Preluată recent de Bayer cu 63 de miliarde de dolari, compania Monsanto a ajuns la 8.000 de procese și se pregătește pentru ani de lupte în instanță din cauza riscurilor de cancer pe care le ridică ierbicidele pe bază de glifosat.
”Numărul reclamanților la nivel de stat și la nivel federal era de aproximativ 8.000 la sfârșitul lui iunie. Aceste numere pot crește sau scădea în timp, dar noi nu credem că toți reclamanții sunt îndreptățiți” a spus joi Werner Baumann, CEO Bayer, într-o conferință de presă.
Acțiunile Bayer au scăzut cu peste 10 procente după ce pe 10 august Monsanto a fost obligată să plătească 289 milioane dolari daune în primul proces din SUA legat de ierbicidele pe bază de glifosat precum Roundup și Ranger Pro.
Astfel de inconveniente se adaugă unui număr de dificultăți pe care le are Bayer, precum scăderea vânzărilor și atenționările legate de practici în producție din partea agențiilor de monitorizare din SUA.
”Deși este dezamăgitor, nu este surprinzător. Într-adevăr, în analiza noastră a posibilelor litigii, am prevăzut o dublare a cazurilor la 10.400”, a spus Alistair Campbell, analist al Berneberg.
CEO-ul Baumann a repetat poziția Bayer despre verdictul din 10 august și susține că juriul nu a ținut cont de concluziile bazate pe știință ale organelor de reglementare.
Bayer a mai declarat că verdictul nu a afectat cererea de glifosat și de semințe care tolerează aceste ierbicide. ”Absolut nimic nu s-a schimbat în reglementarea produsului. Pur și simplu există o cerere foarte mare, așa cum a fost cazul timp de decenii pentru glifosat. Este un instrument inestimabil pentru fermieri”, a spus Liam Condon, director al diviziei pentru știința plantelor din cadrul companiei Bayer. Ei au mai declarat joi că nu văd niciun motiv pentru re-evaluarea riscurilor legale ale Monsanto.
Săptămâna trecută, Bayer, care va retrage numele Monsanto, a lansat integrarea Monsanto în organizația sa. Acest demers este o provocare chiar și fără litigiile menționate, la aproape doi ani de la semnarea acordului de 63 milioane de dolari.
Sursa: Reuters