Misterul manuscrisului Voynich a fost predat publicului

0

Un fost student agitator politic în Rusia țaristă și negustor de cărți rare, Wilfrid Voynich a fugit în 1914 în Marea Britanie și apoi în Statele Unite. În timp, și-a creat o reputație de cunoscător al limbajelor secrete vechi. Cu doi ani înainte de a pleca din Rusia a descoperit un manuscris cu un text scris într-o limbă imposibilă.

 

Manuscrisul, analizat cu radiocarbon și atestat ca avînd peste 600 de ani, e scris într-un limbaj pe care nimeni n-a reușit pînă acum să-l spargă. Textul e însoțit de ilustrații, care însă nu oferă nici un indiciu în plus. Sunt hărți cerești aiuristice, plante și femei dezbrăcate care se îmbăiază sau interacționează cu o rețea bizară de tuburi.

De-a lungul timpului, textul a creat adevărate obsesii. Specialiști în decriptare din armata americană, profesori la Yale, spioni de tot felul, specialiști în scrieri vechi și mulți alții și-au petrecut ani de zile încercînd să aducă puțină lumină în misterul Voynich. Niciunul n-a reușit să facă oricît de puțină lumină în acest caz – manuscrisul rămîne perfect opac. În 2004, un cercetător a declarat că textul e o absurditate și manuscrisul e o farsă din Renaștere. De ce ar fi depus cineva însă atîta efort pentru cele cîteva sute de ilustrații? Ipoteza unui autor cu tulburări psihice a fost eliminată de mai multe ori, după analize ale desenelor.

De curînd, manuscrisul a fost pus la liber pe net , împreună cu concluziile cercetărilor anterioare. Dacă vă pasionează criptologia, succes și să ne dați de știre.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger