Monsanto a câșigat un proces care anticipează viitorul negru al agriculturii

1

Indiana soybean farmer Vernon Bowman speaks to the media outside the Supreme Court in FebruaryCurtea Supremă din Statele Unite a decis în favoarea companiei americane Monsanto, într-un proces intentat împotriva unui fermier care a plantat semințe patentate de soia modificată fără să plătească firmei. Procesul, susțin ecologiștii, pavează calea către agricultura viitorului, dictată de câteva mari companii care vând semințele.


Agricultorul Vernon Bowman a cumpărat niște semințe de soia de la un cultivator local de grâu și le-a plantat pentru a doua oară în ultima parte a sezonului. Monsanto l-a dat în judecată pe motiv că americanul semnase un contract când a cumpărat inițial semințele Roundup Ready în primăvară, prin care se angaja să nu le replanteze. Semințele sunt modificate genetic pentru a fi rezistente la pesticidul Roundup Ready.

Fermierul susține că a cumpărat semințele de la un cultivator de grâu și astfel patentul Monsanto nu are efecte. “Patentul nu permite fermierului să reproducă semințe patentate prin plantare și să recolteze fără permisiunea deținătorului patentului”, se arată în decizia judecătorilor.

Monsanto a susținut că are drepturi asupra semințelor, chiar dacă sunt vândute unei terțe persoane și a câștigat procesul, precum și daune de 84.456 de dolari.

Bowman, care are în jur de 70 de ani acum, a crescut în sud-vestul statului Indiana și cultivă aceeași suprafață cu soia de aproape 40 de ani. Mai mult de 90% din soia crescută în partea de centru-vest a SUA provine din semințe Monsanto modificate genetic.

Sursa: The Guardian

Puteți citi și:

Obama a semnat așa-numitul ”act de protecție Monsanto”

 


Un comentariu

  1. Pingback: Un senator american vrea să anuleze “Actul de Protecție Monsanto” | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger