Mitul "marijuana prostește" este fals

9

Un nou studiu contrazice sterotipul potrivit căruia “marijuana te prostește”. Cercetătorii au urmărit aproape 2.000 de adulți tineri din Australia timp de opt ani și au descoperit că marijuana are un efect minim pe termen lung asupra abilității de învățare și memorare, iar orice impact al consumului este reversibil.

 

 

Participanții aveau vârste între 20 și 24 de ani la începutul studiului. Ei au fost categorisiți în funcție de consumul de marijuana: consum mic, mare, foști consumatori și voluntari care nu consumă marijuana.

Cei din prima categorie fumau o dată pe lună sau mai rar, consumatorii mari fumau săptămânal sau mai des, iar cei care nu mai consumau marijuana nu mai fumaseră de cel puțin un an. 72% dintre participanți erau foști consumatori sau oameni care nu au fumat marijuana niciodată, 18% dintre participanți erau cei cu un consum mic, iar 9% erau consumatorii mari. Studii anterioare au arătat că oamenii raportează corect nivelul de consum atât timp cât este respectată anonimitatea și nu există consecințe negative.

Participanții au dat teste de memorie și inteligență de trei ori de-a lungul celor opt ani de studiu. Cercetătorii au descoperit că existau mari diferențe între grupurile de participanți, fumătorii de marijuana având rezultate mai slabe la testele care le cereau să-și amintească o serie de cuvinte după o perioadă de timp sau să memoreze numere în ordinea inversă.

Cu toate acestea, când au fost luați în calcul factori precum educația și sexul, aproape toate diferențele au dispărut. Bărbații fumători de marijuana și cei cu o educație mai proastă au lăsat impresia că marijuana le-a afectat serios inteligența. De fapt, bărbații se descurcă mai prost la teste de inteligență, iar femeile au rezultate slabe la teste de matematică.

Cercetătorii au încercat, apoi, să afle dacă renunțarea la canabis ar afecta diferența rămasă, adică un rezultat mai slab al consumatorilor mari care presupunerea amintirea imediată a unei liste de cuvinte. Rezultatele studiului arată că diferența dispare.

“Impactul advers al consumului de canabis asupra funcțiilor cognitive este fie relaționat de factori pre-existenți, fie este reversibil chiar și după perioade lungi de consum”, concluzionează autorii de la Centrul pentru Cercetarea Sănătății Mintale, din cadrul Universității Naționale din Australia.

Foto: Flickr / RobotSkirts

Sursa: Time


9 comentarii

    • Vedeti, tocmai unul care era sa renunte la prostii s-a razgindit din cauza unui articol preluat de la niste cercetatori cum ar fi ei…….de mare savanti.
      Narcoticele actioneaza chimic si au efecte ireverzibile la majoritatea consumatorilor .

      Macar aicea nu preluati astfel de articole …..

    • Unul narcotic era sa renunte la viciile sale si din cauza a unor savanti dusi tocmai renuntase.Narcoticele distorsioneaza tot omul, actionind chimic asupra creierului..Macar aici sa citim ceva de calitate ….

  1. păcatul e un drog! e atât de simplu! chiar dacă nu îl consumi cât timp nu omori/birui păcatul, dorința rămâne!

    interzicerea prin lege a consumului de droguri e o falsă soluție la o problemă veche de când lumea, slăbiciunea omului adamic la tentația păcatului … e la fel ca interzicerea crimelor, celebra poruncă să nu ucizi transformată în simple lgi seculare nu a prea redus numărul crimelor!

    scapi de droguri când birui păcatul trupului …

  2. Imi place ca va legati de un simplu comentariu cu tenta hilara. Faceti din tantar armasar. Sunt consumator . Pana la ora actuala nu am fost concediata , nu mi.am pierdut prietenii si nici abilitatile. Consum de mai multe ori pe saptamana. Dupa o perioada lunga de vreme iq.ul meu nu pare sa fi avut de suferit. Imaginatia si ideile sunt in floare. Doar pentru propria voastra cultura testele efectuate cu privire la consumul drogurilor incep din prima faza cu stangul punand negativul pe primul loc , facand astfel un mare dezavantaj consumatorilor

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger