificari sistemului de notare si recompense, am putea implica mai usor elevii. Eu sunt de parere, ca cel putin la clasele 1-8, ar fi o schimbare de mare efect ce propun autorii acestui video.

  2. golan, copiii de bani gata nu au cele mai bune rezultate tocmai pt ca sunt COPII DE BANI GATA. Experimentul sustine ideea recompensarii copiilor pt rezultate scolare bune. Copiii de bani gata primesc bani pentru… faptul ca exista, probabil.
    Intr-adevar, jocul si joaca sunt METODE bune de invatare. Dar aici este vorba de motivatie. Nici un act nu este indeplinit fara motivatie, deci nu putem vorbi de invatare (prin orice metoda), fara sa vorbim de motivatie. Si trebuie sa admitem, banii SUNT o motivatie, pt aproape oricine si indeosebi pt copiii provenind din familii dezavantajate, precum cei cu ajutorul carora s-a realizat experimentul, cu atat mai mult cu cat, atunci cand iti lipseste si ”painea cea de toate zilele”, satisfactia lucrului bine facut devine o vorba in vant (vezi Piramida lui Maslow).

  3. In mod evident o forma fara fond. Studiul nu si-a propus sa arate cat din ceea ce au invatat acesti copii este asimilat activ, cat de “umani” au devenit acesti copii sau cat de folositori societatii (in afara de taxele platite catre stat, care banuiesc ca au crescut si ele cu 3,7%). Studiul a vrut sa demonstreze ceva pavlovian. Iti dau bani, canti ce-ti zic.
    Singura motivatie reala si eficienta pentru invatare este chiar invatarea. Orice alta motivatie este falsa. Evident ca stimuland copilul sa ia note mari, le va lua. Luand note mari are mai multe sanse la un job bine platit si cercul pare inchis. Dar asta e ca si cand ai invata capitalele pe de rost…nu devii un cunoscator al geografiei. La sfarsitul scolii vei avea un discurs ca cel de la concursurile de miss: vreau sa salvez lumea, balenele albastre si delfinii de acvariu.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger