Mîzgăleala ne îmbunătățește memoria

0

  Desenele fără sens pe care le facem pe caiet în timpul orei, la școală sau pe agendă în toiul unei ședințe, la job, au fost analizate de psihologi încă de acum cîteva decenii. Se pare că nu e nimic rău în ele, dimpotrivă.

 

Ideea, cu care s-a jucat o vreme psihologia,  că mîzgîlelile sunt o fereastră către suflet e nefondată. Ca și în cazul grafologiei, nu e mare lucru de spus despre personalitatea cuiva judecînd doar după desenele pe care le face semi-automat, pe un colț de foaie.

Dar au acestea un rol în întreținerea atenției și memoriei? Profesorul Jackie Andrade de la Universitatea din Plymouth a pus 40 de subiecți să asculte un mesaj înregistrat cu o listă de invitați la o petrecere – numele acestora era intonat monoton, iar despre unii se spunea că pot să vină și despre alții că nu pot să ajungă la petrecere. Subiecții trebuia să noteze numele celor care își anunțaseră participarea.

Subiecții fuseseră luați din sălile de cursuri, la sfîrșitul programului, astfel că erau deja foarte plictisiți. Vocea celui care citea lista era intenționat plictisitoare, la fel și camera în care se aflau. Deși ce aveau de făcut era simplu, întrebarea era dacă se vor putea concentra destul cît să noteze cît mai multe nume de pe listă. Unora dintre subiecți li s-a spus să mîzgîlească ceva pe foi în timp ce notau numele. Cei cărora nu li s-a spus să mîzgîlească au notat cu 30% mai puține nume. Același test a fost făcut și pentru a se stabili capacitatea de memorare și rezultatele au arătat din nou că mîzgîlitorii ieșeau în cîștig.

Cînd suntem deci plictisiți la o ședință, desenatul pe foaie ne ajută să ne concentrăm, deși aparent e un semn de lipsă de atenție. Se pare că această activitate simplă ne ține în prezent și în felul acesta evităm să ne ducem cu gîndurile în cu totul altă parte.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger