Moscova refuză, din nou, să autorizeze parada Gay Pride

0

Autorităţile capitalei Rusiei au refuzat din nou să autorizeze parada Gay Pride (un eveniment similar Marşului Diversităţii, care se desfăşoară la Bucureşti), pentru al nouălea an consecutiv, scrie publicaţia The Moscow Times.

 

 

Activistul LGBT Nikolai Alexeyev, organizatorul evenimentului, a promis că evenimentul va avea, totuşi, loc pe 31 mai, chiar dacă asta înseamnă să se deruleze fără aprobare, scrie portalul de ştiri Gay Russia (tot astfel s-a derulat şi în alţi ani, în măsura în care s-a putut – poliţia a arestat persoane participante, activişi implicaţi şi a confiscat steaguri sau alte materiale). Alexeyev a declarat pentru acest portal că parada nu a fost autorizată din cauza legii federale votate anul trecut de Rusia privind interzicerea propagandei în favoarea “relaţiilor sexuale non-tradiţionale” în preajma minorilor. Refuzul autorizării paradei a fost confirmat, pentru The Moscow Times, de un purtător de cuvânt al Departamentului Regional de Securitate privind evenimentele publice.

Acesta nu a vorbit despre motivele refuzului, dar a spus că au fost luaţi în considerare factori precum deranjarea liniştii publice şi legea privind propaganda gay. Înainte ca această lege să existe, autorităţile din Moscova au invocat alte motive pentru a respinge autorizarea paradelor gay (aceste motive bazându-se, în principal, pe problema ordinii publice). Alexeyev a atacat în justiţia rusă refuzurile repetate ale ţării sale de organizare a paradei la Moscova. Nu a avut succes, astfel că s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, în trei ocazii diferite, între anii 2007 şi 2009. În 2010, Curtea a decis că respingerile repetate din partea Rusiei constituie o încălcare a dreptului la liberă manifestare, precum şi o discriminare evidentă. Alexeyev este pregătit să atace şi anul acesta, în justiţie, refuzul Moscovei de organizare a paradei Gay Pride.

La Bucureşti, parada (Marşul Diversităţii) va avea loc sâmbătă, 7 iunie, pe Şoseaua Kiseleff, de la ora 16:00, cu plecare de la Arcul de Triumf. Detalii despre eveniment puteţi găsi aici.

 

Sursa: The Moscow Times

FotoJeremy Nicholl

 

Puteţi citi şi:

Ce înţelege guvernul rus prin “propaganda gay”

Susţineţi scrierea istoriei LGBT a României

FOTO Picătura zilnică de homofobie

Canada: Lideri politici vor să impună vize politicienilor ruşi care au votat legile anti-gay

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger