Misterul lacurilor antarctice pornite la plimbare

0

 

Într-o anumită perioadă de timp, destul de îndelungată, râurile şi chiar munţii se pot deplasa. Dar în nici un caz nu o fac cu jumătate de kilometru în fiecare an. Totuşi, un grup de lacuri din zona arctică a pus pe gânduri cercetătorii, pentru că exact asta face: se deplasează cu 500 de metri în fiecare an. Mai mult decât atât, se pare că lacurile se deplasează cu mult mai repede decât platforma de gheaţă pe care se află.

 

Cele 11 lacuri mişcătoare se află la marginea platformei George VI, o fâşie de gheaţă plutitoare în formă de banană, situată între Peninsula Antarctică şi Insula Alexandru. Au fost descoperite în anii 1970, dar abia anul trecut a fost observat apetitul lor pentru călătorie. Ca multe alte descoperiri, şi aceasta a venit din întâmplare. O serie de studenţi au primit de la profesorul lor, Douglas MacAyeal (Universitatea din Chicago), sarcina „plictisitoare” de a digitaliza o serie de fotografii din satelit cu lacurile antarctice. O studentă, Claire LaBarbera, a fost cea care a remarcat că lacurile se mutaseră de la un an la altul, raportat la repere statice de pe uscat. „Mă gândeam că e o curiozitate interesantă”, a spus profesorul, atenţionat de descoperirea studentei, dar la o privire mai atentă, el a observat că exista un tipar şi că lacurile se deplasau de 5-10 ori mai repede decât platforma de gheaţă şi în direcţie diferită.

„Probabil că aşa ceva, o asemenea ciudăţenie, nu mai există nicăieri în lume”, a conchis profesorul. El crede că explicaţia fenomenului stă în localizarea neobişnuită a platformei respective de gheaţă, care este prinsă ca într-o capcană în canalul îngust dintre insulă şi peninsulă. În opinia lui, platforma de gheaţă răzbate prin canal restrângându-se, astfel marginile sale exterioare se curbează şi formează creste şi albii. „Lacurile se află în astfel de albii, de adâncituri. Cum platforma apasă asupra insulei dintr-un unghi oblic, capătul fiecărei astfel de albii se târăşte de-a lungul coastei, trăgând după ea şi lacurile”, a spus profesorul.

 

Sursa: NewScientist

Foto: Notendur / Platforma George VI şi insula Alexandru

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger