Monsanto renunţă la culturile de OMG-uri din Europa

1

Compania americană s-a hotărât să renunţe pentru moment la vânzarea de seminţe modificate genetic pentru porumb, sfeclă de zahăr şi alte culturi în Europa, înăbuşită de opoziţia anti-OMG-uri de pe bătrânul continent, scrie L.A. Times. Cel mai mare producător de seminţe din lume are nouă aplicaţii în standby la Comisia Europeană, însă un purtător de cuvânt spune că Monsanto are de gând să renunţe la opt dintre ele. Cererile nu s-au mişcat de câţiva ani, au mai precizat reprezentanţii companiei. “Nu vedem nicio finalizare din cauza obstrucţionismului politic”.

 

 

Imagine de la Marșul anti-Monsanto din București

 

Multe ţări europene, printre care Franţa, Germania şi Italia, au introdus interdicţii împotriva organismelor modificate genetic. Deşi oamenii de ştiinţă susţin în marea lor majoritate siguranţa culturilor modificate genetic, mulţi europeni sunt sceptici în această privinţă şi îngrijoraţi de problemele de mediu asociate culturilor modificate genetic. Iar cazul Monsanto nu e singular. În 2007, producătorul de seminţe Pioneer a dat în judecată Comisia Europeană , criticând-o că nu a aprobat rapid cererile companiei americane de a-şi cultiva recoltele.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene contactat de L.A. Times a refuzat să comenteze mişcarea Monsanto, dar a spus că aplicaţiile companiei au primit undă verde de la Agenţia pentru Siguranţă Alimentară. Monsanto a declarat că se va axa în continuare pe business-ul cu seminţe convenţionale, care acoperă 98% dintre vânzările. Monsanto se descurcă foarte bine în Europa, a mai spus purtătorul ei de cuvânt, cu precizarea că planul pe termen lung al producătorului de seminţe nu include şi nu are nevoie de biotehnologie pe bătrânul continent.

Pe de altă parte, compania are de gând să îşi reînnoiască cererea de a cultiva MON810, singura varietate de proumb modificat genetic care poate fi crescută şi comercializată în Europa, din 1998 încoace. De atunci, nicio altă aplicaţie nu a mai fost aprobată.


Un comentariu

  1. Aceasta retragere de pe piata europeana este doar aparenta. Monsanto va incerca sa intre in UE prin tratatul de liber schimb comercial intre UE si SUA, adica prin acceptarea in UE a tuturor produselor din SUA, fara nici o restrictie pentru Monsanto fata de conditiile pe care le are in SUA, care presupun nu doar liberalizarea vanzarii de produse modificate genetic, ci si neobligativitatea inscriptionarii alimentelor obtinute din produse agricole modificate genetic.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger