Într-un roman al lui Aleksander Hemon, un grup de bosniaci emigraţi în SUA discută la o petrecere despre obiceiurile proaste ale americanilor, unul fiind acela că ies cu capul ud afară. Naratorul le spune că soţia lui iese tot timpul cu capul ud şi nu păţeşte nimic. În plus, e neurochirurg şi ştie cîte ceva despre lucrurile astea. Comesenii îl ascultă politicoşi, apoi dau din cap, în semn de milă: ce nevastă proastă ţi-ai mai luat şi tu.
Miturile legate de sănătate sunt fără număr, iar unele sunt chiar certitudini medicale contrazise după o vreme. Cîteva au rămas neclintite în cultura populară şi indiferent de evidenţe, de dovezi, de informare şi de deconstrucţii logice, stau în picioare ca statuile din Insula Paştelui. Să enumerăm o parte din ele, fără să ne facem vreo iluzie că schimbă cu adevărat ceva din stereotipurile folclorice.
Răceşti dacă ieşi cu părul ud
Adevărul e că ţi-e frig dacă ieşi cu părul ud, dar nu păţeşti mare lucru. Common Cold Research Unit din Anglia au verificat acest mit. Două grupuri de voluntari au fost injectate cu viruşi. Primul grup a stat într-o cameră călduroasă, celălalt a făcut o baie şi a aşteptat într-un hol friguros o jumătate de oră, apoi s-au îmbrăcat dar au păstrat ciorapii uzi în picioare alte cîteva ore. Între cele două grupuri nu s-a înregistrat nici o diferenţă, niciunul nu a răcit mai rău decît celălalt.
Dacă îţi ţii ochii cruciş, rămîi aşa
Oftalmologii spun că nu e nici un pericol, dar dacă vedem un copil că face asta prea des, e posibil să aibă probleme cu ochii.
Guma de mestecat rămîne în stomac decenii
Se digeră mai greu, dar pînă la sfîrşitul zilei, ai scăpat de ea. Mai complicat e dacă ţi se prinde în păr.
Conservele de peşte îţi mănîncă calciul
E fix invers, pentru că oasele din conserve, spre deosebire de cele din peştele proaspăt, pot fi mîncate şi au calciu.
Peştele te face deştept
Da, dar numai dacă ai sub 2 ani. Omega 3 din peşte e recomandată copiilor şi s-a demonstrat că îmbunătăţeşte capacităţile cognitive, dar după acea vîrstă, nu devii mai inteligent indiferent ce mănînci. Dacă ar fi aşa, cei care trăiesc lîngă ape ar fi geniali, dar nu sunt neapărat.
Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă
Aşa e, dar şi mai tare îl sperie pe doctor coacăzele. Sunt pline de antioxidanţi şi de fibre şi nu ai nevoie de multe. Cîteva boabe aruncate în iaurt sau în castronul de cereale sunt ca un ordin de restricţie pentru doctori.
Pierzi 75% din temperatura corpului prin cap
La copii e mai degrabă adevărat, pentru că au capul mai mare în raport cu corpul. Dar la adulţi cifrele corecte ar fi pe undeva pe la 10%. Să-ţi pui căciula cînd e frig nu e mai important decît să-ţi tragi mănuşile pe mîini.
Sperietura te scapă de sughiţ
Nu prea, cum nu prea te scapă nici să-ţi ţii respiraţia, nici să bei apă. Metoda cea mai simplă şi verificată e să-l duci cu zăhărelul. Conform The New England Journal of Medicine, 19 din 20 de oameni scapă de sughiţ înghiţind o linguriţă de zahăr alb.
Nu trebuie să înoţi timp de o oră după ce ai mîncat
După ce mîncăm, mai mult sînge irigă sistemul digestiv şi mai puţin muşchii. Mitul porneşte de la acest adevăr, dar îl exagerează. Sigur că ai mai puţină energie să înoţi după ce mănînci, dar nu atît de puţină încît să te duci ca un bolovan la fund.
Copiii au nevoie de suplimente cu vitamine
Ba nu. În primul an de viaţă, dacă sunt hrăniţi numai prin alăptare, copiii au nevoie de un supliment de vitamina D. Dar după această perioadă, chiar şi dacă sunt extrem de mofturoşi la mîncare, majoritatea vor creşte normal, fără să fie nevoie să-i îndopăm cu suplimente.
Laptele cald te adoarme
Laptele conţine un pic de triptofan, un aminoacid care se găseşte şi în carnea de curcan. Dar ca să adormi cu lapte cald ai nevoie de cîteva zeci de litri. Poate funcţiona însă ca placebo, dacă face parte din rutina ta de culcare să bei o cană cu lapte fierbinte.
12 comentarii
aia cu parul ud o testez si eu de vreo 15 ani (nu cred ca are vreo legatura,dar racesc mult mai rar decat altii; in 10 ani cred ca am facut gripa/febra de 2 ori).
Foarte interesant experimentul cu capul umed, cineva imi spunea cea de genul si in legatura cu mitul ca te trage curentul
Am scris mai demult si despre mitul cu trasul curentului 🙂 Puteti citi aici – https://totb.ro/trage-sau-nu-trage-aceasta-e-intrebarea.
Multumesc pentru linkul despre “curent”, uitasem de el. Abia astept sa il trimit colegilor mei pe care tot timpul “ii trage curentul” :))
Si pe mine ma mai trage curentul, dar de fiecare data se da batut cand vede ca nu incap prin priza :))
Dar mie mi-a trecut de atâtea ori sughiţul dacă-mi ţin respiraţia 25 secunde. Şi să vă mai vând un pont: dacă vă vine să strănutaţi şi nu vreţi, ţineţi-vă de nas vreo 6 secunde
Pingback: Mituri care nu-ţi fac praf sănătatea – Stiri pe Internet
“Nu trebuie să înoţi timp de o oră după ce ai mîncat”.
Ba chiar mai mult de o oră. E bine să aștepți să se golească stomacul înainte de a înota. În special pentru copii, dar incidente pot apare și la adulți.
Nu e vorba de scăderea energiei, ci de faptul s-au produs multe înecuri din cauza vomei declanșate de o gură de apă luată involuntar în timpul înotului.
Peştele te face deştept
“Omega 3 din peşte e recomandată copiilor şi s-a demonstrat că îmbunătăţeşte capacităţile cognitive, dar după acea vîrstă, nu devii mai inteligent indiferent ce mănînci.”
Depinde ce intelegi prin inteligenta – acum vreo 2-3 ani cind ma simteam “burnt” am luat o vreme supliment de omega-3 si pot sa spun ca mi-a revenit atentia si capacitatea de concentrare dupa o vreme. Daca te face mai destept decit erai? Poate nu, dar te poate readuce la nivelul de din’ainte 🙂 Problema ca inteligenta fara atentie si concetrare nu prea faci mare lucru cu ea….
inteligenta nu are nicio legatura cu ceea ce spui tu. Faptul ca erai mai concentrat si mai atent nu inseamna ca ai devenit si mai destept.
Chestia cu laptele cald inainte de culcare este adevarata si verificata, nu e efect placebo!
Iar de la iesitul cu parul ud afara (mai ales in anotimpul rece), o prietena a facut sinuzita, deci sunt mituri si mituri… depinde de organismul fiecaruia, de aceea suntem atat de diferti!
Pingback: Mituri care nu-ţi fac praf sănătatea - MUSCLE & FITNESS SUPPLEMENTS – MUSCLE & FITNESS SUPPLEMENTS