Modificare legislativă în Franţa: animalele sunt fiinţe cu simţire, nu obiecte

0

Parlamentul Franţei a constatat, săptămâna trecută, un fapt deja cunoscut: că animalele nu sunt simple obiecte fără simţire. Odată acest lucru recunoscut legal, legiuitorii francezi au modificat, în acest sens, codul civil vechi de 200 de ani al Franţei, informează site-ul The Dodo.

 

 

Codul civil spunea că animalele se puteau bucura de aceeaşi protecţie precum obiectele aflate în proprietatea cuiva, arată RFI News; codul a fost creat pe vremea lui Napoleon, în anul 1804 şi considera animalele doar “bune de muncă”. Acum, după modificare, animalele sunt recunoscute ca “fiinţe vii, cu simţire”. Modificarea s-a produs, în cele din urmă, la insistenţele organizaţiei pentru drepturile animalelor Fondation 30 Million Amis, care a susţinut, în repetate rânduri, că legislaţia franceză în privinţa animalelor este “sucită”.

Dezbaterile pe această temă au durat mai bine de un an şi au fost uneori de-a dreptul aprinse. Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, Franţa era singura ţară europeană care considera, încă, animalele drept “obiecte care se pot deplasa singure”, punându-le pe acelaşi loc cu mobila, spre exemplu. Recunoaşterea legală a faptului că animalele sunt fiinţe cu simţire este un pas important în direcţia bună, dar, mai spune organizaţia citată, Franţa are încă multe de făcut până la a deveni un lider în domeniul protecţiei animalelor şi asigurării respectării drepturilor şi bunăstării acestora.

 

Sursa: The Dodo

 

Puteţi citi şi:

O prietenie de 11 ani între un leu şi omul care l-a adoptat

Statul New York interzice tatuajele şi piercing-urile pe animale

India a interzis spectacolele cu delfini, considerate inacceptabile din punct de vedere moral

Blana naturală – o industrie a suferinţei în România


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger