Mister științific: De ce femeilor nu le plac bărbații păroși

3

Faptul că oamenii nu sunt nici de departe într-atât de păroși precum alte primate cu care se înrudesc îndeaproape i-a tulburat mai bine de un secol pe biologii evoluționiști, scrie Livescience. Una dintre teorii ar fi că femeile au dezvoltat cu mult timp în urmă o preferință pentru bărbații cu păr mai puțin pentru a evita păduchii și alți așa-numiți ectoparaziți (paraziți care trăiesc pe suprafața corpului). O nouă cercetare pune această ipoteză sub semnul întrebării, dar nu lămurește misterul.

Preferința femeilor pentru pielea fină, fără câlți, stă în picioare indiferent dacă riscul de infestare cu paraziți este ridicat sau scăzut, arată un studiu al Universității Trnava din Slovacia. În mod normal, spune unul dintre autorii cercetării, bărbații nepăroși ar trebui să fie preferați în regiuni și culturi în care numărul paraziților și pericolul impus de aceștia sunt mai ridicate. Mai exact, în zonele care se învecinează cu ecuatorul.

Oamenii de știință au comparat două țări cu incidențte diferite privind bolile transmise de paraziți – Turcia, care are o rată ridicată de malarie sau febră dengue, și Slovacia, unde cazurile sunt mult mai puține. Cercetătorii se așteptau ca femeile din Turcia să fie mai sensibile la amenințarea impusă de paraziți și să manifeste o preferință mai scăzută față de bărbații păroși decât cele slovace. În schimb, au observat că puține femei din ambele țări consideră atrăgător un piept păros. Mai mult, doar 20% dintre turcoaice și slovace și-au exprimat preferința pentru masculi blănoși.

Cu toate acestea, oamenii de știință trebuie să analizeze mai multe țări pentru a trage o concluzie clară privind ipoteza cu ectoparaziții. Studiile anterioare au sugerat că preferințele femeilor în materie de păr corporal variază de la o țară la alta și chiar de la un stat la altul în SUA – femeile din Camerun, de exemplu, sunt atrase de blăniță, cele din China sau Noua Zeelandă nu. Alte cercetări au insinuat chiar că femeile aflate în fazele fertile ale ciclului menstrual preferă bărbații mai puțin păroși și că cele aflate în faze mai puțin fertile sunt atrase de un look ușor mai bogat în folicule.

Foto: Flickr/Cristopher Macsurak


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger