Mitingul Rațiunii, cea mai mare demonstrație împotriva lui Dumnezeu

3

Weekendul acesta, peste 10.000 de atei, agnostici și persoane areligioase au manifestat pe străzile din Washington, sărbătorind cel puțin un lucru pe care îl au în comun: respingerea ideii de Dumnezeu. Sponsorizat de 20 de grupuri ateiste, seculare și umaniste, Mitingul Rațiunii este cea mai amplă manifestare publică împotriva credinței religioase, din istoria recentă.

 

”În această țară – SUA (n.r.) – prea multor oameni le-a fost frică să recunoască faptul că sunt atei, seculari sau agnostici. Însă noi suntem mult mai numeroși decât își poate da cineva seama,” a declarat Richard Dawkins, celebrul autor al volumului ”Gena egoistă,” unul dintre cei mai cunoscuți atei.

În mijlocul mulțimii de manifestanți a fost ridicat un crucifix, care purta următorul mesaj: ”Interziceți cele 10 Porunci și aruncați-le în coșul de gunoi al istoriei.” Printre celelalte sloganuri de pe pancartele arborate la Washington s-au mai numărat ”Bună, mami! Sunt ateu!” sau ”Bine fără Dumnezeu!”.

”Țara asta n-a fost construită pe baza religiei și a lui Dumnezeu, ci pe rațiune,” a luat cuvântul Michael Shermer, sceptic autoproclamat, semnatar la revista Scientific American. ”Fixația legată de Dumnezeu nu ne va duce națiunea pe drumul cel bun, din moment ce eficiența rugăciunii e zero,” a mai punctat Annie Laurie Gaylor, de la Fundația Freedom From Religion.

La manifestație au apărut, desigur, și câțiva credincioși, care purtau pancarte cu ”Doar Isus Hristos ne mai poate salva” sau ”Isus ne iartă păcatele” ori ”Studiați și urmați Biblia”.

Potrivit ultimelor recensăminte referitoare la credințele religioase, realizate în 2009, 15 % din populația SUA au declarat că nu au nicio afiliere religioasă, numărul acestora depășindu-l pe cei al evreilor, musulmanilor, hindușilor și budiștilor din Statele Unite, adunați la un loc. ”Este, probabil, categoria de orientare religioasă cu cea mai rapidă dezvoltare din Statele Unite,” a declarat pentru AFP sociologul David Roozen.

Mulți dintre atei invocă discriminările de care au parte în societate, cum ar fi dificultatea de a obține o slujbă în sectorul public, în cazul în care îți recunoști lipsa de credință, pericolul de a fi concediat de superiori credincioși ori habotnici, refuzul oferirii a diferitelor servicii de sănătate sau obligația copiilor de a studia după manuale extrem de puternic impregnate cu mesaj religios. ”Acestea sunt bătălii pe care le-au câștigat și homosexualii și persoanele de culoare și femeile,” a spus jurnalista Jamila Bey, adăugând: ”Nu mai putem fi reduși la tăcere!”.

 

Foto: Flickr / Navid J

Sursa: AFP

 


3 comentarii

  1. E induiosator!… Persoane – multe – care nu cred în nimic!… …Constat ca exista o mare confuzie între a crede în “Dumnezeul occidental” si a nu crede, pur si simplu! …Persoanele respective or fi, oare, mai cultivate si mai studioase decât cele pe care le combat??? …N-or fi aflat, încä, nimic despre ENERGII??? (Cäci dacä Universul nu-i decât un schimb… universal de energii, de ce “a noasträ” ar trebui sa disparä, o datä “morti”??? DE CE????… Prezentati o teorie, ceva, acolo!)

    • Se consuma în perioada bătrâneții exact ca o stea care se transforma într-o pitica alba consumandu-și energia.

  2. Pingback: Mitingul Rațiunii împotriva credinței religioase | Gazeta Romana-Portal de Stiri Nationale

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger