Mitul Ferentariului periculos

15

Dacă dai o căutare cu Ferentari pe Google, în afară de însemnările de pe blogul O fată din Ferentari, găsești numai povești cu mizerie, droguri și violență. Și totuși, rapoartele Poliției arată că în 2011, cele mai sigure sectoare din București au fost 4 și 5. Aș putea să închei cu această informație dar o să încerc, deși nu sînt sociolog sau antropolog și nici măcar jurnalist, să dau o explicație a discrepanței dintre prejudecățile despre Ferentari și realitate.

 

 

de Dan Sociu

 

Am simțit pe pielea mea felul în care e privită zona. În lunile în care am stat acolo, m-au vizitat doi sau trei prieteni mai aventuroși.  Dar și aceștia, cît mă așteptau în stația de autobuz, mă sunau panicați, să vin să-i ridic mai repede. Cînd încercam să iau un taxi din centru, dacă nu eram îmbrăcat elegant, mi se dădea cu flit. Presupun că pentru majoritatea locuitorilor din zonă, această reputație e o nedreptate și ar trebui nuanțată. Nu știu pentru că n-am trecut prin așa ceva dar îmi închipui că nu te ajută prea mult cînd îți cauți un job sau mergi la școală în altă parte sau încerci să agăți într-un bar.

Ferentari e o zonă de săraci și îți dai seama de asta imediat cum te-ai urcat în 141, la Eroii Revoluției, după ce aștepți și o jumătate de oră în mijlocul unui puhoi de lume. Vine rar și e înghesuială ca în anii ’90 și ’80, cu oameni atîrnați pe scară și certuri cu blesteme de moarte (să moară fata ta cea mare, să ardă!). Miroase a sărăcie (detergenți ieftini, fum de sobă, camere aglomerate), cel puțin după spusele fostei mele prietene, care mă punea să fac duș imediat după ce coboram din autobuz la ea în Berceni. Sărăcia se vede și după haine, gecile alea ca de tablă șifonată, boarfele second-hand, după fețe, bărbații sînt slabi și mici de statură, nebărbieriți, cu moace de amărîți, și după obiceiul lor de a căra tot timpul cîte ceva, ca furnicile, lemne, țevi, hîrtie.

Tot în autobuz însă auzi femei divorțate discutînd despre cursurile de balet și înot pentru copiii lor. Vezi multe mașini șmechere parcate în fața blocurilor, în anumite zone (cum e în foto de mai sus, cu strada pe care locuiam), iar chiriașii dinaintea mea din apartamentul de pe Aleea Livezilor aveau două plasme, cîte una în fiecare cameră. Există putere de cumpărare, în toamna lui 2011, cît am stat acolo, s-au deschis în numai cîteva luni în perimetrul pe unde mă învîrteam eu prăvălii noi, o măcelărie, un chioșc de ziare, magazine mixte, patiserii.

Drogații sunt tot pe acolo, fac noaptea focuri din ziare, să-și încălzească lingurile. S-au întors la bătrîna și previzibila heroină, după o perioadă de nebunie pe legale. Nu mai stăpînesc, ca pe vremuri, părculețele de joacă, acestea au fost curățate de către diverse fundații și organizații, în special de Ambasada Marii Britanii, din cîte am înțeles, și redate spre folosire copiilor. La colțul aleilor sunt parcate mașini în care citesc cărți clasice din colecția Jurnalul Național și Adevărul polițiști sub acoperire, dar și unii în uniformă. Noaptea, ca peste tot în București, se aud des sirenele ambulanțelor, mașinilor de pompieri și de poliție și urletele haitelor de cîini, mai ales iarna, cînd au mai puțin de mîncare, dar se aud la fel de des și pocniturile artificiilor de la petreceri și nunți.

Cei din Ferentari, ca și berlinezii, iubesc mult muzica. Diferența față de alte cartiere, unde se aud manelele la fel de des, e, mi s-a părut mie, că în Ferentari nu le foloseau agresiv, ca să-și marcheze teritoriul. Îți dai seama de asta cînd îi vezi cum fredonează cîntecele de dragoste pe stradă sau în autobuze. Băieții, cînd joacă fotbal, nu-și iau nume de fotbaliști, ci de maneliști. Agresivitatea, de altfel, e foarte mult la suprafață. Un antropolog care și-a făcut terenul în zonă mi-a spus, cu o voce gravă, ca o călăuză care îmi împărtășea secretele junglei, că localnicii nu-i suportă pe drogați, că îi urăsc. Țapii ispășitori în Ferentari nu ar fi romii, ca peste tot, ci drogații. Românii și romii au relații de relativă bună vecinătate iar împreună îi disprețuiesc pe drogați, care le strică imaginea cartierului. Poate așa e, la un nivel declarativ dar eu îi vedeam zilnic cum căutau în containere și nimeni nu le zicea nici dă-te, băi, mai încolo. Cădeau în mijlocul călătorilor de pe autobuze ca niște bombe biologice și lumea se strîmba, își țineau nările între degete, se jurau că i-ar împușca, dar nu le făceau absolut nimic, deci nu cred că-i urăsc, cred că le e milă de ei, cum le e de nebuni. Am întrebat un doctor de la Obregia dacă le vin prepoderent pacienți de aici, cum auzisem eu o vorbă. Mi-au spus că nu, dar că unor bolnavi le închiriază familiile garsoniere în Ferentari, pentru că ei se descurcă mai greu cu joburile și aici sunt mai ieftine. Dar nu există nici o relație de cauzalitate între sărăcie sau marginalitate socială și dezechilibru psihic. Problemele de acest gen sunt împărțite egal de Dumnezeu între toate categoriile sociale, doar că ăia mai cu bani le ascund mai bine. Așa cum sărăcia nu duce automat la nebunie, nu duce obligatoriu nici la violență. Rapoartele Poliției și experiența mea subiectivă o demonstrează. De unde vine atunci mitul Ferentari-cartierul crimei?

În primul rînd, din trecutul de mahala al zonei, locul unde se ascundeau antisocialii. Din fericire pentru noi, infractorii s-au răspîndit de cîțiva ani prin Europa, unde e mai mult de lucru și în țară se întorc numai să-și cheltuie banii, contribuind la PIB. Ce a rămas e un stil de discurs mai agresiv, care îi sperie pe unii, pe care lumea bună îl confundă cu agresivitatea reală. Ce nu înțeleg cei care n-au luat niciodată contact cu violența reală și o confundă cu cea de limbaj e că discursul are nevoie de agresivitate pentru a fi expresiv, altfel n-are nici un haz, iar expresivitatea, cum explică și Georgiana Sîrbu în Istoriile periferiei, e o artă a mahalalei în general, nu numai a antisocialilor, cum spune varianta oficială, academică, că limbajul argotic ar fi specific anumitor grupuri sociale „certate cu legea“ și cu „codul manierelor elegante“. E un tip de ludic mai aspru, mai de-narcisizant, îți amintește mereu care ți-e locul – și de aia și mai comic. Nicăieri n-am auzit discuții mai comice ca în 141 sau replici ca în dialogurile din magazinele de cartier: De ce-mi arunci așa banii, parcă ai arunca-o pe nevastă-ta în sicriu? Sau o discuție povestită de colegul meu de apartament – un băiețel de vreo 8 ani vede pe stradă o femeie îmbrăcată mai porno și strigă:

– Aoleu, ce bună e aia!
Bunică-sa, de lîngă el, i-o trîntește sec:
– Taci, mă, ce știi tu, că încă n-ai dat la pizdă.

Limbajul și înfățișarea,  istoria locului și imaginile cu ghetouri (cel din Zăbrăuți, unde în 2006 a fost o revoltă pentru că li s-a tăiat curentul electric și cel din Livezilor, de lîngă aleea pe care am locuit) nu explică în fond de ce, deși aflat la nici jumătate de oră de centru, Ferentari e atît de prost-văzut și ocolit (are prețuri foarte mici la imobiliare-vînzări). Toate cartierele din București sînt mai mult sau mai puțin dubioase, de ce e ăsta sperietoarea supremă? E vorba, bineînțeles, de țigani. Ferentari e țigănie și așa ceva nu se spală, pentru majoritatea românilor, inclusiv cei care se cred destupați și progresiști, cu nici un fel de statistici.


15 comentarii

 1. Țânțarii sigur mă fac nefericit. Și furnicile. Unii îți bâzâie în urechi și te mușcă de unde apucă iar ceilalți îți invadează baia sau se urcă pe tine dacă încerci să te întinzi pe iarbă. Așa că mă țin departe.

 2. vad ca dupa Rahova se gentrifica si cartierul asta 🙂

  ce e un pic mai trist e ca zona asta nu numai ca e in afara constiintei publice cetatzenesti (din motivele pe care foarte bine le-ai punctat aicea), dar e ca un fel de pata alba, neagra, nu stiu exact ce culoare, dar ideea e ca cartierul asta e nefilmat/nepozat/ca si inexistent (cu exceptia ghettourilro din Zabrauti si Prelungire). Acuma am cautat din nou pe Flickr, sa vad daca a mai pus cineva poze cu cartierul asta (http://www.flickr.com/photos/tags/ferentari/?page=7). Acum 5-6 ani eu vad ca fusesem printre primii care pe net la noi descoperisera ca Ferentariul mai inseamna si strada Trompetului, tzigancile care isi spala inca covoarele in strada pe Salajului, si alte chestii misto, vad ca acuma au mai aparut alti 2-3 rataciti ca mine. Bine ca toti Nikon-isti cu DSLR-uri se inghesuie sa faca poze in Centrul Vechi si in Herastrau, si ca o aventura un pic spre Traian, dar ziua, sa nu le fure cineva aparatul.

 3. complet de acord! lucruri bune se intampla in ferentari. am petrecut ceva vreme acolo in vara lui 2010 si apoi din nou in vara lui 2011. m-a intrigat faptul ca de la un an la altul oamenii isi renovasera casele in prelungirea ferentari pe langa alea livezilor. garduri noi, ferestre noi de termopan. nu neaparat cel mai bun gust, dar cu siguranta grija si mandrie in a investi. bucurestenii ar face bine sa viziteze mai des ferentariul. cred ca in ceva timp isi vor da seama ca e un cartier care renaste prin propriile forte si cu ceva ajutor de prin sectorul non-profit!

 4. Dacă vrei să vezi cum arată Ferentariul şi Rahova, ai la dispoziie şi Google.StreetView şi românescul Norc.StreetView. Şi ţiganii au o cutumă ancestrală. Nu fura pe lângă casă. Aşa că e normal să fi furat mai puţin în R.F.G. (Rahova Ferentari Giurgiului) decât în alte cartiere. Peace !

 5. frateee eu m am plimbat in ferentari la ora 11…12 noaptea,,, si n am avut probleme!!!
  probabil…si in mod sigur voi nu sunteti din Bucuresti…si din acest motiv,sunteti atat de speriati de Ferentari…nu am nici o problema sa merg pe jos prin cartier si chiar stradutele mai laturalnice si ziua si noaptea!

 6. E un cartier complex, am locuit primii 20 de ani de viata acolo si inca ma gandesc sa ma intorc.
  Nu seamana o zona cu alta, sunt zone mai proaste si mai putin proaste. Daca ne referim la cartiere precum Titanul, in care stau acum, pot spune ca lipsa de educatie parca se manifesta mai putenic pe aici, incepand de la aruncatul gunoiului peste tot, pana la chemarea prietenilor prin haulit din fata blocului, desi exista interfon.
  Tiganii sunt foarte multi, dar nu constituie “plaga” care sa te faca sa nu mergi acolo, cum zice si autorul. Sunt zgomotosi si needucati, dar daca nu-i calci pe bombeu, nu ai necazuri.
  Dar saracia are legile ei si e greu sa ridici ochii din pamant si sa fii shiny cand nu stii ce sa dai de mancare celor de acasa. Atunci mai cari o teava, un balot, rorice crezi ca poti sa vinzi sa-ti scoti banii de tigari.

 7. Ai făcut cel puţin două erori:
  * ai scris că ţiganii se împacă cu românii. fals. ţiganul are din naştere oftică pe români. dacă zici că e armonie acolo între ciori şi albinoşi, asta nu înseamnă că pe acolo e picior de românaş.
  * ai scris antisociali. poate că ai vrut ca să scrii asociali.

 8. In Ferentari e liniste, in celelalte cartiere infractiunile infloresc: E simplu: hotul nu fura in vecini, se duce un pic mai departe!
  Ghici cine fura capacele de canale din sect. 1 ?

  • Dar capacele de canal din Ferentari cine le fura ??? ca o data am fost plecata din oras si m-am intors acasa ( in Ferentari) si am cazut destul de urat din cauza ca fuse-se gura de canal furata si inlocuita cu unul care statea in cas… atatea fite pe voi…sincer nu cred ca mai exista vreo diferenta intre cartiere, poate era pe vremea lui Ceausescu sau la 1800, dar acum peste tot sunt oameni needucati, peste tot e saracie si peste tot sunt gunoaie si constructii in paragina sau chiar semi – daramate… de cartierul Militari ce sa mai spun… acolo ma duc in vizita cand am chef sa ies din Bucuresti si nu am bani, ca arata ca un fost oras minier, si imediat imi trece ceful de hoinarit si ma intorc in Ferentariul meu drag 🙂

 9. Pingback: București - harta fricii | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Pingback: Herald Sun: Periculosul cartier Ferentari din București arată altfel în lumina zilei | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Este adevarat ca presa exagereaza si inlforeste, apoi mai depinde si cine esti si cum vorbesti. Cu toate astea, desi nu mi se pare atat de periculos pe cum se spune, as adauga totusi ca ai sanse mai mari sa o patesti in Rahova sau Ferentari decat in alte cartiere, clar! Cat despre tigani, nu am nimic cu ei ca rasa, la fel cum nu am nimic cu nici o alta rasa, nu ma intereseaza culoarea pielii lor lor, dar comunitatea romaneasca de tigani este o mizerie, 80% din ea. Rar vezi tigani romanizati, cinstiti. Majoritatea fura dau in cap sunt needucati si fara principii. Efectiv e imposibil sa te intelegi cu ei, daca nu cedezi si inghiti mereu. Intr-un autobuz plin ochi, un tigan se chinuie sa intre cu un brat de fiare vechi desi evident nu e loc. ceea ce zice e uluitor: aici e ferentari, romanilor care nu le convine sa se dea jos( pentru ca bine inteles ceilalti tigani i-au luat partea, guresi si agresivi, ca de obicei). Solutia? Politia sa stea pe capul lor, si cand i-a prins ca fura sa-i aresteze. dar nu sa-i duca la inchisoare sa stea in continuare pe banii contribuabilului cinstit fara sa produca nimic. La munca fortata cu toti. Unii poate imi vor sari din cap ca de ce zic doar de tigani si de ceilalti hoti nu. dar hai sa va zic ceva. prosti in tara asta sunt multi, dar cand stau de vorba cu romani, 70% din ei platesc taxe si sunt cinstiti, la tigani e invers. 20% din tigani fac o paine cinstita, restul ne fac de rusine tara

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger