Mișcarea găurilor negre formează quasarii din Univers

0

 

Fie că sunt singure, fie că orbitează în pereche, găurile negre nu stau locului: se învârt, se mișcă încoace și încolo în galaxia care le găzduiește, iar această mișcare, spun astrofizicienii de la Universitatea Brigham Young, creează formațiunile pe care le denumim quasari.

Studiul recent al cercetătorilor de la Universitatea Brigham Young este primul care arată ce anume alimentează cele mai strălucitoare formațiuni din Univers. Găurile negre par să fie sursa energiei care face din quasari o fascinație pentru astronomi. ”Gaura neagră este ca un generator care se învârte între câmpuri magnetice. Modul în care un asemenea câmp este influențat și modelat de către mișcarea găurii negre creează tensiune electromagnetică, aceasta se transformă în radiații și energie care se manifestă vizibil”, explică coordonatorul studiului, David Neilsen.

Despre mișcarea găurilor negre se credea că juca un rol în existența quasarilor încă din 1977, când teoria a apărut prima dată. Noul studiu confirmă teoria și aduce o componentă nouă acesteia: că mișcarea laterală a găurilor negre de asemenea alimentează formațiuni de tip quasar. Așadar, cei mai strălucitori și mai mari quasari se pare că provin din găuri negre care se rotesc foarte repede și, totodată, traversează galaxia la viteze extrem de mari.

 

Sursa și foto: ScienceDaily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger