Mituri stropite cu alcool

7

Sărbătorile de iarnă sunt îmbibate cu mult alcool, iar alcoolul, la rândul său, este îmbibat cu multe mituri. Am trecut în revistă câteva dintre ele, cu ajutorul specialiștilor, de la cafelele și dușurile reci bănuite de efecte miraculoase în combaterea mahmurelii, la afirmații de genul: alcoolul provoacă indigeste în cazul unor mese copioase, te încălzește și stimulează intelectul și curiozitatea.

de Ionuț Dulămiță

Dacă vă faceți griji că alcoolul consumat în perioada sărbătorilor vă poate induce indigestia –  un crez larg răspândit –, puteți sta liniștiți. Consumul de alcool în timpul unei mese copioase de Crăciun sau de Anul Nou poate încetini digestia, au observat cercetătorii de la Universitatea din Zurich, care au publicat luna aceasta un studiu în care scriu că alcoolul nu sporește indigestia sau arsurile la stomac în această perioadă. Dr. Mark Fox, de la instituția mai sus amintită, a studiat 20 de indivizi care au consumat fie vin alb, fie ceai negru cu brânză fondue, urmate de lichior de cireșe sau apă pe post de digestiv după bogata masă elvețiană.

Participanții la studiu au fost testați în două zile diferite, la cel puțin o săptămână distanță una de alta. Jumătate dintre ei au stins brânza cu vin alb, cealaltă jumătate cu ceai negru. Cercetătorii au folosit teste de respirație pentru a observa efectul alcoolului asupra sistemului digestiv, iar rezultatele lor arată că procesul digestiei a fost mult mai încet la grupul care a consumat alcool. „Totodată, rezultatele mai demonstrează că alcoolul nu a contribuit la sporirea problemelor legate de indigestie, precum arsuri la stomac, vărsături sau balonări”. Cercetătorii mai spun că aceste concluzii pot fi generalizate.

„Dacă bei lichide și mănânci carbohidrați, damage-ul de la substanțele de descompunere [a alcoolului]este mai mic”, completează Cristina Ilie, medic psihiatru rezident. „Dacă mănânci înainte, în timpul consumului sau imediat după consum, absorbția este mult mai lentă, nu te lovește în cap o cantitate prea mare și ai timp de reacție mai lung la doze care cresc progresiv. Băutul de apă sau de sucuri dulci în paralel [cu alcoolul]sunt cea mai bună opțiune, pentru că alcoolul deshidratează. Dar băut serios, nu jumătate suc, jumătate votcă. În jur de un litru de suc la unitatea de alcool ar fi eficient. Eu, una, după o anumită oră sau după o anumită cantitate, trec pe apă oriunde aș fi și, cu prima ocazie, mănânc ceva”.

Aceste sfaturi ajută la evitarea unei mahmureli consistente – rezultat al deshidratării organismului –, pentru care nu există încă remedii miraculoase. În schimb, există numeroase mituri. Să luăm câteva exemple. Dacă depășești ora normală de culcare, cum se poate întâmpla de Revelion, devii somnoros, iar dacă îmbibi această stare cu alcool, combinația va duce la diminuarea nivelului de zahăr din sânge, va afecta calitatea somnului și te va istovi, scria anul trecut publicația Livescience. Mulți oameni cred că o cafea sau un duș rece îi ajută să se trezească sau să-și revină dintr-o mahmureală. Dennis Twombly, de la Institutul național pentru abuzul de alcool și alcoolism din SUA, spune însă că aceste remedii te înviorează puțin, dar nu îndepărtează alcoolul din sistem și nu te ajută să-ți revii mai repede.

Specialistul american ne mai îndeamnă să nu credem nici celebra vorbă din popor „cui pe cui se scoate” – dacă bei alcool când ești mahmur, îți va dispărea mahmureala. În acest caz, nu faci decât să sporești nivelul de intoxicație cu alcool existent deja în organism și ajungi să bei mai mult. În cazul unei mahmureli, avem de-a face cu deshidratarea și cu deficitul unor minerale importante precum magneziul sau potasiul, iar simptomele asociate deshidratării includ dureri de cap, gura uscată, buimăceala și setea. Consumul de apă și de aer rece și mișcarea de înviorare ne ajută să ne regenerăm fluidele atunci când suntem mahmuri, însă tot trebuie să așteptăm până când alcoolul se descompune complet pentru a fi din nou limpezi.

În cazul unei mahmureli, ceva alinare poate veni din partea medicamentelor, însă doar dacă știți ce să căutați și dacă citiți etichetele cu atenție. Antiacizii pot îmblânzi greața și disconfortul gastrointestinal în lipsa mâncării, iar aspirina și alte medicamente antiinflamatoare ajută în cazul durerilor de cap și a celor musculare, potrivit unui studiu publicat în revista Alcohol Health and Research World. Cu toate acestea, antiinflamatoarele pot cauza iritații gastrice, iar acetaminofenul, o substanță alternativă aspirinei, întâlnită în mai multe medicamente care alină durerea, este contraindicată, întrucât este toxică pentru ficat atunci când interacționează cu alcoolul. Cu toate acestea, Cristina Ilie spune că aspirina înghițită înainte de consumul de alcool pentru evitarea mahmurelii ține de domeniul mitului. Mai departe, medicul psihiatru infirmă și alte mituri legate de alcool:

Dacă bei apă când ești mahmur, te îmbeți la loc – fals („Doar te mai înviorezi puțin”, spune ea. „Alcoolul deshidratează foarte tare. Și dacă ești intoxicat, poți avea energie să mai faci o glumă [după ce bei apă]. Cred că de aici pornește [mitul]”); dacă scrumezi în alcool, te îmbeți mai ușorfals („Cu scrumul e un efect de placebo, pentru că e mai scârbos, probabil”); șampania te îmbată mai repedeadevărat („Acest mit e oarecum adevărat. Băuturile mai fine, în general, te îmbată mai repede pentru că ai tendința să le ții mai mult în gură și de acolo sunt absorbite direct în sânge, nu mai trec prin ficat, unde se poate înjumătăți cantitatea efectivă de alcool); dacă bei cu paiul, te îmbeți mai repedeadevărat („Legat de pai, e  pe același principiu ca în cazul băuturilor fine. Ții mai mult în gură alcoolul, Cu cât îl ții mai mult în gură, cu atât te îmbeți mai rapid și mai spectaculos”); dacă le amesteci, te simți mai răuadevărat („Ăsta e adevărat, pentru că se cumulează și efectele aditivilor și cred că poți să consumi și o cantitate mai mare dacă sunt produse mai diverse, gen tărie stinsă cu bere”).

Berea te îmbată mai puțin decât alte băuturifals („Ăsta e fals, deși cred că lucrurile pot într-adevăr scăpa un pic mai ușor de sub control și la cantități mai mici de alcool absolut, dacă bei tărie. Tăria e mai concentrară, se absoarbe mai ușor și ocupă brusc mai mulți receptori. Dar după o oră de băut sportiv, nu cred că se observă diferențe spectaculoase între diferite tipuri [de băuturi alcoolice]”); alcoolul te încălzeșteparțial adevărat („E adevărat că face vasodilatație periferică, adică îți încălzește puțin pielea. Dar acesta e un mecanism adaptativ. Dacă mediul e cu adevărat ostil – de exemplu, locuiești pe stradă sau ești pe un traseu montan, pierzi foarte multă căldură și ajungi mult mai ușor la hipotermie. Așa că e sigur să bei la un grătar, în fața casei, ca să te încălzești 10 minute, cât rostogolești micii, dar nu mai mult de atât”).

Alcoolul îți dă energieadevărat („Da.  Îți dă energie pentru scurt timp, adică atâta timp cât inhibă centrii inhibitori. Imediat după ce îi saturează, trece și la cei excitatori. Îi inhibă și pe ei adică. Acum depinde de structura particulară și de rata de metabolism. Dacă bei mai rar și bei și chestii bune, pe care le sorbi cu plăcere și nu le arunci direct pe gât, șansa e mai mare să te ia mai rapid și să te și adoarmă mai repede. ”); unii oameni sunt mai rezistenți la alcool adevărat („Asta depinde de echipamentul enzimatic și ține inclusiv de rasă – asiaticii metabolizează cel mai greu –, de sex – femeile mai lent – sau de greutate. La capitolul rezistență mai intră în mare masură și toleranța, care se dezvolta în timp, ca la mai toate drogurile. Cu cât bei mai mult, cu atât reziști mai bine. E într-adevăr un semn de perseverență. Și sunt medii în care e apreciată orice fel de perseverență. Dar serios vorbind, daca reziști bine, ori ai gene puternice și 200 kg, ori ești alcoolic serios)”.

Alcoolul omoară neuroniiadevărat (Alcoolul chiar duce la atrofie cerebrală și afectează memoria. Și pe termen scurt, și pe termen lung. Face depleție de vitamine din grupul B, care, printre altele, sunt vitale pentri neuroni. Și pe lângă creier, afectează și nervii periferici, asta în cazurile de alcoolism mai avansat, și duce la scăderea sensibilității la extremități; alcoolul stimulează intelectul și curiozitateafals („La cei care stau numai în baruri se dezvoltă puțin capacitatea de a trăncăni. Dar discursul lor e de fapt stereotip, cu multe calcuri și pe arii destul de circumscrise. Chiar dacă par subiecte din arii diferite, de fapt sunt câteva chestii bine fixate din fiecare și cam atât. Aderența vehementă la propriile păreri e de necontestat în cele mai multe cazuri”).

În încheiere, vă prezentăm câteva sfaturi oferite de Institutul național pentru abuzul de alcool și alcoolism din SUA pentru sărbătorile de iarnă:

* Temperați-vă. Consumați încet băuturile alcoolice. Beți apă sau alte băuturi non-alcoolice în timpul serii pentru a vă hidatra.

* Mâncați. Mâncaţi ceva noaptea pentru a încetini absorbţia alcoolului şi păstraţi alcoolul din sânge la un nivel scăzut. Produse precum pâinea prăjită sau biscuiţii sporiesc nivelul de zahăr din sânge şi ajută la îndepărtarea sentimentului de greaţă.

* Încercaţi şi fructe. Studiile au descoperit că fructele şi sucurile de fructe diminuează intensitatea mahmurelii.

Citiţi şi:

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Misterul Cousteau: pentru ce nu a fost pregatita omenirea?

Câteva mituri despre Crăciun, între păgânism, creștinism și modernitate

Foto: EPA


7 comentarii

  1. Pingback: Femeile se simt grase când se uită în oglinda indiferent de greutate » Think Outside the Box

  2. Pingback: Băuturi energizante pe bază de alcool se reciclează ca etanol » Think Outside the Box

  3. Pingback: Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte » Think Outside the Box

  4. Pingback: 5 mituri promovate de reclamele la alcool | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. “Acest mit e oarecum adevărat. Băuturile mai fine, în general, te îmbată mai repede pentru că ai tendința să le ții mai mult în gură și de acolo sunt absorbite direct în sânge, nu mai trec prin ficat, unde se poate înjumătăți cantitatea efectivă de alcool”

    Anatomia a fost materie grea, nu?

Leave A Reply