Mitul pieței de semințe din Uniunea Europeană

0

Un raport recent realizat de Partidul Verzilor arată că piața de semințe din Uniunea Europeană suferă din cauza lipsei diversității. În fiecare an, există o concentrare mai mare decât în anul precedent. Cu toate acestea, lobby-iștii din industria semințelor susțin că, în prezent, există 7000 de companii mici și medii de semințe la nivelul Uniunii Europene.

de Attila Szocs (articol publicat pe ARC2020.eu)

 

Când oamenii se gândesc la sintagma “companii de semințe”, mare parte din ei o asociază cu producători ca Monsanto. În realitate, termenul include mult mai mult decât producători de semințe. Marea majoritate constă în companii de tratare și procesare, cultivatori și înmulțitori de semințe, retaileri și comercianți de semințe. În Franța, doar 72 dintre cele 565 de firme de semințe sunt producători. Asta înseamnă că cifra de “7.000” de mai sus chiar se referă la întreaga “industrie europeană de semințe.” Această logică nu trece testul bunului simț, pentru că cetățeanul de rând al Uniunii Europene nu-i consideră pe cultivatorii și înmulțitorii de semințe (care își petrec mare parte din timp pe câmp) ca fiind companii de semințe.

Această cifră de “7.000” este un mit. Corporațiile uriașe din industria semințelor le comunică această cifră falsă guvernelor și media pentru a arăta publicului că piața cu pricina este sănătoasă și diversă. Asta e departe de adevăr. Există foarte puține date din industrie și nicio sursă independentă de informații despre care să știm pentru că se crede că astfel de date sunt sensibile din punct de vedere comercial și le-ar putea oferi avantaje competitorilor. Prin urmare, Directoratul General pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor al Comisiei Europene este nevoit să ia decizii pentru reglementarea acestei industrii bazându-se pe explicații și statistici părtinitoare. Și el este parte vinovată. Explică publicului că această cifră de “7.000” este exactă și că sectorul semințelor nu este concentrat. În același timp, în propria lui evaluare a noii propuneri legislative privind marketingul semințelor, recunoaște că 95% din piața de semințe pentru legume a Uniunii Europene se află în mâinile a doar 5 companii…o situație nu tocmai bună pentru puterea de alegere și de cumpărare ale consumatorului.

O piață de semine sănătoasă trebuie să includă mulți competitori care să dețină procente mici în mai mai multe sectoare ale industriei. În această situație, posibilitatea de a intra și de a ieși de pe piață ar fi mai mare. Diversitatea genetică este piatra de temelie a unei biosfere sănătoase. Ani la rând, a existat o scădere dramatică a numărului de competitori din cauza fermieritului industrial la scară mare, care a generat insecuritate alimentară. Potrivit Organizației pentru Hrană și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite, în secolul XX s-a înregistrat o scădere cu 75% în diversitatea culturilor cultivate. Acum, 90% din consumul unam de calorii este asigurat de 30 de recolte; orezul, porumbul și grâul reprezintă jumătate din ele. Până în 2050, estimează oamenii de știință, se va pierde o treime din biodiversitatea culturilor de astăzi. Dacă într-o regiune există doar câteva culturi dominante și încep să se reducă din cauza schimbărilor climatice sa a altor factori, oamenii care trăiesc acolo fie devind dependenți de producția națională și globală de mâncare, fie înfruntă foametea.

Aceasta este realitatea dură.

În cazul Europei de Est, situația e destul de interesantă. România, Polonia și Ungaria găzduiesc împreună 4.800 (68%) din cele 7.000 de “companii de semințe.” Cu toate astea, aceste companii reprezintă doar 8% din cota de piață a industriei de semințe din UE. Cum se poate așa ceva? Păi, marea lor majoritate sunt micro-întreprinderi care nu sunt considerate foarte profitabile. Companiile producătoare sau de tratare fie au contracte cu crescători de semințe sau sortează, ambalează și vând semințe. Acestea sunt considerate sarcini care nu necesită prea multă expertiză sau precizie. Potrivit Comisiei Europene, toate cele trei țări găzduiesc mult mai mulți înmulțitori, păstrători și comercianți de semințe decât crescători. În Polonia și România, doar 3% din companii cresc semințe. În România, 81 de păstrători sunt trecuți pe lista națională a speciilor agricole de plante, ceea ce reprezintă 35%. În Polonia, doar 18% din companiile de semințe provin din țară. După părerea mea, marile corporații multinaționale se folosesc doar de Europa de Est ca un pas mic și neimportant în drumul spre produse valoroase care generează câștiguri mari în urma investițiilor. Ele se află, din nefericire, în spatele acestui mit al pieței de semințe din UE.

 

Puteți citi și:

Legislația europeană privind semințele, punct de cotitură pentru agricultura țărănească

Donaţi pentru Grădina de Seminţe tradiţionale Eco Ruralis

Semințele tradiționale: Invenția naturii, ilegală în România

O nouă lege europeană pune în pericol semințele tradiționale ale țăranilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger