Frunzele care își schimbă culoarea și cad încet pe pământ este o imagine simbol a toamnei. Cercetătorii cred că au descoperit de ce frunzele își consumă energia pentru a produce pigment roșu doar ca să cadă și de ce frunzele au o culoare roșiatică mai aprinsă în America de Nord decât în Europa.
Pe măsură ce frunzele mor, clorofila din interior – folosită de plante pentru fotosinteză – se diminuează. Pigmenții galben și portocaliu devin vizibili. Dar unele plante produc un nou pigment, denumit antocian, de culoare roșu aprins.
Un nou studiu arată că arborii au evoluat până la stadiul de foioase după alternarea epocii de gheață cu perioade uscate, iar frunzele lor au devenit roșii pentru a se apăra de insectele care le atacă.
Diferența între evoluția din America de Nord și Europa este că în timp ce plantele și insectele au putut migra în timpul epocii de gheață în America de Nord, în Europa plantele și insectele au fost blocate în gheață, împreună cu insectele ierbivore, ceea ce înseamnă că majoritatea au murit.
Așadar, explică cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel, care au realizat studiul, Europa a devenit dominată de copaci cu frunze galbene de toamnă, iar cei din America de Nord au continuat să aibă nevoie de culoarea roșie pentru a se lupta cu insectele.
Foto: Flickr / Ryk Neethling
Sursa: Daily Mail