Monsanto primește "premiul Nobel pentru agricultură"

1

Un director al Monsanto și alți doi specialiști în biotehnologia agricolă au câștigat World Food Prize, un premiu considerat Nobelul în domeniul agriculturii. Laureații au declarat că această desemnare și premiul de 250.000 de dolari încurajează folosirea pe scară largă a culturilor modificate genetic.

Iowa Foundation, care administrează premiul, a fost creată de laureatul premiului Nobel pentru Pace Norman Borlaug. Fundația susține, într-o declarație, că suprafețele cultivate cu plante modificate genetic oferă o producție mai mare și rezistență la dăunători, boli ale plantelor și vreme nefavorabilă.

Este pentru prima dată când “Nobelul pentru Agricultură” merge la un creator de organisme modificate genetic. Deși varietăți de soia și porumb modificate genetic sunt populare printre fermierii americani, OMG nu sunt aprobate pentru cultivare în Europa. De asemenea, asociații de consumatori din Statele Unite militează pentru etichetarea produselor care conțin organisme modificate genetic, în ciuda asigurărilor din partea guvernului care susține că produsele sunt sigure pentru sănătate și mediu.

Câștigătorii premiului sunt Robert Fraley, din partea Monsanto, Mary-Dell Chilton, fondator al Syngenta și Marc Van Montagu, fondator al Institute of Plant Technology Outreach din cadrul Universității din Ghent, Belgia.

“Acești cercetători sunt premiați pentru realizările lor independente, individuale în fondarea, dezvoltarea și aplicarea biotehnologiilor agricole moderne”, a declarat Kenneth Quinn, președintele World Food Prize Foundation.

Van Montagu a declarat că speră ca acest premiu să paveze drumul către acceptarea organismelor modificate genetic în Europa, o condiție esențială pentru acceptarea globală a plantelor transgenice.

Comitetul a mai anunțat că plantele modificate genetic au fost cultivate pe o suprafață de 170 de milioane de hectare în 2012. Susținătorii plantelor modificate genetic spun că acestea sunt soluția pentru eradicarea foametei pe glob, în condițiile în care 870 de milioane de oameni, adică o persoană din opt, suferă de foame. Un studiu al Băncii Mondiale și al ONU a arătat în 2008 că OMG au o contribuție minoră la eradicarea foametei.

Premiul este acordat din 1987 și recunoaște munca unor oameni care îmbunătățesc calitatea, cantitatea și accesibilitatea alimentelor în lume. Norman Borlaug, fondatorul premiului, a primit premiul Nobel pentru Pace în 1970 ca părinte al Green Revolution.

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. Pingback: A Monsanto kapta a “mezőgazdasági Nobel-díjat” » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger