Model de administrare în zonele Natura 2000. Suprafaţa: 260.000 ha

0

Un nou proiect finanţat de POS Mediu, ce asigură conservarea naturii şi dezvoltarea comunităţilor locale din cea mai mare arie protejată din Transilvania, s-a lansat oficial pe 24 mai 2011, la Sighişoara. Timp de patru ani, pe o suprafaţă de peste 260.000 de hectare din Podişul Hârtibaciului-Târnava Mare, acţiunile vor urmări crearea unui model de administrare a unui sit Natura 2000, care are la bază implicarea intensă a comunităţilor locale.

WWF, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu Regiunea 7 Centru și Asociaţia Ecotur Sibiu implementează activităţi în 44 de comunităţi din trei judeţe, Braşov, Mureş şi Sibiu. Cu cele aproximativ 3,5 milioane de euro se realizează studii de specialitate, inventarieri de specii şi habitate, studii de ecoturism, activităţi pentru copii, publicaţii relevante şi numeroase întâlniri cu factorii de decizie şi reprezentanţii comunităţilor din zonă.

„Putem păstra natura doar cu sprijinul oamenilor. Prezentăm o variantă model de implicare a comunităţilor în protejarea naturii. Alături de specialişti, vom găsi oportunităţi de dezvoltare durabilă a zonei, prin păstrarea şi promovarea specificului socio-cultural şi natural”, declară Florentina Florescu, managerul proiectului. „Ne vom concentra pe o comunicare deschisă cu toţi cei ce trăiesc în aceste locuri minunate. Venim în această arie protejată nouă şi trebuie să ajungem la sfârşitul celor 4 ani să avem un plan de management acceptat de comunităţi şi pentru beneficiul lor”.

Banii pentru măsurile compensatorii pentru proprietarii de teren inclus în situri Natura 2000, se pot obţine numai după ce există un plan de management aprobat. Din acest motiv proiectul este foarte important pentru toţi locuitorii şi autorităţile din zonă, iar colaborarea cu ei este esenţială. Arealul proiectului include următoarele situri Natura 2000: Podişul Hârtibaciului, Sighişoara Târnava Mare, Pădurea de stejar şi gorun de la Dosul Fanatului, Pădurea de stejar şi gorun de pe Dealu Purcăretul, Oltul Mijlociu-Cibin-Hârtibaciu, Stejarii seculari Breite.

Foto: Mircea Struţeanu

Citiţi şi:

Au început filmările la primul serial documentar despre siturile Natura 2000 din România

Studiu WWF: Poluarea și defrişarea pădurilor sunt cele mai grave probleme de mediu resimţite de români

Cum să salvezi o pădure seculară

Păduri condamnate la moarte

VIDEO. Cum pot fi salvați „stăpânii Dunării”

Sturionii din Delta Dunării, în pragul extincției?

WWF şi Exeter Business School lansează un program de MBA unic în lume

Tărâmuri neatinse de om în România: Pădurile Șincii

WWF protejează casa ursului brun din pădurile seculare ale României


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger