Destul cu statul jos (pe scaun sau alt suport pentru corp), e timpul să stăm în picioare, e mai sănătos! Acesta este, potrivit publicaţiei Boston Globe, noul curent în creştere în SUA. I se mai spune “curentul nu-sta-jos” (sau nu-lua-loc) şi a început, iniţial, în clădirile de birouri, dar acum a ajuns în stradă, în mijloace de transport, localuri, la petreceri, în cluburi sau chiar la diverse întâlniri şi evenimente sociale.
În mijloacele de transport, spre exemplu, şi dacă sunt locuri libere pe scaune, adepţii mişcării anti-stat preferă să rămână în picioare, în loc să ocupe scaunele. Bill McDonough (55 de ani), care face zilnic naveta cu trenul din Boston, timp de 40 de minute, spune că a ajuns să îşi cedeze de bună-voie locul, chiar şi celor mai tineri decât el. Şi nu din politeţe, ci pentru că a devenit parte a acestei mişcări anti-stat. Antrenoarea de fitness Gretchen Reynolds spune că a auzit de tot mai mulţi oameni care preferă să stea în picioare şi când se uită la televizor. „Este o altă abordare a menţinerii sănătăţii, ca alternativă la „corvoada” de a ieşi la o oră de alergare”, explică aceasta.
Lucrurile au pornit de la concluziile ştiinţifice ale mai multor studii recente, care arată că statul jos este dăunător sănătăţii: scurtează speranţa de viaţă, creşte riscul de probleme cardiovasculare şi de diabet şi contribuie la instalarea obezităţii. În octombrie, British Journal of Sports Medicine a scris că, pentru fiecare oră petrecută stând în faţa televizorului, o persoană pierde 22 de minute din viaţă. Tot luna trecută, revista Diabetologia (specializată pe probleme de diabet şi asociate acestuia) a publicat un alt studiu, care arăta că sedentarismul este asociat cu risc crescut de diabet, boli cardiovasculare şi, în general, cu mortalitatea. Şi sunt numai două exemple de astfel de studii care atrag atenţia asupra faptului că statul jos mai multe ore pe zi (la birou, la televizor sau în alte medii) aduce cu sine probleme de sănătate.
Imediat au apărut şi un nume pentru aceste riscuri de sănătate, „sitting disease” (boala statului) şi, desigur, glumele aferente. Dincolo de spiritul de glumă, însă, o serie de publicaţii au abordat serios problema, semnalând apariţia birourilor la care se stă în picioare, în diverse companii sau a alegerilor unor profesionişti din diverse domenii de a sta în picioare pe toată durata unei conferinţe sau a unui seminar. Ba mai mult, există deja şi birouri mobile, care au biciclete încorporate (biciclete statice), iar cei care lucrează acolo pot face mişcare în timp ce vorbesc la telefon sau îşi gândesc proiectele. Pe de altă parte, vin alţi specialişti care spun că şi statul prelungit în picioare aduce probleme de sănătate (varice, infarct, mai ales în cazul celor bolnavi de inimă). Aşa că soluţia ideală este echilibrul: dacă lucrăm la calculator, stând jos, la fiecare 20 de minute ar trebui să ne ridicăm şi să facem puţină mişcare, măcar câteva minute, departe de calculator. Dacă facem muncă de birou, la fel, să luăm câte o pauză de plimbare, chiar dacă este în jurul biroului. Şi să încercăm să compensăm orele de stat jos cu ore de exerciţiu fizic, preferabil în natură.
Sursa şi mai multe detalii: Boston Globe
Foto: TH