Anke Domaske, o tânără designer din Germania, aduce o nouă revoluție în industria modei: ea a prezentat haine făcute dintr-o materie primă la care nimeni nu s-a gândit până acum și care stă bine-mersi în frigider – laptele.
Anke are 28 de ani și este din Hanover, iar pasiunea ei pentru modă, dar și pentru extravaganță, a ajutat-o să regândească fabricarea unui material inedit pentru industria textilă, numit QMilch. Materialul este făcut din concentrații ridicate de fibră din proteină cazeină din lapte, prima fibră produsă vreodată de om fără niciun fel de chimicale implicate în proces. ”La pipăit, este ca mătasea și nu are niciun miros, plus că se poate spăla exact ca orice alt material”, a explicat Anke pentru agenția de presă Reuters. QMilch, realizat în totalitate din ingrediente naturale, este un material ecologic și cu multe beneficii pentru sănătate, a explicat creatoarea sa. Spre exemplu, aminoacizii din proteina de lapte sunt antibacterieni, încetinesc procesul de îmbătrânire (să ne amintim de nobilele doamne ale secolelor de mult trecute, care se îmbăiau în lapte pentru a-și păstra tinerețea și prospețimea pielii) și, totodată, pot ajuta la reglarea circulației sângelui și a temperaturii corpului.
Creatoarea germană și-a lansat noile haine sub marca sa, Mademoiselle Chi Chi (deja preferată de anumite vedete ale lumii muzicii și modelling-ului internațional). Până acum, QMilch era doar o altă parte componentă a hainelor, alături de alte fibre, dar acum Anke va lansa o colecție întreagă realizată exclusiv din fibra de lapte. Ideea fibrei din lapte nu este tocmai nouă: ea a apărut prima oară în 1930, dar pentru că modurile de producție nu erau ecologice și se utilizau multe chimicale, s-a renunțat la ea. Dar Anke (care a studiat microbiologie, ca specializare în facultate) a găsit formula pentru producerea fibrelor pe cale naturală, bazându-se pe cazeină (proteina din lapte care duce la coagularea acestuia și la formarea brânzeturilor) și obținând rezultatele dorite în numai doi ani de cercetări și experimente.
Cazeina este, astfel, extrasă din laptele în formă de pudră (lapte praf) și apoi încălzită într-un aparat asemănător mașinii de tocat carne, laolaltă cu alte ingrediente. Fibrele ies direct ca fire de o anumită dimensiune și sunt prelucrate ca să preia aspectul ”textil” cu o mașină de învârtit la mare viteză (practic, sunt toarse în mod mecanic). Potrivit lui Anke, din 6 litri de lapte se poate produce o rochie al cărei cost pe piață ar ajunge la 150 – 200 de euro. Rochia nu se va strica niciodată (în sensul în care se strică laptele), pentru că în procesul de încălzire moleculele se sudează definitiv și proteina nu se va mai descompune. Datorită proprietăților sale antibacteriene, fibra din lapte ar putea fi utilizată și în medicină sau chiar în industria frumuseții (pentru machiaj) ori la tapițeriile de automobile.
Sursa: Reuters
Foto: Ecouterre.com (Anke Domaske și creația sa)