Mituri despre homosexualitate

30

 

Pasolini spunea că nici un drept nu se cîştigă fără luptă şi că nici o schimbare adevărată nu se face decît de jos în sus. O lege care îţi garantează un drept este doar un pas, cel mai important, e adevărat, dar e primul, nu ultimul. Oricîte recomandări ar face UE, oricîte broşuri ar tipări ONG-urile şi oricît de binevoitori şi destupaţi s-ar arăta unii dintre noi, cîtă vreme homosexualii nu îşi asumă deschis opţiunea şi nu o impun, aceasta va rămîne un secret ruşinos, ceva fundamental străin şi tulbure pentru majoritatea românilor. E poate aiurea şi abuziv să am, ca heterosexual, astfel de pretenţii, dar ştiu că, din păcate, aşa merg lucrurile.

de Dan Sociu

I-am spus recent unei prietene toate astea și ea mi-a răspuns că, dacă heterosexualii nu își afirmă identitatea, de ce ar face-o homosexualii și că ea e agresată zilnic de comentariile și privirile bărbaților, dar nu crede că e cazul să facă din hărțuire o problemă publică.

Ce nu vedea ea e diferența specifică: în primul rînd, heterosexualii își afirmă non-stop identitatea, în toate felurile posibile. Nu fac parade hetero pentru că nu au nevoie, întreaga viață cotidiană e o paradă hetero. În al doilea rînd, ea și partenerul ei nu au de ce să pretindă, pentru vecinii din bloc, pentru colegii de muncă și pentru părinți, că sunt doar colegi de apartament. Hărțuirea e neplăcută, iar pentru unele femei poate fi traumatizantă, dar hai să fim cinstiți și să admitem că există o ierarhie a suferințelor și că unele tipuri de hărțuire sunt mai dureroase și mai alienante decît altele.

Un alt prieten, Ştefan Iancu, cu care am avut aceeași discuție, mi-a spus: ” Eu mă “afirm” ca gay de pe la 22 de ani încoace în orice context, înainte era doar în privat, între timp am facut “activism” profi la Accept și implicit oriunde mă duc, pentru că sunt out și vorbesc despre mine, fac chestiile care îmi plac care sunt automat cu tentă gay. Pe de altă parte, în multe contexte n-am chef de politică, n-am chef să fac lucruri demonstrative, să port discuții ca să mai iluminez pe vreunu, e foarte boring și îți deturnează identitatea, practic ajungi să fii un fel de apostol gay în loc să-ți vezi de alte chestii care sunt cel puțin la fel de importante. Deci dacă cineva n-are chef să-și f**ă jobul la bancă sau la o editură cu activisme, pot să înțeleg oarecum. Pe de altă parte, sigur că e enervant cînd încearcă să scuze asta și inventează rahaturi de genul că heterosexualii nu își afirmă sexualitatea. Își afirmă toată metafizica hetero permanent, nu doar dragostea și sexul, normal că n-au nevoie să se reducă la p***-n p**dă.”

Subiectul acestui articol sunt miturile despre homosexualitate și o să amintesc cîteva dintre cele mai rezistente, dar vreau mai întîi să subliniez apăsat ideea că argumentele pro și contra pe această temă sunt redundante. Homosexualitatea, ca atare, nu mai e demult o temă de dezbateri și nici n-ar trebui să fie. Dreptul meu democratic să nu fiu de acord cu existența homosexualilor e o aberație, nazismul nu poate apela la democrație pentru că e fundamental anti-democratic. Astfel, trecerea în revistă (foarte rapidă, pentru că în acest caz ar fi steril să analizăm prea mult) a miturilor despre homosexualitate e o mică istorie a prostiei, a absurdului criminal:

Iisus și homosexualitatea

Isus nu condamnă nicăieri homosexualitatea. Spune ceva despre Sodoma și Gomora, referindu-se la lipsa de ospitalitate a celor două cetăți, acesta fiind, și nu sodomia sau desfrînarea, păcatul pentru care au fost pedepsite. Dacă Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Adevărul, Calea și Viața, autoritatea supremă a creștinismului, nu a considerat homosexualitatea o problemă, oricine spune altceva nu e creștin.

Homosexualitatea nu e naturală

Comportamentul homosexual și bisexual nu e deloc rar în lumea animală și a existat dintotdeauna în istoria omenirii, supraviețuind și sfidînd toate interdicțiile. Și, oricum, ce importanță are dacă e naturală sau artificială? Distincția e irelevantă, există prea puține lucruri clar naturale în viața oamenilor.

Homosexualitatea e o boală

În nici o taxonomie medicală contemporană occidentală homosexualitatea nu e înregistrată ca boală. În schimb, ura față de homosexuali e un semn clar de dezechilibru psihic.

Homosexualii sunt corupători, fac prozelitism

Și heterosexualii sunt la fel. Cultura occidentală preamărește iubirea heterosexuală, racolarea hetero e încurajată și oficializarea împerecherii hetero e sponsorizată de stat. Pentru cei care consideră prozelitismul homosexual o perversitate, le recomand cele peste 100 de sonete de dragoste ale lui Shakespeare scrise pentru un bărbat. E vorba de una dintre cărțile fundamentale ale lumii.

Această listă de clișee se poate lungi la nesfîrșit și comportă grade și nuanțe complexe – afirmațiile anti-gay, au și forme mai light, așa cum rasismul se deghizează în repulsia față de manele, homofobia se ascunde sub clasicul : Nu am nimic cu ei, dar nu vreau să-i văd.

Și textul meu nu e decît o înșiruire de banalități oportuniste (e săptămîna gay în București), dar cum să nu-ți vină să spui, iar și iar, aceleași platitudini de bun-simț cînd un guru național ca Andrei Pleșu face paralele precum acestea: Or, afişul de care vorbim are aerul (nătîng) de a spune că, deşi nu ştim mai nimic despre bebeluşul din faţa noastră, un lucru e, totuşi, cert: va fi (sau nu) homosexual! Afirmaţia aceasta creează, în plus, un posibil precedent deviatoriu. Ce-ar fi dacă leneşul ar încerca să ne convingă că lenea nu e o opţiune, sau o boală, ci o chestie de „fire“, de genom? Ce-ar fi dacă un criminal în serie ar declara răspicat că pofta de a ucide nu e opţiunea lui şi nu e nici un derapaj patologic, ci un blestem nativ, căruia nu-i poate rezista.

Pentru Pleșu și Dilema veche, publicație care, de altfel, nu s-a implicat niciodată în nici un fel în această problemă, homosexualitatea e un derapaj patologic, precum psihopatia criminală. Nu e o afirmaţie directă, ci una perversă, prin asociere. O să întîlnim din ce în ce mai des tipul ăsta de discurs la intelectualii conservatori din România, aceştia fiind conştienţi că nu-şi mai permit să fie homofobi “pe faţă”, dar nici nu se pot rupe de poziţia marelui lor prieten, BOR.  De fapt, soluţia cea mai bună pentru ei va fi, ca şi pînă acum, să ocolească subiectul şi să vorbească în continuare despre îngeri, despre prostie, despre gramatică, mitocănie şi despre frumuseţea uitată a vieţii. Destupaţii, la rîndul lor, vor considera că povestea a fost definitiv încheiată în 2001, cînd Adrian Năstase a denazificat total legile privind homosexualitatea. Va fi, deja este, de prost-gust şi vetust să vorbeşti despre aşa ceva. Presa va face aceleaşi glumiţe ,  homosexualii care se află în poziţii de putere şi influenţă vor sta în continuare ascunşi, ceilalţi cu atît mai mult (mulţi se vor căsători, spre satisfacţia societăţii şi insatisfacţia soţiilor sau soţilor). Să ne punem însă nădejdea în broşurile şi afişele ONG-urilor, care vor ilumina în continuare poporul şi vor risipi întunericul gros al prejudecăţilor.


30 de comentarii

  • E simplu. Vor sa fie homosexuali fara ca toatalumea sa le spuna ca sint bolnavi, contrari religiei sau sa-si bata joc de ei. Pina la urma, ce e treaba mea ca cineva este homosexual? Nu observ nicio diferenta comportamentala sau morala intre cele 2 orientari sexuale si, oricum, nu are de ce sa ma priveasca sau sa-mi afecteze viata in vreun fel.

   • @Alin: nu vor sa fie perceputi ca fiind oameni bolnavi, dar profita de acest lucru, precum doamna care ieri a devenit domn – operatia a fost decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentur ca la noi transsexualismul e considerat boala. Asadar eu ce sa inteleg? A dat omul ala dovada de simt moral, ca tot se vorbea si despre asta in articol? Folosind banii care poate ar fi salvat viata unui copil bolnav de cancer, numai ca sa f*** cu organe cu care nu s-au nascut? Pur si simplu nu am vazut un lucru bun facut de ei, ceva pozitiv, nu extravagante.

     • Lavinia, homosexual e un barbat care se simte barbat si este atras de alt barbat.
      Cineva care se simte femeie desi s-a nascut in corp de barbat sau invers este transsexual.

    • @Lavinia
     Persoana respectiva are la fel de mult dreptul la o operatie decontata din banii statului ca si copilul bolnav de cancer. Si as vrea sa iti atrag atentia asupra unui lucru: stirile pe care le vezi la televizor cu copii bolnavi care cer o donatie, apar pentru ca la noi in tara nu exista aparatura necesara sau nu se pot efectua anumite operatii. Toata lumea are dreptul la asistenta medicala in tara asta, si copilul si persoana care si-a facut operatia. Deci nu a omorat nimeni nici un copil bolnav de cancer si nici nu l-a privat de vreo facilitate pe care poate sa o primeasca in Romania.

 1. nu e “frumos” sa ierarhizezi stigmatele sau opresiunile 🙂 e greu de comparat ce traieste un tip gay cu ce traieste o femeie persecutata permanent sau cu ce traieste o persoana cu dizabilitati, cu ce traieste cineva sarac, cu ce traieste un batran bolnav sau un barbat urat refuzat de toate femeile. sigur ca se poate spune ca un transexual are o viata mai grea ca o femeie, pe de alta parte gayi se pot ascunde si nu sunt mai saraci, pe cand tiganii sunt in alta situatie. sunt multe nuante si poate conteaza mai mult la la nivel personal cata nedreptate sau suferinta induri. la nivel de grupuri exista barometre dar sunt slabe din ce-am vazut eu.

 2. Ok, sa o luam cu inceputul:

  O vorba spune “Cand esti in Roma, poarta-te ca romanii”. Nu-ti purta costumul de drag queen pe strada, ca nici eu nu-l port pe cel de dominatoare pe bulevarde. Tine de bunul simt al fiecaruia si de respectul pe care il avem pentru ceilalti ca ceea ce se intampla in dormitor sau intre peretii casei sa ramana acolo. Asa cum nu vreau ca atunci cand merg cu copilul pe strada sa vada parada gay, la fel nu as vrea sa vada heterosexuali imbracati in costume de tot felul… va veni o varsta cand va vedea si astea, dar ai mei au 4 ani, momentan as vrea sa ramana la imaginea lui Peter Pan si Tinkerbell.

  Ceea ce duce la cu totul alta problema: LGBT nu mi-au aratat pana acum ca stiu ce insemna aia un copil (ca tot vor ei sa adopte copii), atat prin paradele astea colorate care, pot sa zica ei ce vor, dar nasc tot felul de intrebari… apoi prin afisul ala absolut infiorator. Un copil nou-nascut este cel mai pur lucru care poate exista pe pamantul asta. Din pacate, trebuie sa fii parinte ca sa stii asta, altfel ai reactia gen “da, daaa”. Din pacate. Ceea ce e socant la afis este asocierea unui copil cu ideea de sexualitate, de orice fel… facand asta, au vazut copilul la fel ca un pedofil. Am devenit homofob odata cu acest afis. Si parintii mai au o chestie: cand le ataci copilul, totul devine personal. E destul ca trebuie sa ne aparam copiii de traficantii de carne vie si de pedofili, chiar nu era nevoie sa ne ferim si de alta categorie pe care pana atunci o considerasem inofensiva si ok.

  Pana acum ceva timp ei erau pentru mine niste oameni foarte ok, oarecum asupriti de ideea asta falsa despre ce e bine si ce e rau, de religie, de oamenii intoleranti. Asocierea sexualitatii cu imaginea unui copil a schimbat asta, din pacate. Pentru ca m-au fortat sa devin intoleranta. Din pacate.

  • @Lavinia
   Nici mie nu imi convine cand vad mame ca le dau jos chilotii copiilor si ii pun sa iti faca nevoile pe strada/in parc/…
   Nici mie nu imi convine sa aud parinti incompetenti care nu isi educa copii si acestia tipa/lovesc/deranjeaza.
   Insa nu m-am dus niciodata la o mama/tata sa il invat cum sa isi traiasca viata. Ci l-am TOLERAT.
   Cat despre afisul acela, mie mi s-a parut genial. Si imi pare rau sa te anunt, dar nimeni nu ti-a atacat copilul. Insa intr-adevar el va avea de suferit, pentru ca mama lui e HOMOFOBA. Te rog sa imi spui cum vei reactiona daca copilul tau va veni la tine si iti va spune ca e gay? Il vei renega, va fi alt om in fata ta doar pentru ca are alte preferinte?

  • tinkerbell nu exista. homosexualitatea exista, e reala. poate aici e de lucrat. de ce vindem gogosi copiilor si cream o lume ireala si ii ferim de realitatile vietii? apoi cand cresc devin sceptici, tineri cu prejudecati si ne intrebam de ce.

 3. Mihai TĂNASE on

  “În schimb, ura față de homosexuali e un semn clar de dezechilibru psihic….Cultura occidentală preamărește iubirea heterosexuală, racolarea hetero e încurajată și oficializarea împerecherii hetero e sponsorizată de stat.”
  Prezenta acestor perle justifica lectura manifestului. Merita însa ?

 4. De pe pozitia de tata nu pot decat sa fiu de acord cu tine.
  Tin minte ca am fost cu tatal meu in strainataturi cand aveam vreo 11-12 ani si am vazut prima data un travestit. Am intrebat:
  – Tata, ce e ala?
  – E un homosexual! (nu cred ca tata facea diferenta)
  – Ce e aia?
  – E un barbat care iubeste un alt barbat.
  – De ce e asa?
  – Asa e el.
  – E bolnav?
  – Nu, asa e e el iar aici e acceptat asa ceva.
  Mie nu mi se pare ca ar fi discriminati in vreun fel. Glume se fac si intre hetero, si despre homo, si se vor face.

 5. Homosexualitatea ESTE o boala. O boala care poate fi si este tratata. Daca autorul apologiei gay doreste sa devina un om normal, am sa caut si sa-i furnizez un link spre una din clinicile care trateaza homosexualitatea.
  Mi-a spus recent cineva ca un asemenea tratament costa cca 1800 euro si este accesibil si in Romania.
  Iar cu minciuna ca Iisus ar fi putut tolera homosexualitatea, ne lasati!…Ap.Pavel, cel mai avizat comentator al Evangheliilor, vorbeste clar despre asta: “…tot astfel, şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alţii, au săvârşit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase şi au primit în ei înşişi plata cuvenită pentru rătăcirea lor.” (Romani 1:22-27)
  Succes autorului in renuntarea la scarbosenie!

  • @Masculin
   Si fanatismul religios e tratabil. Da-mi o adresa de contact si in cateva ore iti explic cum e cu povestile de adormit copii cu dumnezeu si apostolii. Si special pentru tine, te tratez pe gratis. Scoateti capul din cutie oameni buni!

   • Draga milli,
    Sincer, nu doresc sa intru in contact cu o ateista atat de nervoasa si care se crede imbatabila in combaterea crestinismului. Argumentele logice raman la suprafata problemei existentei Proniei.
    Degeaba ti-as explica, experienta Dumnezeirii trebuie s-o simti in tine insati. Misterul faptelor care ne inconjoara zilnic se pare ca ti-e strain. M-am intrebat de multe ori, de ce ateii nu percep aura Creatiei in jurul lor…Se pare ca Credinta e un dar, care nu se da oricui…
    Vei acumula experiente, poate le vei examina, poate vei crede, poate nu.

    Sanatate.

    • Cand nu are argumente solide, stiintifice, palpabile, omul inventeaza divinitati… Asta se intampla din cele mai vechi timpuri, drept dovada fiind miile de divinitati existente la un moment dat in religiile de pe intreg cuprinsul Pamantului. Iar daca tot isi doresc credinciosii sa-si dea cu parerea despre chestiile stiintifice, ar trebui sa stie ca homosexualitatea nu este o boala. Dar pentru asta este nevoie de informare, nu de credinta. In rest numai bine si raman cu speranta ca fundamentalismul ortodox, la fel de arhaic si daunator ca si cel islamic, va ramane in timp doar o sumbra amintire.

   • Sunt de acord sa il scoatem (capul) din cutie, dar la fel sa faca si ei. Sunteti naivi daca credeti ca numai persoanele religioase (mai mult, fanatice, cum ziceti) nu tolereaza homosexualii, mai ales dupa faza spectaculoasa cu afisul ala jalnic. Tratez cu bun-simt daca sunt tratata la fel. Si majoritatea ar trebui sa primeasca toleranta, nu numai minoritatile. Ar fi corect, nu?

    • “Afisul ala jalnic” era o simpla metoda de constientizare a unui fapt necunoscut de catre marea majoritate a populatiei. Acel copil poate sa fie, sau la fel de bine sa nu fie homosexual. Orientarea sexuala nu este o alegere, nu este o boala.Este o parere personala, dar cred ca romanii au foarte multe de invatat la capitolul toleranta… Romanul uraste orice alta persoana care are alta orientare religioasa (sau nu are orientare religioasa) sau sexuala, uraste maidanezii (pe cei vii in special), compara cu diverse specii din natura, persoanele de alta culoare. Romanul le stie pe toate mai bine decat altii. Romanul este primitiv si needucat dar foarte sigur si mandru de el… Vorba aia, prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul. Iar ca si concluzie, faptul ca o minoritate (oricare ar fi ea) atrage atentia asupra discriminarii la care este supusa, nu este lipsa de bun-simt. Toti romanii “toleranti” spun ca n-au nimic impotriva homosexualilor atata timp cat se manifesta la ei acasa. Unde-i toleranta?

 6. laura thomas on

  Traiesc in Portugalia. Tara 98% catolica. De cand locuiesc aici au fost 2 zile fericite pentru mine legate de partea publica, politica pe care le-am sarbatorit cu sampanie. 1. Ziua in care s-a liberalizat avortul la cerere. 2. Ziua in care s-a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.
  Astept ziua cand cuplurile gay pot sa si infieze. Sunt atatia copii institutionalizati in asteptarea unui camin incat e pacat sa-i privam de acest lucru doar din cauza unor idei preconcepute ori precepte religioase (in acceptia mea total depasite pentru secolul 21 in care traim).

  • Poate in Portugalia o fi lumea mai deschisa la minte in legatura cu cuplurile homosexuale. Realist vorbind, nu cred ca in Romania de azi ar fi bine sa fie permisa adoptarea copiilor de catre cuplurile homosexuale intrucat nu suntem suficient de deschisi la minte pt asta.
   Cred ca viata unui copil intr-un cuplu gay din .ro ar fi un cosmar prin prisma relatiilor cu societatea asta inchisa, ciufuta si plina de “credinciosi”.
   Sa stii ca e foarte greu sa adopti un copil chiar daca ai o familie normala, stiu direct de la sursa treaba asta.
   Pana la urma ce isi doresc homosexualii in mmentul asta?

 7. Draga Laura, esti cel mai probabil lesbiana si anticrestina. Iti atrag atentia ca exista – nu stiu ce procent – crestini si printre gay si lesbiene. Acestia resimt dureros boala lor – PACATUL lor – multi dintre ei, cei care isi permit, fac tratamentul bolii homosexuale. Cu ei ar trebui sa iei legatura, nu cu ateistii sau satanistii din comunitatea gay. Poate acestia iti vor clarifica faptul ca avortul este o crima, iar unirea homosexuala este un contract doar in fata legii, unde este acceptat, nu o Taina in fata lui Dumnezeu.
  Cu varsta, poate vei fi mai putin inclinata spre radicalism gay. Chiar si lesbienele si gay-ii isi pot salva sufletul, daca renunta la pacat si se marturisesc.
  Multa sanatate!

  • laura thomas on

   @ Masculin – Te dezamagesc doar pe jumatate. Nu sunt lesbiana dar sunt atee.
   Iti dau definitia din DEX ca sa nu fie vreo confuzie.

   ATÉU s.m. și f. – Persoană care nu are o religie, care neagă orice divinitate. [< fr. athée, it. ateo, lat. atheus, gr. atheos < a – fără, theos – zeu].

   Orice comentariu care include cuvantul Dumnezeu, Isus, pacat, rai, iad, sfinti, etc. pentru mine nu exista, asa ca va trebui sa folosesti un discurs diferit ca sa te faci inteles. Numai bine!

  • Cred ca si persoanele religioase isi pot salva imaginea daca inceteaza sa mai aiba creierul si mentalitatea unei gaini. Intr-o societate democratica, libertatea se manifesta in multe feluri, fara a fi ingradit dreptul cuiva la hetero sau homosexualitate, credinta (de oricare ar fi ea) sau noncredinta, apartenenta politica sau nu. Sa nu uitam ca cea mai negra perioada din istoria omenirii a fost cea in care biserica a avut cea mai mare putere. Cruciadele si inchizitia au fost opera crestinismului. Si atunci despre ce vorbim?

 8. Pingback: ONU votează, în premieră, pentru o rezoluție privind drepturile homosexualilor

 9. Isus si homosexualii

  In Biblie scrie altceva.Scrie ca oamenii au fost creati pentru a se inmulti, nu pentru a intretine raporturi sexuale si cu atat mai putin pentru relatii intre gay 😉

  Nu am nimic cu gay-i, doar ca reportajul e de plans 😉

 10. este clar,subiectul incita,voci pro si contra….,dar homosexualitatea este un fapt,nu esti gay pentru ca ti-ai dorit,nu esti gay pentru ca ai vrut asta,esti gay ptr ca asta simti,ptr ca asta esti,oricat de greu este,este singura cale de a trai fara sa te minti,credeti ca etse usor sa fii gay,credeti ca este o viata usoara,NU,dar altfel nu putem sa fim,cerem doar atat,lasatine sa traim asa cum suntem,nu ne judecati,nu ne condamnati,ganditiva ca,azi judecati,maine,copii vostri pot ajunge gay,frati vostri…deci,atenti,iubita aproapele

 11. Pingback: Cintezele gay încheagă relaţii de lungă durată

 12. a fi gay nu e o optiune,la fel cum a fi hetero nu este…nu se pune niciodata intrebarea “de ce ai ales sa fi heterosexual/a ?” dar persoanele gay sunt adesea atacate ca ar fi ales acest lucru.orientarea sexuala nu e o alegere pentru un om cum nu este nici pentru un animal,pentru ca preferinta pentru acelasi sex se regaseste la toate fiintele vii..deci documenta-ti-va putin inainte sa expuneti teorii despre ‘pacat’ sau ‘boala’

 13. Pingback: Un mit probat: Homofobii ar putea fi homosexuali de debara | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger