Misiune întreruptă în căutarea vieţii sub-antarctice

0

Echipa de oameni de ştiinţă şi ingineri britanici care a pornit, săptămâna trecută, un experiment unic şi inedit, de căutare a vieţii în lacul Ellsworth, aflat sub trei kilometri de gheaţă în Antarctica, a fost nevoită să îşi oprească, deocamdată, activitatea, din cauza unor probleme tehnice ale echipamentului folosit.

 

Boilerul principal utilizat pentru încălzirea, până aproape de punctul de fierbere, a apei folosite pentru forarea în gheaţă are probleme serioase, au transmis inginerii care operează echipamentul. Activitatea de forare a fost sistată duminică şi încă nu se ştie exact când va putea fi reluată, deşi echipa de cercetători speră să nu încheie anul în această situaţie. Problemele tehnice au apărut destul de repede după punerea în funcţiune a echipamentului: o piesă din angrenaj nu a pornit, însă a fost înlocuită rapid şi, timp de aproape cinci zile, totul a funcţionat corect. Aceeaşi piesă, însă, s-a stricat după aceste prime zile de forare, iar un înlocuitor pentru ea a fost deja comandat şi va ajunge în Antarctica în câteva zile. Între timp, inginerii aflaţi acolo discută cu producătorii echipamentului pentru a găsi sursa problemelor tehnice cauzate de aceeaşi piesă.

Dacă acestea nu pot fi rezolvate, echipa de ingineri îşi propune să ghideze manual piesa şi circuitul alimentat de aceasta, pentru ca utilajul, în întregime, să devină, totuşi, funcţional. În zona unde se desfăşoară experimentul, temperaturile sunt de minus 30 de grade Celsius, există vânturi puternice şi îngheţate, iar acestea plus izolarea în care se află echipa pot cauza diverse probleme celor din echipă. Încă de la plecare, toţi cei implicaţi au recunoscut că riscurile implicate sunt majore şi că există posibilitatea ca folosirea unui echipament sofisticat într-un mediu atât de ostil să nu se încheie ca un succes, ci dimpotrivă. Totuşi, oamenii de ştiinţă îşi păstrează optimismul şi speră să poată opera din nou utilajul care să îi ajute să colecteze mostre de la trei kilometri adâncime, din apa lacului care a fost izolat de restul lumii în ultimii 500.000 de ani.

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger