Mirosul ne reflectă personalitatea

2

Mirosul unei persoane ne poate oferi indicii privitoare la personalitatea acesteia, arată un nou studiu în care participanţii au apreciat, cu o oarecare acurateţe, cât de deschişi, anxioşi sau dominanţi sunt unii oameni în funcţie de emanaţiile hainelor lor. Este vorba de prima cercetare care a analizat dacă trăsăturile de caracter pot fi desluşite prin intermediul mirosului trupului.

Chiar dacă evaluările subiecţilor nu au fost 100% exacte, ele sugerează că, atunci când ne formăm o primă impresie,  luăm în calcul şi mirosul unei persoane, alături de indicii vizuale şi acustice privind personalitatea lor. Cercetătorii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, a rugat 30 de bărbaţi şi 30 de femei să îmbrace tricouri de bumbac albe trei nopţi la rând, fără să folosească parfumuri, deodoranţi sau săpun. Totodată, nu au avut voie să fumeze şi să bea şi nici să consume mâncăruri aromate pe durata experimentului, care a inclus şi un test de personalitate.

Tricourile lor au fost adunate şi analizate în funcţie de miros de către 100 de bărbaţi şi 100 de femei, îndemnaţi să evalueze cinci trăsături de caracter ale purtătorilor de tricouri pe o scară de la 1 la 10. Fiecare dintre evaluatori a analizat 6 tricouri şi fiecare tricou a fost analizat de 20 de evaluatori. Aprecierile acestora s-au potrivit într-o oarecare măsură cu autoevaluările purtătorilor de tricouri din cadrul testului de personalitate legate de trei trăsături de caracter: sociabilitate, nervozitate şi dominanţă (dorinţa de a fi lider).

Evaluările nu au fost perfecte, însă cei care le-au realizat au estimat nivelul de sociabilitate şi nervozitate al persoanelor mirosite aproape la fel de exact ca subiecţii dintr-un studiu anterior, care au apreciat trăsăturile de caracter în funcţie de clipuri video ce înfăţişau comportamentele unor persoane. Dominanţa a fost evaluată cel mai precis în cazurile în care evaluatorul analiza mirosul unei persoane de sex opus, ceea ce indică faptul că asemenea judecăţi sunt importante când vine vorba de alegerea unui partener.

Extrovertirea, nervozitatea şi dominanţa sunt trăsături ce pot fi exprimate fiziologic, inclusiv prin intermediul emoţiilor. De exemplu, o persoană nevrotică transpiră mai tare atunci când este supusă stresului, ceea ce modifică bacteriile de la axilă şi le impregnează un miros diferit, în timp ce persoanele dominante ar putea să aibă niveluri mai ridicate de testosteron ce le pot modifica glandele sudoripare.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/Ryan Somma


2 comentarii

  1. Ai vrea tu :)))) dar probabil inafara de acest mini articol nu ai prea citit f mult despre hormoni si mirosul personal si ce rol au in a ne alege partenerul de viata sau prietenii….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger