Montreal vrea să interzică definitiv vânzarea apei în sticlele de plastic

1

Primarul orașului canadian Montreal are de gând să interzică întru totul vânzarea de apă în sticle de plastic. Acest lucru este planificat după ce interdicția asupra folosirii pungilor de plastic va intra în vigoare, la începutul lui 2018.

”Am abordat subiectul sticlelor de plastic pentru că sunt o mare problemă de mediu,” a declarat Denis Coderre. ”Peste 700 de milioane de sticle de plastic de unică folosință ajung anual la gropile de gunoi din Quebec. În Montreal, suntem norocoși să avem apă excelentă la robinet, care este permanent testată de mai multe ori în timpul zilei. Tindem să uităm că apa noastră este de calitate foarte bună și că anumite companii chiar o îmbuteliază direct, punându-i apoi pe oameni să plătească pentru ea.”

Dacă interdicția va intra în vigoare la Montreal, acesta va deveni prima metropolă din lume care va face acest pas. Până acum, doar așezări cu număr mic de locuitori au interzis cu desăvârșire sticlele de plastic, printre care orășelul australian Bundanoon (cca 3.000 de locuitori) și Concord, SUA, unde apa se vinde în recipiente de hârtie. De curând, San Francisco și Hamburg au interzis vânzarea apei în sticle de plastic, dar doar în clădirile administrației publice.

După cum era de așteptat, Asociația pentru Apă Îmbuteliată din Quebec a reacționat ferm la această veste. Aceștia au criticat decizia municipalității de a interzice doar vânzarea apei îmbuteliate în plastic, susținând că este o decizie absurdă, în condițiile în care vânzatea băuturilor carbogazoase în asemenea recipiente va fi permisă în continuare. De asemenea, aceștia au invocat și eventualele probleme cu care se vor confrunta turiștii, care nu vor putea să-și cumpere apă în sticle de plastic din Quebec.

În același timp, unii politicieni din administrația orașului canadian susțin chiar ducerea legislației cu un pas mai departe: Mannon Masse, din partea Partidului Quebec Solidaire, e de părere că sticlele de plastic ar trebui interzise indiferent de conținutul lor. O posibilă soluție ar fi implementarea unui sistem de buy-back, prin care cumpărătorii să fie recompensați dacă returnează sticlele de plastic.

Sursa: USA Today

Foto: Shutterstock


Un comentariu

  1. Pingback: Imbutelierea apei si sanatatea oamenilor | NU EXISTA BOLI

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger