Totul depinde de organism, dar, arată un studiu recent al unui medic cardiolog, există posibilitatea ca prea mult exerciţiu fizic să fie dăunător pentru unii oameni. Cercetarea este publicată în numărul din luna iunie al revistei Mayo Clinic Proceedings.
Între un atlet de performanţă şi un vecin oarecare, ce îşi plimbă zilnic câinele măcar 20 de minute, s-ar putea ca vecinul să aibă o inimă mai sănătoasă, susţine medicul cardiolog James O’Keefe, de la Institutul Inimii din cadrul spitalului St. Luke din Kansas City, SUA. „Mulţi oameni înţeleg greşit conceptul şi se gândesc că dacă exerciţiul fizic moderat este bun pentru corp, atunci exerciţiul fizic intens este şi mai bun. Dar nu este aşa”, explică specialistul, care a înregistrat şi acest material video pentru a-şi explica rezultatele cercetării sale.
Cele mai multe beneficii (pentru inimă) ale exerciţiului fizic vin atunci când acesta este moderat, cum ar fi şi o banală plimbare de 20 – 30 de minute, susţine O’Keefe. În opinia lui, un tipar al exerciţiilor fizice ideale pentru inimă ar arăta aşa: alergări de 3 – 5 kilometri, de două sau trei ori pe săptămână, combinate cu antrenamente fizice pe grupe de muşchi sau exerciţii yoga, în alte zile decât cele care încep cu alergarea. „Pregătiri intense, precum cele pentru evenimente atletice extreme, pot fi contraproductive. Dacă vreţi să participaţi la un maraton sau un eveniment sportiv din această categorie, faceţi-o o dată în viaţă”, mai spune medicul.
La atleţii care se supun în permanenţă unor pregătiri intense, cercetătorii au remarcat modificări ale structurii cardiovasculare: la 12% dintre alergătorii de maraton studiaţi s-a constatat o îngroşare anormală a ţesutului cardiac sau chiar cicatrizarea acestuia, modificări care pot indica o şansă crescută de aritmie ventriculară sau arterială. „Dar, să nu înţelegem greşit: acest studiu nu vine să spună că exerciţiul fizic este dăunător. Nu oferă o scuză pentru a nu face mişcare. Vrem ca oamenii să înţeleagă importanţa exerciţiului fizic şi că persoanele active din acest punct de vedere sunt mai sănătoase decât cele sedentare; în medie, trăiesc cu cel puţin şapte ani mai mult decât persoanele sedentare”, a mai spus O’Keefe. Scopul cercetării este de a arăta importanţa moderaţiei şi a varietăţii în exerciţiul fizic, în aşa fel încât acesta să nu producă probleme la nivel cardiovascular.
Sursa şi foto: Discovery News