Shabana Basij-Rasikh este co-fondatoarea primei şcoli în regim de internat, pentru fete, din Afganistan. A pus bazele instituţiei în anul 2008 deoarece crede că secretul vindecării tensiunilor etnice din regiune, al îmbunătăţirii economiei şi infrastructurii, precum şi al nivelului de viaţă în general, constă în educarea tinerelor fete, scrie publicaţia National Geographic.
“Femeile sunt cea mai valoroasă resursă naturală neexploatată a acestei naţiuni”, consideră Shabana. Şcoala înfiinţată de ea, School of Leadership (SOLA), din Kabul, oferă cursuri pregătitoare fetelor care îşi doresc o educaţie superioară şi le ajută să ajungă la universităţi din toată lumea. Speranţa ei este ca aceste fete să revină în Afganistan şi să impulsioneze schimbarea societăţii. “Aceste tinere sunt generaţia care poate aduce pacea şi prosperitatea înapoi în ţara noastră”, crede femeia de 24 de ani, care a fost educată în secret, în timpul regimului taliban opresiv, care declarase ilegală şcolarizarea fetelor. În prezent, rata analfabetismului la femei, în zonele rurale, este de 90%; iar până în anul 2007, numai 6% din femeile afgane de 25 de ani sau peste primiseră o educaţie oficială.
Şcoala Shabanei are 35 de eleve, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani şi speră ca, în următorii cinci ani, să ajungă la cifra de 340 de eleve. Fiecare tânără care învaţă aici are un mentor voluntar, tot femeie, dintr-o ţară cu altă viziune asupra educaţiei, cu care se întâlneşte de două ori pe săptămână, pe Skype. Mentori şi eleve discută, astfel, despre evenimente de actualitate, cărţi sau probleme personale. Pe lângă programul academic, şcoala oferă şi alte activităţi, extracuriculare: sport, skateboarding, căţărare, mers cu bicicleta etc. Acestea sunt menite să le ajute pe fete să capete încredere în ele, să nu mai fie ruşinate de corpurile lor şi să aibă curaj. În program sunt incluse chiar şi lecţii de şoferie. Şcoala găzduieşte fete din 14 provincii afgane, din cinci etnii diferite (inclusiv musulmane Sunii şi Shiite). Atât fetele, cât şi părinţii şi profesorii, semnează un acord de onoare prin care jură că vor respecta, accepta şi aprecia diferenţele de etnie sau de orice altă natură.
Shabana Basij-Rasikh se numără printre pionierii anului 2014 aleşi de publicaţia National Geographic pentru activitatea lor impresionantă şi vizionară în sprijinul umanităţii – oameni care fac descoperiri importante, care fac diferenţa şi care inspiră, la rândul lor, alţi oameni. Povestea ei mai detaliată (inclusiv despre cum s-a deghizat în haine de băiat ca să poată merge la şcoală) o puteţi citi aici, unde puteţi viziona, totodată, un scurt film realizat la şi despre şcoala de fete din Kabul înfiinţată de Shabana.
Sursa: National Geographic
Foto: captură video
Puteţi citi şi:
Ţara unde este cel mai greu să fii femeie, în acest moment
Afganii votează creioane sau buldozere
Măgari-ambulanţă pentru femeile în travaliu din Afganistan
Tragedii ascunse după văl: portrete ale femeilor din Afganistan