Mircea Toma: Statul român e un partener neonazist al acestor grupări extremiste

9

Participanții la proiecția de film The Kids are Alright care a fost întreruptă acum două seri de un grup de extremiști naționaliști și religioși se pregătesc să depună plângeri la poliție împotriva agresorilor și instituțiilor statului care nu au intervenit. Până acum între 3 și 5 participanți sunt hotărâți să facă acest pas, fiind consiliați de asociația ACCEPT, organizatoare a Lunii Istoriei LGBT, în cadrul căreia a avut loc proiecția. ACCEPT va formula, de asemenea, solicitări administrative la adresa superiorilor instituției gazdă care nu au luat măsuri pentru buna desfășurare a evenimentului.

“Suntem în proces de strângere a plângerilor din partea persoanelor care au participat și s-au simțit discriminate și intimidate la eveniment. Autoritățile sunt cele care trebuie să încadreze faptele dacă sunt contravenționale și/sau penale. Noi considerăm că sunt foarte grave, fie că e vorba de împiedicarea desfășurării unei adunări legale, fie că e instigarea la ură pentru care cel puțin o parte din persoanele extremiste de acolo care ar trebuie trase la răspundere pentru cum s-au desfășurat lucrurile”, spune Iustina Ionescu, avocat al asociației ACCEPT.

Aceasta a subliniat că este foarte îngrijorător că autoritățile publice, mai ales administrația instituției unde a avut loc evenimentul, dar și Poliția și Jandarmeria, care au fost anunțate din timp că are loc un eveniment cu un anumit risc de a se solda cu astfel de agresiuni, nu au luat măsuri pentru a proteja participanții la proiecție. Polițiștii și jandarmii au fost prezenți la fața locului, chiar mai numeroși decât spectatorii la film, dar nu au intervenit deloc pentru ca evenimentul să poată continua, spune avocata. La momentul intrării grupului extremist în sala Noului Cinematograf al Regizorului Român, directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Nițulescu, a apelat numărul de urgență 112, dar nici la acel moment nu s-a intervenit, iar filmul a fost blocat, povestește Daniela Prisăcariu, coordonatoarea festivalului. Prezența Poliției fusese, de asemenea, solicitată, în scris, anterior evenimentului de către asociația ACCEPT.

Ea spune că aproximativ 50 de protestatari au intrat în sala unde era proiectat filmul, blocând proiecția sa încă de la primele minute. Spectatorii au fost fotografiați, insultați, agresorii adresându-se cu apelative precum spurcăciuni și animale. “Moarte homosexualilor”, “Nu vă vrem aici, nu sunteți români”, sunt câteva dintre lozincile scandate, spune Daniela. De asemenea, protestatarii au cântat imnul României, cântece religioase, au afișat icoane și însemne fasciste, a mai spus Daniela, adăugând că directorul adjunct al MȚR, Mihaiu Gheorghiu, a fost prezent, dar nu a intervenit, ba chiar a stat de vorbă amical cu participanții la protest.

“În ce țară trăim?! În ce țară spectatorilor la un film de comedie, la doi pași de guvernul României, li se cere moartea într-un spațiu public”, spune, la rândul său, Florin Buhuceanu, membru al ACCEPT, asociație care solicită Ministerului Administrației și Internelor, precum și Procuraturii, investigarea mișcării extremiste și a modalităților de intervenție a organelor de ordine în cazul acestui tip de hate crimes – infracțiuni motivate de ură, cuprinse în legislația românească și condamnate ca atare. De asemenea, solicită Ministerului Culturii demiterea lui Mihai Gheorghiu, directorul adjunct al MȚR, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative și profesionale și Jandarmeriei investigarea nonintervenției jandarmilor de la fața locului. Nu în ultimul rând, solicită sancționarea persoanelor care au tulburat liniștea publică și au instigat la ură pe criteriul orientării sexuale.

“Asistăm la un test al statului care nu reușește să-și facă datoria, să condamne și să reprime incitarea la ură și la violență, pot să folosesc și eu cu titlu de opinie că statul român e un partener neonazist al acestor grupări pentru că nu a făcut dovada că protejează drepturi fundamentale ale omului, spune Mircea Toma, președintele Asociației de Monitorizare a Presei ActiveWatch. El a adăugat că e e un contrast între protestele “de rutină” pentru salvarea Halei Matache sau pentru Roșia Montană unde jandarmii intervin foarte prompt împotriva manifestanților, dar când un eveniment cultural este blocat, “sărmanii jandarmi consideră că e ok”.

Într-o intervenție radiofonică de ieri, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a declarat că jandarmii au fost solicitați la fața locului pentru a susține măsurile Poliției, dar nu a fost cazul și a menționat că organizatorii evenimentului nu restricționaseră pentru nimeni intrarea în NCRR, prin bilete sau altfel. Reprezentanții Muzeului Țăranului Român nu au fost găsiți pentru a prezenta o reacție. Cei care au reacționat sunt reprezentanții Noului Cinematograf al Regizorului Român. “NCRR regretă producerea acestui incident. Evenimentele de aseară ne-au luat prin suprindere, având în vedere că în experiența noastră de peste 5 ani, publicul nostru nu a reacționat niciodată astfel. Colaborăm îndeaproape și cu toată deschiderea cu MTR și Asociația Accept, pentru a înțelege circumstanțele în care au avut loc aceste evenimente, și pentru a le evita în viitor”, se arată într-o declarație semnată de Daniela Băcanu, administrator NCRR.

Agresiunea de miercuri seară din sala NCRR arată, din nou, că autoritățile nu își fac treaba, nu îi identifică și nu îi trag la răspundere pe cei care instigă la ură pe criteriul orientării sexuale, deși acest lucru ar fi foarte simplu de făcut pe baza probelor care se găsesc printr-un simplu search pe Google, după cum spun reprezentanții societății civile. La sfârșitul anului trecut, mai mulți participanți la un spectacol de teatru pe tema homosexualității au fost agresați fizic de un grup de extremiști la ieșirea din clădirea SNSPA, unde avusese loc reprezentația. Recent, statul român a fost notificat că este chemat la CEDO în cazul a șase tineri care participaseră la parada gay din 2006 și care au fost bătuți apoi în metrou de niște tineri neidentificați atunci. La cinci ani de la acele fapte au închis dosarul fără a trage pe cineva la răspundere.

Puteți citi și:

Copiii sunt în regulă, adulții au înnebunit

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării condamnă public actele homofobe de la Muzeul Țăranului Român

 


9 comentarii

 1. Pingback: Copiii sunt în regulă, adulții au înnebunit | TOTB.ro - Think Outside the Box

 2. Nu inteleg cum adica “se pregatesc sa depuna plangeri”, mai ales in cazul in care sunt consiliati de un avocat. Intr-o zi ar trebui sa aiba toate plangerile scrise stampilate si depuse. Cu cat dureaza mai mult cu atat se “sting” apele. Sper sa se depuna totusi, fie ele si mai tarziu.

 3. F. urat articolul dumneavoastra si nu reflecta realitatea. Muzeul Taranului Roman este un simbol. E plin Bucrestiul de cinematografe. Sunt curioasa ce ar fi zis bunicii dumneavoastra domnule Mircea Toma!
  Sunt sigura, ca la inteligenta si informatiile pe care le aveti, sunteti constient de fiecare miscare a dumneavoastra.
  Dar, din fericire, Dumnezeu nu doarme…Avem noi impresia asta 🙂

  • Deci Dumnezeu e un fel de polițai care stă cu pulanul pregătit să altoiască orice cremenal de teapa lui Mircea Toma? Sau Isus nu a murit pe cruce decât pentru hetero? Nu cred că îi faceți un compliment divinității atribuindu-i ideile dvs privind ordinea sexuală, dimpotrivă!

 4. Tov. Mircea Toma se vaita degeaba nestiind ca locul cel mai indicat al proiectiei unui film de aceasta factura este la cinematograf. Muzeul Taranului Roman trebuie sa promoveze traditiile si cultura omului de la sat.

 5. Pingback: Despre homosexualitate, cu luciditate - Horea Mihai Badau - Despre Social Media si nu numai

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger