După ce un fermier francez a dat în judecată Monsanto, gigantul organismelor modificate genetic (OMG) a fost găsit vinovat pentru intoxicarea prin pesticide. Paul Francois (foto) susține că după ce a inhalat Lasso, un erbicid produs de compania americană, a suferit problem neurologice, cum ar fi pierderea memoriei, apariția durerilor de cap și bâlbâiala.
”Este o decizie istorică, atâta vreme cât este pentru prima data când Monsanto este decalarat vinovat pentru asemenea lucruri,” a decalarat pentru Reuters Francois Lafforgue, avocatul fermierului. Până acum, problema principală fusese dificultatea găsirii unor dovezi care să ateste, concret, relația de cauzalitate dintre chimicalele companiei și simptomele victimelor. Rapoartele arată că, începând din 1996, se înregistrează anual în Franța în jur de 200 de plângeri legate de intoxicări cu pesticide. Numai 47 dintre ele au fost însă confirmate în ultimii 10 ani.
Lasso, erbicidul Monsanto invocate de fiermier, a fost interzis în Franța în 2007, printr-o directive europeană prin care produsul a fost retras din mai multe țări europene. În fiecare an, folosirea pesticidelor este asociată cu din ce în ce mai multe boli, existând chiar și suspiciuni legate de cauzarea cancerului, iar anul acesta pe lista bolilor prevalente urmând să fie adăugat Parkinsonul. Statul francez a comandat deja un studiu national despre sănătatea fermierilor, însă rezultatele vor fi disponibile abia la anul.
Sursa: The Guardian
Foto: AFP
Un comentariu
Un articol minunat exact despre nenorocirile acestor otravuri si despre cum sunt interzise plantele medicinale care sunt la fel de eficiente dar naturale.
“Războiul urzicii şi reţeta purinului de urzici a lui Raymonde
Acum pot vorbi despre toate otrăvurile numite fungicide, pesticide, insecticide, care nu pot fi manipulate decât cu mască de gaze, cu mănuşi, care trebuie ferite de copii, şi ale căror recipiente nu pot fi aruncate la pubelă, pentru că poluează atmosfera, ci trebuie reciclate. Însă devin infractor dacă suflu o frază despre efectele purinului de urzică.”
Folosit de câteva sute de ani, distribuit pe o piaţă paralelă, neîncadrată de nicio regulă juridică, purinul de urzică este cel mai bun, cel mai natural, cel mai eficace dintre fertilizanţi, care alungă dăunătorii, îmbogăţeşte compoziţia solului şi stimulează imunitatea plantelor la rădăcina cărora este turnat.
În Franţa, Legea orientării agricole, din 5 ianuarie 2006, al cărei obiectiv este interzicerea promovării şi a vânzării produselor fitofarmaceutice care nu beneficiază de autorizare, îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să controleze sau să elimine toate preparatele empirice elaborate de generaţii şi generaţii de grădinari. Vedeta este purinul de urzică.
Legea interzice nu doar comercializarea, ci şi transmiterea cunoştinţelor legate de produsele biologice neomologate. Altfel spus, daca scrii un articol despre ceaiul de muşeţel, produs neautorizat, eşti pasibil de doi ani de închisoare şi o amendă suculentă. Urzica a devenit emblema luptei pentru conservarea memoriei agricole.
Documentarul (aka tante Raymonde) ne oferă şi reţeta (de profitat până nu devine infracţiune şi în România):
1 kg de urzici proaspete pentru 10 kg de apă
– Umpleţi un recipient (de exemplu o pubelă de plastic) cu urzici, fără să tasaţi prea mult.
– Acoperiţi urzicile cu apă.
– Utilizaţi apă de preferinţă fără calcar (15-25 grade Celsius).
– Amestecaţi regulat, la fiecare 48 de ore.
– Examinaţi spuma care se ridică, semn că are loc procesul de macerare.
– După 8-15 zile spuma dispare, făcând loc unor bule.
– Se filtrează rapid.
– Se utilizează purinul de urzici diluat (5-20%), sau se pune în bidoane închise ermetic.
– Se poate păstra în beci timp de câţiva ani.
http://agricultura-sustenabila.blogspot.com/2011/04/razboiul-urzicii-si-reteta-purinului-de.html