Mobilizare generală pentru combaterea risipei de hrană în România

0

În condițiile în care peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, în țara noastră se aruncă în fiecare an 2,55 milioane de tone de mâncare. O lege aflată pe masa deputaților ar putea schimba acest fapt.

Marți, 18 octombrie, ora 13:30 (punctul 19 pe ordinea de zi) este programat pentru votul final în Camera Deputaților (cameră decizională) proiectul de lege 851/2015 privind diminuarea risipei alimentare, după ce săptămâna trecută (marti, 11 octombrie) votul a fost amânat din lipsă de cvorum. În acest sens, un grup de 36 de organizații neguvernamentale active în zona socială și de protecție a mediului adresează grupurilor parlamentare PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, al minorităților din România și deputaților neafiliați, o scrisoare prin care le solicită acestora prezența la vot în vederea întrunirii cvorumului necesar și aprobării proiectului de lege la şedinţa de vot final de marţi, 18.10. 2016, ora 13.30.

În scrisoare este subliniată importanța acestei legi în lupta împotriva risipei de hrană din România și în sprijinul valorificării surplusului alimentar: “Considerăm această propunere legislativă – ce va reglementa, printre altele, modalităţile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, producția de compost sau bio-combustibili – un instrument indispensabil în combaterea risipei alimentare în România în contextul  în care, conform estimărilor unor studii europene citate recent de Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu – țara nostră este responsabilă pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrană risipite anual de țările uniunii. Raportată la populația actuală a României – 19.800.000 persoane rezidente – rezultă o cantitate de hrană risipită de 129 kg / persoană / an, ce ne plasează pe locul nouă în Europa în această privinţă”, susțin organizațiile semnatare. 

Pe lângă efectele benefice asupra mediului – reducerea risipei și pierderilor de resurse de apă, sol și energie, habitate și biodiversitate, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și aport la schimbările climatice, reducerea poluării din apă, aer și sol cu fertilizatori, pesticide și metan rezultat din descompunerea alimentelor care sfârșesc la groapa de gunoi, reducerea cantității de deșeuri – această lege poate veni în sprijinul celor 4.525.000 de români care trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în procurarea hranei zilnice (conform strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020, pagina 23), prin redirecționarea surplusului de alimente către această categorie a populației.

Proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare 851/2015 este inițiat de un grup de 52 de deputați PNL, UDMR, minorități și neafiliați, coordonat de Florin Alexe, deputat PNL. La forma actuală a proiectului de lege a contribuit și sectorul neguvernamental prin Asociaţia Asistenților Sociali din România – ASproAS și Asociația SOMARO – Magazinul Social, iar inițiativa apelului către deputați aparține Asociației MaiMultVerde și Centrului de Resurse pentru Participare Publică. Reprezentanţii acestor organzaţii vor lua parte la şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger