Miscarea eco din Romania, cam inghetata in frigul schimbarilor climatice

6

buceco

La Copenhaga se continua cu negocierile si se avanseaza extrem de greu. In week-end, deja, figuri mari din politica internationala prevesteau un final nefericit al negocierilor, iar astazi mai multe tari in curs de dezvoltare au parasit grupurile de lucru, conform Agentiei France Press. China a acuzat in mod direct tarile din Occident de viclenie si tot mai multi experti au inceput sa prevesteasca la randul lor esecul conferintei globale, una dintre cele mai importante din istoria omenirii.

de Magor Csibi

Nici cetatenii din diverse tari nu au ramas indiferenti fata de ce se intampla. In mai multe orase din Europa si din lume, oamenii au organizat diverse actiuni de protest fata de atitudinea guvernelor participante la negocieri, despre care cred ca isi urmaresc fiecare propriul interes.

Daca in Copenhaga s-au adunat peste 100.000 de protestatari, in Romania oamenii n-au fost atat de curajosi. Abia cateva zeci de simpatizanti ai mediului s-au luptat cu lenea si cu frigul sambata seara in Piata Constitutiei, unde mai multe ONG-uri au incercat sa organizeze o actiune de protest similara celei din capitala Danemarcei.

Printre participanti l-am zarit si pe Serban Copot, ambasadorul Comisiei Europene pentru Schimbari Climatice. L-am intrebat daca putem sa vorbim despre schimbari climatice in conditiile in care imi inghata urechea la telefon. Dupa parerea lui, acum o saptamana n-ai fi zis ca e iarna si oricum termenul oficial “de schimbari climatice” folosit de Comisia Europeana nu se refera doar la un process de incalzire, ci la o serie de schimbari diverse la nivel global.

El n-ar pune slaba prezenta a oamenilor pe seama dezinteresului romanilor fata de natura sau fata de schimbarile climatice, aruncand vina pe organizarea ineficienta. Nu exista e comunicare destul de buna intre ONG-uri si simplii cetateni, spune el, totul este organizat in maniera traditionala romana.

In concluzie, impact si presiune mare n-am reusit sa punem pe politicienii nostri, care probabil nici nu stiu ce se intampa zilele astea la Copenhaga, insa stim de ce ingheata miscarile ecologiste prin piete.

Tags:6 comentarii

 1. Hehehe… asta imi aminteste de o caricatura in care un ecologist acoperit doar cu o frunza, urla tremurind ca nu mai poate trai din cauza incalzirii globale, in timp ce trecatorii imbracati extrem de gros, (cu caciuli, paltoane) se grabeau sa se adaposteasca de viscol!

 2. Servus!

  Uite ca mai fac si altii ridicari la lupta:

  http://www

  Sper, ca pe masura ce lucrurile de importanta imediata se vor lamuri, oamenii se vor gandi si la lucruri importante pe termen lung.

  Spor!

 3. Sa compari termenul “incalzire globala” cu temperatura scazuta prezenta la un moment dat si intr-un anumit loc pentru a invalida primul termen, e un argument tampit.

 4. nu reusesc sa-i dau seama la ce se pricepe mai bine tanarul surprinzator Serban Copot – sa fie schimbari climatice, sa fie sectorul ONG de mediu din Romania? Nu stiu…mi-a atat de greu sa aleg…o figura remercabila, oricum, absolut necesara intr-un astfel de material

 5. Salut,
  Unu la mana – la Copenhaga au fost maxim 40 000 de oameni la mars. Si foarte bine ca au fost!
  Doi la mana – ma bucur ca avem un ambasador al CE in Romania pe tema schimbarilor climatice. Daca exista oameni care pot face lucrurile mai bine decat ONGurile ii invit sa incerce. Nu se supara nimeni daca treaba e facuta mai eficient de altcineva. Pana la urma Domnul Copot are un ONG propriu care din cate stiu nu s-a implicat prea tare in organizare si n-a reusit sa aduca prea multi oameni la evenimentul din Bucuresti.
  Trei la mana – atat timp cat frumoasa presa nu scrie de cele 14 orase in care s-a desfasurat evenimentul, decidentii nici n-au cum sa stie.

  Daca vreti sa salveze ONGurile tara asta, sa nu va tineti respiratia pana se intampla asta. E acelasi tip de gandire ca si acela care ii face pe oameni sa astepte sa le rezolve Guvernul problemele.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger