Mitul Mosului. In sfarsit, adevarul

21

Copil

De unde vine de fapt Mos Craciun? Unii spun ca vine de pe undeva din Laponia si apoi coboara pe hornul caselor, altii l-au zarit pe strada sau pe la mall-uri. De fapt, adevaratul Mos Craciun vine dintr-o traditie veche, dintr-un cult arhaic dedicat solstitiului de iarna. Intr-un articol pentru “Think Outside the Box”, dr. etnolog Doina Isfanoni arata care sunt originile lui Mos Craciun.

In primul rand, mitul, fie el si al lui Mos Craciun,  trebuie inteles in consonanta cu ceea ce numim in general, “geneza mitului” . Din aceasta perspectiva, mitul nu se  raporteaza la realitate decat ca metafora literara, ca sublimare spirituala a unor credinte si convingeri arhaice despre universul de prezente invizibile care ne inconjoara si care, conform gandirii magice, sunt capabile sa  ne influenteze existenta, in bine sau in rau.

Pentru a  capacita  pozitiv aceste forte, comunitatile umane din perioadele de inceput ale civilizatiilor au creat ritualuri diverse dedicate unor asemenea spirite care patroneaza  fenomenele naturale, formele de relief, astrele, dar si bunul mers al vietii pe pamant.

In traditia populara, Mos Craciun este un asemenea “patron” al solstitiului de iarna. De fapt “mitul lui Mos Craciun” suprapune un cult mult mai vechi dedicat Soarelui care, in aceasta perioada se afla intr-o criza cosmica; lumina sa este tot mai palida, iar caldura, aproape ca a disparut. Pentru a-l ajuta sa depaseasca acest moment, oamenii  au creat ritualurile de adorare a Soarelui, celebrate in lumea orientala si transferate apoi in Europa, prin intermediul legiunile romane.

Ajunse si in spatiul romanesc, aceste ritualuri sunt practicate in preajma datei de 25 decembrie si sunt cunoscute in istorie sub numele de “Dies Natalis Solis Invicti” (“Zilele Soarelui vesnic invingator”). Suprapusa peste aceste stravechi ritualuri precrestine, sarbatoarea  Craciunului preia mitul luminii, al Soarelui, continuandu-l prin adorarea luminii, inteleasa insa, ca iluminare spirituala a fiintei. La aparitia lui Iisus in lume, pe cer rasare o stea foarte luminoasa, neobisnuita, care-i va conduce pe magi, iar  ieslea unde se naste pruncul sfant,este invadata de o  lumina necreata.

In traditia populara  romaneasca, Mos Craciun este o figura legendara, cu aureola mitica pentru faptele sale. Altfel spus, el este, asemenea altor sateni, un gospodar de vaza, un om cu multa autoritate care nu ingaduie nimanui, nici chiar sotiei sale, Craciunoaia, sa ii nesocoteasca deciziile.  Asadar, cand Fecioara Maria ii cere gazduire – dupa cum se povesteste in multe legende populare, expresii folclorice ale mitologiei romanesti – el ii raspunde ca nu are unde sa o primeasca. Induplecata  totusi, de rugamintile Fecioarei, care trebuia sa-l nasca pe Iisus,  Craciunoaia o adaposteste in grajdul vitelor si o ajuta sa-l nasca pe fiul sfant.

Suparat pe sotia sa pentru aceste fapte, Mos Craciun o pedepseste, taindu-i mainile.  Craciunoaia alearga la Fecioara Maria, ii povesteste cele intamplate, iar aceasta o linisteste si ii pune mainile la loc, facandu-i-le din aur. Din nou femeia merge la sotul ei, ii arata ce s-a intamplat, iar Mos Craciun, mut de uimire, isi da seama ca a gresit si se converteste la crestinism, povestind tuturor miracolul petrecut in gospodaria sa. El duce pruncului Iisus  mere in dar.

Evident ca astazi, din mitul lui Mos Craciun, asa cum s-a impus el prin prestigiul adevaratei traditii, s-a conservat foarte putin.  Agresivitatea mediatica a unor sabloane publicitare despre  Mos Craciun a determinat, pe o parte, “globalizarea”  imaginii sale – pe toate meridianele este reprezentat doar in varianta americana – pantecos, imbracat cu  haine rosii si cu cizme in picioare -,  iar pe de alta parte, simbolismul figurii sale este tot mai atenuat.

Foarte putini oameni mai stiu ca Mos Craciun nu este doar un simplu “distribuitor de cadouri” care alearga necontenit de la o casa la alta, ci expresia batranului intelept, cu multa experienta de viata, capabil sa analizeze cu mult discernamant realitatea si chiar propriile sale fapte, pentru a emite cea mai buna judecata. El stie sa cumpaneasca lucrurile, sa fie bland, increzator in binele ce salasluieste in fiecare om – asemenea lui  Iisus – si sa ofere mai mult decat meritam. Este un gest de incredere si, prin filozofia darului, un “cec in alb”, pentru a te schimba, pentru ati redefini comportamentul si gandirea.

Darul lui Mos Craciun este simbolul binelui si sansa iluminarii proprii. Adesea poate, ne gandim, ca nu meritam precat am fost daruiti.


21 de comentarii

 1. Cred ca e o contradictie in termeni in articolul acesta, sau cel putin in ceea ce afirma d-na Isfanoni. Cum poate fi asociata imaginea batranului intelept cu actele lui Craciun din traditia noastra ? Ce e intelept in a refuza adapostul unei femei pe cale sa nasca si in taierea mainilor sotiei sale ? Cred ca d-voastra, d-na etnolog, construiti sau interpretati prea creativ mituri, indoielnice, de altfel.

  • Vorbim de mos Craciun post transformare, adica post constatare miracol, adica inteleptire..cazurile “severe”, de amploare epica, presupun desigur experiente hiperbolice.
   sa nu ne departam de alegoric, zic, imaginile prezentate de mituri sunt interpretabile prin natura lor, asta le e menirea. cat despre “creativ”, asta e ideea interpretarii..iar, “mit indoielnic” n-as putea exact sa zic ce e in termeni gramaticali, dar oricum nu e o asociere fericita.
   Mitul nu e nici indoielnic, nici demn de crezare. Mitul este concept literar, iar alegoria presupune joc (si efort) de interpretare. nu are cum sa fie indoielnic sau neindoielnic tocmai pt ca nu e baza stiitifica, ci arhetipala, asadar…suporta interpretari variate. Ca n-am mai avea literatura si teorie literara daca miturile ar fi valori cotate la bursa.

 2. “Adevaratul Mos Craciun vine dintr-o traditie mai veche, dintr-un cult arhaic dedicat solstitiului de iarna”.
  Am citit articolul asteptand sa gasesc in el argumente in acest sens, dar nu le-am gasit. Asadar, pana la proba contrarie, raman la credinta mea ca Mos Craciun este de fapt sfantul Nicolae.

 3. Offf… mamã!
  Craciunul la romani NU e asa influentat de “traditia americana” – ci de cea germana! sau austriaca – adica de niste traditii in care sensul spiritual chiar ESTE pastrat!
  Cat despre povestea (urata, de altfel) cu Craciunoaia (care descrie exact “spiritul romanilor”, degraba abuzatori de neveste)… eu habar nu am: in CATE sate din Romania a existat ea, in trecut?
  Eu nu cred ca povestea aia chiar e ceva “national”…

 4. @Andrei: Nu trebuie confundate doua personaje distincte – unul e Sfintul NIcolae, Sant Niklaus, care apartine crestinismului, si Craciunul (care initial nu era Mos Craciun, ci doar Craciun). Cele doua personaje se celebreaza in momente diferite ale lunii decembrie. De fapt e mai complicat, intra in calcul si ziua nasterii lui Iisus Hristos (dupa cum se vede in mitul pagin romanesc). Nu degeaba la noi exista ambele zile de sarbatoare, serbate separat. Mos sau Sfintul Nicolae e venit mai tirziu, pe filiera occidentala, ca si imaginea moderna a lui Mos Craciun, care e Sant Niklaus. Incurcate sint caile mitologiei! 🙂

 5. Este adevarat !Craciunul a devenit un trend!Sa iti faci bradul in culori la asorte…Mi se face rau cand aud de asta.Articolul a fost foarte interesant , am aflat o sumedenie de lucruri ce nu le stiam, despre Craciun!Cand mai vin pe aici sper sa mai gasesc un articol la fel de interesant ca acesta!Tineti-o tot asa!!!

 6. Este Moş Crăciun, Satana?
  And it takes no Sherlock Holmes to see that the Devil’s annual disguise is none other than Santa! Acesta este apoi, când a pune pe costumul său cel mai ocolite! Şi este nevoie de nici un Sherlock Holmes pentru a vedea că Devil’s anual de deghizare nu este altul decât Mos Craciun! He even wears his favorite color — demon red . Even his last name, “Claus,” is Olde English for “hoof-claws.” El chiar poarta culoarea lui preferat – rosu demonul. Chiar si numele de familie, “Craciun,” este Olde de limba engleza pentru “copite-gheare.” Lucifer may be the wiliest of all the deceitful demons that ever drew breath of fire in Hell, but he was pretty sloppy when he decided to try to spoil our Savior’s birthday with this disguise. Lucifer poate fi wiliest tuturor demonii inselatoare că vreodată atras gură de incendiu în Iad, dar el a fost destul de desfundat, când a decis să încerce să stric ziua de nastere Mântuitorul nostru cu aceasta deghizare. His big devil ego got the better of him when he decided to name his Christmas Anti-Christ after himself. Ego-ul lui mare diavol a primit mai bine de el atunci când a decis să numele sale anti-Crăciun Hristos, după sine însuşi. He just moved around the letters in the name, “Satan,” into a sonogram and got “Santa.” Tocmai a mutat în jurul litere din numele, “Satana,” într-o sonograma şi am “Santa”. Well, this is to put Prince of Darkness on notice: We are on to you Satan! Ei bine, aceasta este de a pune Prince of Darkness pe anunţ: Suntem pe la tine pe Satana! And we unmask you and heartily rebuke you! Get thee hence from our Christ’s birthday party! Şi noi demasca tine şi din toată inima mustra tu! Du-te partidului nostru, prin urmare, de la ziua de nastere a lui Hristos!

  Satan once was God’s favorite angel. Satan, o dată a fost îngerul lui Dumnezeu preferat. But he tried a heavenly coup and God should have by all rights killed him right then and there. Dar el a încercat o lovitură de stat cerească şi Dumnezeu ar trebui să dispună de toate drepturile omorât chiar atunci şi acolo. But God, being all that is good, gave him his very own place to rule and called it Hell. Dar Dumnezeu, fiind tot ceea ce este bun, ia dat locul său foarte propriul să se pronunţe şi numit-o Iad. And even though God gave Satan free reign to tempt as many people as he wanted (even Christ Himself!) and lots of fabulous stuff to tempt them with (like eternal youth and Lincoln Continentals), Satan was still not satisfied. Şi chiar dacă a dat Dumnezeu pe Satana domniei liber să tenta cat mai multi oameni ca el a vrut (chiar şi pe Hristos Însuşi!) Şi o mulţime de lucruri fabuloase, pentru a le cu tenta (cum ar fi de tineret veşnică şi Continentals Lincoln), Satana nu a fost încă satisfăcută. It made him jealous that Americans have made Christmas the most important retail event of the year, far overshadowing Satan’s own holiday, Halloween. Ea l-au facut gelos că americanii s-au făcut de Craciun cel mai important eveniment de vânzare cu amănuntul al anului, departe umbră de vacanţă lui Satan proprii, de Halloween. So Satan has tried to undermine Christmas by making Santa even more popular than Jesus! Deci, Satana a încercat să submineze Moş Crăciun, făcând şi mai popular decât Isus!

  You don’t think so? Tu nu cred că acest lucru? Even the law of the land forbids a baby Jesus in the town square, but who is there instead? Chiar şi legea interzice un teren pe Isus copil in piata orasului, dar care este acolo în loc? You guessed it! Ai ghicit! Santa! Santa! Every time a so-called Christian child asks Santa for something, he is praying to Satan. De fiecare dată când un aşa-numit copil creştină cere Santa pentru ceva, el se roagă să Satana. With each request fulfilled, parents are unwittingly making a pact with the Devil. Cu fiecare cerere îndeplinite, părinţii fac fără să vrea un pact cu diavolul. They may as well be writing in blood, “Satan please distract our children from Jesus with all these shiny toys!” Acestea pot fi şi scris, în sânge, “Satana vă rugăm să distrage atenţia de copiii noştri de la Isus, cu toate aceste jucării stralucitor!” But you know what? Dar ştii ce? When your little boys and girls have grown up and no longer believe that Santa is real, they will find out just how real Satan is when he comes to collect their souls in exchange for all those presents! Atunci când băieţii tăi pic şi fetele au crescut şi nu mai cred ca Mos Craciun este real, vor afla doar Satana cat de reala este atunci cand vine vorba de a colecta sufletele lor în schimbul unor toate aceste cadouri! And God will turn a deaf ear to their pathetic wails of desperation. Şi Dumnezeu va rămâne surd la wails lor patetic de disperare. God will say, “You were more interested in that fat demon who was giving you presents than my Son who was giving you salvation, so you can all rot in Hell for all I care.” Dumnezeu va spune, “Ai fost mai interesat de acest demon de grăsime, care a fost, oferindu-vă prezintă decât Fiul meu, care a fost oferindu-vă salvare, astfel încât să puteţi toate putrezi în Iad pentru toate îngrijire I”.

  So talk to your children before it is too late! Deci, discutaţi cu copiii dumneavoastră înainte de a fi prea târziu! Tell them that Santa is no kindly old man; he is an evil demon. Spune-le ca Mos Craciun nu este amabilitatea de bătrân, el este un demon rău. And next time your family sees some propped up gin-soaked vagrant in a Mall wearing a red suit with white furry cuffs, set a good example and witness for the other deluded people waiting in line. Iar data viitoare când familia ta vede unele sprijinit gin-îmbibat vagabond într-un Mall poartă un costum de culoare roşie, cu mansete cu blană albă, un bun exemplu şi martor pentru alte persoane înşelat asteapta la rand. Loudly, rebuke him! Cu voce tare, mustra-l! Announce to all the children in the store “Not only is Santa a lie, he will ravage you sexually, drink your blood and drag your palpating carcasses down to Hell with him!” Anunţarea tuturor copiilor din magazin “Nu numai ca este Santa o minciună, el va ravagiu tu sexual, bea sânge şi trageţi dvs. carcaselor palpating jos la dracu cu el!” It is only through setting a good example that we can put the Christ back in Christmas. Acesta este doar prin stabilirea de un bun exemplu pe care le putem pune înapoi pe Hristos în Crăciun.

  • Ai o teorie interesanta, dar pot spune ca nu ai dreptate.Niciun om de pe planeta asta nu ar fi de acord cu ce ai scris tu acolo…!Cand eram mai mica Mos Craciun ma vizita si credema , nu e demon!!!Este un batran simpatic ce da daruri copiiilor!Si ce daca este imbracat in rosu?Adica si ouale de Paste sunt mici demoni ?Rosu e de la sangele fiului!!!Oricum am auzit ca a fost blestemat sa aiba hainele rosii toata viata sa!!!P.S .Ma bucur sa vad ca a mai venit aici inca o Claudie!!!

 7. Oameni buni !!! TREZITI-VA LA REALITATE !! Pune-ti mana pe Cuvantul lui Dumnezeu, care este Biblia, studiati-l si terminati cu povestile de doi bani ! Chiar nu realizati cat de mult ne-am departat de Dumnezeu ?!! Ce considerati voi ca este mai grav : ca mos Craciun a devenit un brand, sau faptul ca NASTEREA DOMNULUI ISUS A DEVENIT–Craciun, mos Craciun, mos Nicolae, chiar !!! In Biblie sta scris: ” poporul moare din lipsa de cunostinta ” Chiar nu realizati faptul ca Domnul Isus este pur si simplu scos din discutie ??!! DA , EL, CARE S-A NASCUT CA SA SUFERE PENTRU NOI, SA MOARA CHIAR, IN LOCUL NOSTRU , PT. CA NOI SA FIM ABSOLVITI DE VINA PRIN CREDINTA IN EL ( NU INSA FARA O TRAIRE DUPA VOIA lUI ! ) …EL , A FOST INLOCUIT CU ATATA USURINTA DE …un mos Craciun ” intelept ” !!!
  Doamne, ai mila de noi si nu ne nimici pentru atata indolenta , pentru atata nepasare si prostie de care dam dovada ! Ajuta-ne sa ne pocaim , asa cum spui Tu in Cuvantul Tau si sa traim in ascultare de Tine , ca sa nu pierim odata cu toate povestile, cu toate traditiile si sa ne trezim in talpa iadului ! Te rugam !!

 8. Un articol extrem de slab fara nici o noima si o poveste nascuta dintr-un nationalism de 2 lei (pun pariu ca e aparuta prin perioada comunista).
  Dar nici comentariile nu se lasa mai prejos.
  Gebeleizis has spoken!

 9. Anamaria Buescu on

  “povestea nascuta dintr-un nationalism de doi lei”, nu e “aparuta prin perioada comunista”…daca va aduceti bine aminte, dear Gebeleisis…comunistilor nu le prea ardea de mituri si arhetipuri…oamenilor cu atat mai putin…figura “tovarasului” era prea strivitoare…
  Ideea articolului era alta: puenera in discutie a ideeii de Mos Craciun, iar povestea aia, din folclor vine, si stim cu totii (o fi din cauza lu’ Tepes sau nu:)), poporul roman nu se sfieste sa puna agresivitate si violenta nici in povestile de adormit copiii: vezi Scufita Rosie. Dar ziceam mai sus, sa nu ne departam de alegoric: let us Think outside the box, shall we? e vba de imagini, de interpretari ale unui mit (studiaza conceptul de mit daca teoria literara nu a fost in programul “scolar”).
  Cat despre faptul ca nu ti-au placut comentariile…intre noi fie vba, nici mie, dar m-am abtinut de la a le cataloga agresiv (desi voalat), pentru ca ideea “iesirii din cutie” implica si asta: confruntarea cu viziunui diferite si limbaj…poate nu placut tuturor. Daca ne apucam sa criticam comentariile altora fara argumente, s-a dus naibii ideea cu cutia, si ne intoarcem la “nu dau doi bani pe vbele altuia”; chiar daca nu dai, abtine-te de la o arata fatis. Oamenii trebuie incurajati sa comunice, daca le dai peste nas, scoti ce e mai rau din ei. E ca si cum ti-ar zice popa sa pleci de la slujba ca esti in blugi si n-ai marama pe cap (desi ai 15 ani poate si nu vrei decat sa te apropii)..
  Aa…ca unii comentatori n-or fi luat in serios ideea din articol, asta e felul lor de a reactiona intr-o situatie data, si nu trebuie blamati pt asta; ca doar suntem cu totii, slava Domnului, diferiti.
  Bag eu de seama, ca d-voastra, Gebeleisis, n-ati prins “epoca de aur”, cel putin, nu in toata splendoarea ei…nici eu, intre noi fie vba, dar sunt oameni care au se pare amintiri mai vii din acea perioda…

  http://catalinro.blogspot.com/2009/11/mosgerilacomunismro.html

 10. Anamaria Buescu on

  Ma rog, nu stiu de ce insist…daca nu ne e clar conceptul de etnologie (si cu ce se ocupa ea) …s-a dus pe apa sambetei tot…
  N-o sa ma apuc io acuma sa explic, spun numa ca daca nu citim cu atentie articolele (fie ca ne plac fie ca nu), nu intelegem unde bat…
  Sau poate nu toata lumea ia in serios ideea “think outside the box”. Iesirea din cutie presupune intrare (daca nu esti deja acolo), adica vizualizarea de perspective diferite..dar tare mi-e ca vbesc de pomana…

 11. Mos Craciun=MASINA DE FACUT PROFIT PENTRU CEI DESTEPTI SI DE A PIERDE PENTRU CEI NAI FRAIERI.FRAIERI CHELTUIESC SI BAIETI DESTEPTI INCASEAZA.ASA CA TINETIVA BANI CA O PETRECERE SE POATE ORGANIZA IN ORICE ZI A ANULUI.SA O PUN MAI PE INTELESUL TUTUROR.
  MOS CRACIUN SAU CUM VRETI VOI SA-I SPUNETI IN ALTE LIMBI NU ESTE ALTCEVA DECIT O VRAJALA.PINA SI UNII COPII AU INCEPUT SA REALIZEZE ADEVARUL MINCIUNI POVESTI INVENTATE.DIN PACATE EU SINT UNUL CARE INCASEAZA DE MOS VRAJEALA,SI CU CIT AM MAI MULTI FRAIERI SA-MI DEA BANI LOR MUNCITI CU GREU IN CURSUL ANULUI CU ATIT MAI BINE.
  HA,HA.HA TRAIASCA POVESTEA CU MOSU.VA MULTUMESC DIN SUFLET ,.ASA O MAI DUC SI EU MAI BUNE.VA UREZ CIT MAI MULTA CHELTUIALA SA POT SI EU SA PLEC INTR-O ESCURSIE IN MALAEZIA LA ANUL.

 12. e interesant totusi articolul. faza cu taiatul mainilor nevestei mi se pare si mie putin cam sadica. in plus, stim ca la tara femeia face cam tot ce tine de casa si de animale, iar o femeie fara maini l-ar cam fi lasat pe Craciun fara mancare pe masa… dar sa zicem ca este doar o metafora. probabil ca “doar” i-a tras “o mama de bataie”, in stil traditional.
  totusi, intrebarea mea este: ce stiti despre asemanarea imaginii actuale ale lui Mos Craciun cu campaniile publicitare ale Coca-Cola din anii ’30 care au creat imaginea Rosu-Alb din ziua de azi.
  pentru mine este doar un subiect interesant. la mine in familie vine “Ingerul” si nu “Mosul”….

 13. Vremea nu este departe când statul român va lua măsuri ca moaştele aşezămintelor ortodoxe să fie cercetate forensic şi astfel să se afle vechimea acelor cadavre mumificate şi poate chiar identitatea acelor oameni morţi. Mitul inviolabilităţii moaştelor se va spulbera odată cu primele cercetări în această direcţie. România a ajuns în prezent un dumping, locul unde se aduc mumiile „sfinte” ca bătaie de joc făcută acestui popor credul în „păstorii” lor ortodocşi. Românilor ortodocşi li se oferă cu neruşinare grotescul şi sminteala venerării moaştelor, a cadavrele mumificate ale unor oameni spre „mântuirea” sufletelor lor. Nu poate fi un exemplu mai relevant de descompunere religioasă a unui crez care se hrăneşte spiritual din morbidul moaştelor.

 14. @Andrei, Mos Craciun e diferit de Sfantul Nicolae. In SUA Santa Claus a aparut ca o influenta a emigrantilor olandezi ce au adus personajul Sinterklas. Din Sinterklas americanii au obtinut Santa Claus. La ei nu este diferentiere intre cele doua personaje. Noi ca si restul Europei fiind sub influenta lor, am inceput sa spunem si noi ca Mos Craciun deriva din Sf Nicolae. Noi avem o mitologie mult mai bogata, Craciunul insemnand la daci buturuga de lemn caltos care se punea in foc peste noapte si trebuia sa mentina focul nestins. Craciun~Cracana. Deci la noi era sarbatoarea focului. De aceea si rosu este sarbatoarea Craciunului pt ca reprezinta caldura focului care trebuie sa biruie frigul iernii.
  Iar Mos Craciun este cel care i-a gazduit pe Sf Maria si Sf Iosif in grad, dupa ce fusesera refuzati de fratele lui Craciun numit Ajunul. Noi avem de fapt 3 mosi, Mos Nicolae, Mos Ajun si Mos Craciun.
  Pe vremea comunismului eram influentati de rusi si am adoptat de la ei pe Ded Moroz(in traducere Mos Gerila).
  Iar Mos Craciun romanesc este cu totul diferit de mosul american, dovada ca nu sunt acelasi personaj:
  -Mos Craciun e slab si inalt , Santa Claus e mic si gras(cum sunt americanii)
  -Mos Craciun are o haina lunga cu gluga imblanita, Santa Claus are surtuc scurt si scufie in cap.

 15. Mitologie romaneasca on

  Santa Claus nu e Mos Craciun ci Mos Nicolae, asta se poate observa din faptul ca americanii isi pun ciorapi in care sa primeasca cadouri. La noi de Mos Nicolae copii asteapta darurile in cizme.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger