Misterul degetelor la păsări, rezolvat!

1

Încă un mister al evoluției și-a găsit răspunsul, iar oamenii de știință răsuflă ușurați că au mai rezolvat o enigmă. Este vorba despre digitația păsărilor, descifrată, în cele din urmă, de specialiști de la Universitatea Yale.

Procesul de evoluție este unul de adunare și scădere, spun oamenii de știință, care au demonstrat recent că această matematică simplă este mai mult ca oriunde evidentă în cazul vertebratelor, ”programate” să aibă cinci degete la fiecare membru. Dar nu toate speciile. Păsările au doar trei. Specialiștii de la Universitatea Yale s-au dat peste cap să afle de ce păsările au doar trei degete și, mai important, care sunt acestea, raportat la digitația cunoscută cu cinci degete, a altor vertebrate? Mai pe șleau spus, ce au păsările: degetul mare, arătătorul și cel mijlociu sau arătătorul, mijlociul și inelarul?

Responsabile pentru apariția degetelor sunt niște celule stem precursoare, numite Pa, Pb, Pc etc. În cazul păsărilor, acestea nu se comportă ca și la vertebratele posesoare a 5 degete, motiv pentru care păsările au digitația redusă. Cercetătorii de la Yale au realizat o analiză a genomului, în cazul păsărilor, care arată (foto) că primul deget al unei zburătoare se formează acolo unde s-ar afla, în mod normal, indexul unei vertebrate cu cinci degete. Așadar, fără urmă de îndoială, digitația păsărilor este compusă din index, deget mijlociu și inelar, au conchis specialiștii de la Yale.

 

Sursa și foto: Science Daily


Un comentariu

  1. Pingback: De ce se încreţesc degetele de la apă? | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger