Misiune peste ghețurile de la poli: mii de imagini și date pentru o viziune asupra realității

0

Doi ani de zboruri peste ape și ghețuri, aceasta a însemnat misiunea NASA de cercetare a Antarcticii și Arcticii. Campania, numită Ice Bridge, speră să ofere oamenilor de știință imagini și date la zi cu ajutorul cărora să se poată cunoaște situația reală a schimbărilor suferite de aceste regiuni în ultimele decenii, din cauza modificărilor climatice.

 

Operațiunea a început în 2009 și a folosit în permanență tehnologie de ultimă oră pentru capturarea imaginilor la rezoluție cât mai bună și de la distanță cât mai mică, precum și pentru a colecta date despre grosimea ghețurilor, despre deplasarea ghețarilor și despre nivelul apelor. Fiecare zbor de recunoaștere și informare a durat minim 10 – 11 ore, avioanele făcând de multe ori același ocol la rând, pentru ca datele culese și imaginile surprinse să fie corecte. După analizarea datelor, specialiștii speră să poată afla, spre exemplu, de ce gheața din emisfera sudică nu se subțiază în același ritm și la aceleași proporții ca și gheața din zona arctică. Alte răspuns căutat ar fi la întrebarea: ce efecte reale are topirea ghețurilor, pe termen lung, asupra creșterii nivelului apelor și, implicit, asupra zonelor costale de pe continente sau chiar asupra acestora?

În ciuda condițiilor meteo care nu au fost mereu favorabile (deși perioadele alese pentru cele două expediții s-au orientat tocmai în funcție de fenomenele meteorologice deja cunoscute ale regiunilor polare), echipele de survolare au reușit să ducă la capăt inclusiv zboruri de câte 12 ore, să atingă puncte extreme (sudice și nordice) și să culeagă foarte multe informații. Imaginile spectaculoase văzute pe viu i-au lăsat de multe ori fără grai, au mărturisit membrii echipelor. Până și ghețari mai puțin accesibili, în general ascunși în cețuri groase, s-au dezvăluit privirii (un noroc pentru cercetători) și au oferit echipelor ocazia să îi documenteze. Pe 22 noiembrie, misiunea de doi ani s-a încheiat, iar acum intră în scenă laboratoarele și oamenii de știință, care vor analiza toate datele colectate și vor încerca să ofere o viziune realistă asupra situației celor două regiuni polare ale Pământului.

 

Sursa și foto: Our Amazing Planet


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger