Mister în calea înțelegerii virusului HIV, dezlegat de jucătorii de jocuri video

0

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au tot încercat în ultimul deceniu să descifreze structura complexă a unei enzime care manifestă un comportament asemănător cu SIDA și care ar putea avea un rol esențial în găsirea unui leac pentru această boală. Jucătorii de Foldit au reușit, împreună, să determine structura enzimei în zecce zile.

foldit

Enzima, care are un rol cheie în dezvoltarea unui virus similar cu HIV, are o structură foarte complicată care i-a intrigat pe oamenii de știință ani de zile. Fiecare enzimă are milioane de combinații posibile ale legăturilor dintre atomi, iar descoperirea structurii precise este o muncă foarte grea chiar și pentru computerele performante cu un procesor foarte bun.

Un biolog de la Universitatea din Washington a trimis modelul virtual 3D al enzimei M-PMV către jocul online Foldit, iar jucătorii l-au întors pe toate părțile și l-au descompus într-o multitudine de combinații. Firas Khatib, biochimist la Universitatea din Washington, a declarat că ajutorul cerut jucătorilor de Foldit a fost un efort disperat și ultima șansă de a descoperi structura enzimei.

Foldit este un joc simplu care se bazează pe descompunerea structurii proteinelor. Pentru a juca jocul nu ai nevoie de cunoștințe de biologie, doar pasiunea pentru puzzle-uri și competivitate.

Motivul pentru care computerele nu au reușit să descifreze codul, în ciuda capacității de procesare evident superioare, este faptul că nu sunt capabile de raționament spațial specific oamenilor.

Sursa: ZMEscience.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger