Felul în care ne gândim la moarte afectează gradul de generozitate cu străinii. Cercetătorii de la Universitatea din Essex au descoperit că oamenii care se gândesc la moarte dintr-o perspectivă personală au tendința să fie mai preocupați de societate decât cei care se gândesc la moarte ca la ceva abstract.
Cercetătorii au recrutat 90 de oameni dintr-un orășel britanic. Unii au fost rugați să răspundă la întrebări generale despre moarte, precum ce gânduri și sentimente au referitoare la moarte și ce cred că li se întâmplă când mor.
Alții au fost rugați să-și imagineze că mor într-un incendiu și li s-au pus patru întrebări despre cum cred ei că ar reacționa și cum s-ar manifesta familia și prietenii.
Apoi participanții au primit câte un articol despre donațiile de sânge, o parte un articol care spunea că donațiile sunt la un nivel ridicat și că nu este nevoie de sânge, iar o parte care susținea contrariul.
La sfârșit li s-a oferit o broșură care garanta înregistrarea la un centru de donații în acea zi și li s-a spus să ia broșura dacă au intenția să doneze.
Oamenii care se gândeau la moarte la modul abstract au fost motivați de articolul despre criza de sânge și au luat broșura. Oamenii care se gândesc la propria moarte au luat broșura fie că au citit articolul sau nu.
Cercetătorii concluzionează că moartea este o motivație foarte puternică, iar conștientizarea că viața este limitată este unul dintre cele mai mari daruri care ne ajută să ne concentrăm pe scopurile pe care le avem în viață.
Foto: Flickr / HowardLake
Sursa: Daily Mail
Citiți și:
Donarea de organe în România sau cadourl vieții aruncat la gunoi