Misterul degetelor încrețite, pe cale să fie elucidat

0

cuteȘtiința este tot mai aproape să explice misterul degetelor încrețite. Cercetătorii de la Universitatea din NewCastle au confirmat, deja, că obiectele ude sunt mai ușor de mânuit datorită cutelor care se formează pe degete după contactul cu apa.

 

Ei susțin că strămoșii noștri au dezvoltat cutele când căutau lemn în zone cu vegetație umedă sau în mlaștini.

În cadrul experimentelor, cercetătorii i-au rugat pe voluntari să apuce cu o mână bucăți de marmură dintr-o găleată cu apă și să le paseze printr-un canal mic, pentru a fi depuse cu cealaltă mână în al doilea recipient. Observațiile au arătat că voluntarii cu degete încrețite au terminat sarcina mai repede decât cei cu degetele uscate. Acest avantaj nu a mai existat însă atunci când voluntarii au apucat obiecte uscate, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că degetele încrețite ne ajută să ne îmbunătățim capacitatea de a apuca obiecte, atunci când acestea se află sub apă sau au suprafețe ude.

Mult timp s-a crezut că încrețiturile sunt rezultatul umflării pielii în apă, dar investigații recente au arătat că acestea sunt cauzate de contractarea vaselor de sânge în reacție cu apa, ceea ce reprezintă un răspuns controlat de sistemul nervos al organismului. “Dacă degetele încrețite ar fi doar rezultatul umflării pielii la contactul cu apa, acest lucru ar avea de asemenea o funcție”, spune dr. Tom Smulders, unul dintre cercetătorii care realizează experimentele. El spune că evoluția nu ar fi selectat această caracteristică dacă nu avea un avantaj.

Cercetătorii americani au fost primii care au propus ipoteza că încrețiturile degetelor ar funcționa ca suprafața anvelopelor de mașină.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger