Nici protestul de ieri care a adunat peste 100 de oameni în fața Guvernului României, înarmați cu pancarte și sloganuri împotriva evacuării celor mai bine de 1.000 de romi evacuați de la Baia Mare, n-a atras vreo reacție din partea politicienilor români. După părerea lui Mircea Toma, președintele ActiveWatch, “singura pârghie relativ eficientă este ricoșeul prin Europa. O să-i facem de mizerie și, așa cum e acum premierul Ungariei, vor fi și ei, iar noi vom fi declarați anti-naționali pentru că îndrăznim să pârâm conducerea României ca fiind rasistă”.
“Ați dat acid la copii pentru voturi mii și mii!”, “Jos rasismul!”, “Doar pentru că sunt rom mă duci la Cuprom?” au scandat ieri cei adunați lângă Muzeul Antipa din București, unde au sancționat mutarea romilor din Baia Mare în spațiul Cuprom, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș. 37 de organizații neguvernamentale, care au trimis primului ministru Victor Ponta o scrisoare deschisă, au criticat lipsa de reacție a guvernului în fața acțiunii rasiste a primarului băimărean.
Din păcate, “iresponsabilitatea politicianului român față de această problemă nu este de dată recentă. Aici însă e o situație mult mai gravă pentru că nu mai e vorba de o simplă declarație: sunt consecințe fizice grave și consecințe asupra mentalității comunității din Baia Mare, care a întâmpinat cu urale această acțiune rasistă”, e de părere Mircea Toma, președintele ActiveWatch. “Lipsa de intervenție politică are o dublă greutate: pentru că nu intervine să repare un act rasist și pentru că nu oferă un model pentru o atitudine normală în virtutea legilor drepturilor omului, lăsând populația să creadă că așa este OK”.
Marian Mandache, directorul executiv al asociației Romani Criss, care a animat grupul de protestatari cu sloganurile strigate în megafon, a subliniat la rândul său faptul că în multe locuri din țară romii “sunt amplasați în condiții periculoase pentru sănătatea lor și care nu le permit copiilor să meargă la școală, oameni care își pierd locurile de muncă pentru că locuiesc la groapa de gunoi ș.a.m.d.” Deși o parte din romii evacuați de la Baia Mare au semnat acorduri scrise cu primăria, prin care acceptă să fie mutați la Cuprom, Mandache susține că aceste acorduri nu sunt valabile: “Acele acorduri sunt luate cu buldozerul în fața casei, moment în care ei, evident, semnează că sunt de acord cu mutarea. Cele peste 100 de acorduri scrise nu sunt astfel valabile, pentru că sunt făcute sub presiune, iar romii au fost obligați să se mute la Cuprom”. În prezent, există și un dosar penal constituit cu privire la intoxicarea romilor din Baia Mare, însă nu avem detalii despre cum a fost soluționat. Romani Criss a contactat și un avocat care să-i sprijine pe cei din comunitatea afectată.
Arhitect și cercetător, Cătălin Berescu a fost și el prezent la protest. Întărind opinia că acțiunea lui Cherecheș este una dintr-o lungă și tristă listă de abuzuri asupra comunităților de romi din România, Berescu spune că, “din păcate, nu există și strategii preventive și chiar și acest protest este reactiv”. În ceea ce privește puterea de reprezentare și solidaritate a romilor în fața acestor acțiuni, arhitectul crede că “ideea de unitate a romilor e restrânsă la zona de petreceri și sărbători, nu se extinde la cetățenie activă. Nu trebuie însă să-i privim pe romi ca și când ar fi altceva decât restul românilor. În ceea ce-i privește pe cei din comunitățile de sărăcie extremă, ei nu au nicio cale de atac, fiind total la cheremul primarilor care sunt toți, fără excepție, niște dictatori locali cărora nu li se poate opune aproape nimeni. Consiliul local, singurul care s-ar putea opune este însă, în aceste cazuri de atac, de partea primarului”.
Deși nici până la această oră politicienii români nu au reacționat la cazul Cherecheș, ambasadorul Cehiei, o țară în care rasismul este, de asemenea, impregnat în dinamicile sociale și politice, și-a spus părerea despre evenimentele de la Baia Mare. “Dacă raporturile despre mutarea forţată a unei comunităţi de romi pe locul fostei uzine chimice şi despre intoxicarea unora dintre ei cu substanţe chimice sunt adevărate, atunci situaţia este îngrijorătoare”, a declarat ambasadorul Cehiei, Jiri Sitler, într-un interviu acordat TVRinfo.ro.
O galerie de imagini de la protestul de ieri puteți găsi aici.
Un comentariu
Sunt destul de interesat pe tema asta, dar am o problema. Romii au o cultura (a educatiei, a muncii, a relatilor sociale, etc.) diferita de populatia majoritara. Populatia majoritara vrea sa le integreze (sau cel putin asa pretinde), dar tocmai din cauza acestor diferente culturale romii nu vor, nu reusesc sa se integreze. Iar daca se intampla ca unii indivizi romi reusesc “integrarea” acestia sunt pur si simplu exclusi din comunitatea propiu. Spun toate astea dupa ani de observare si incercare de a gasi o solutie pe aceasta tema, asa ca spun cu convingere ca ar merita premiul Nobel, oricine ar gasi solutia pe problema romilor.