Ministrul Rovana Plumb a dispus verificarea de urgenţă a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej

8

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judeţul Hunedoara , de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia  Mediului, arată un comunicat de presă primit de la Ministerul Mediului și Pădurilor.

 

Se va urmări verificarea procedurilor urmate în legătură cu acest acord de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale. De asemenea, ministrul  Mediului şi Pădurilor a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia  Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timisoara pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu  pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Dacă se va constata că acordul nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta se va anula.

Puteți citi și:

România intră oficial în epoca de aur. Proiectul cu cianuri de la Certej a primit avizul de mediu

 

Foto: evz.ro8 comentarii

 1. Da ministrul chiar nu stie ce se petrece in domeniul pe care il are sub control si cine ce avize de mediu da? La Rosia parca trebuia s adecida nu numai ea ci tot guvernul daca se putea si aici nici macar n-are vreun cuvant de spus? E bine ca se fac proiecte, dar sa respecte procedura la toate. Nu unele asteapta de 12 ani si altele primesc aviz peste noapte

  • Acordul de mediu pentru ambele proiecte nu poate fi eliberat de către o autoritate regională de protecție a mediului din cauza dimensiunilor foarte mari ale distrugerilor de mediu pe care le presupun.

   Dacă proiectele ar avea hârtiile în regulă (ceea ce nu e cazul), autoritățile centrale de mediu ar putea elibera acordul integrat de mediu. Dar cum să dea acord de mediu în Roșia Montană, de exemplu, pentru distrugerea unor terenuri ce nici măcar nu aparțin RMGC?

 2. Pingback: Articole din presa românească privind exploatarea miniseră de la Certej | În NEcautarea El Dorado-ului

 3. Pingback: Ministerul Mediului: ”Avizul de mediu pentru Certej este ilegal și iresponsabil” | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. @Elena: aceleasi intrebari mi le pun si eu. mi se pare ca doamna Plumb nu e potrivita in aceasta functie,daca la Rosia Montana nu da niciun raspuns,desi proiectul e in avizare de 6 ani, si la Certej, cum subalternii si-au facut treaba si nu au taraganat lucrurile, hop ca nu e bine! nu e normal un astfel de comportament cand strainatatea e cu ochii pe noi si cand investitiile ar trebui sa fie prioritare

  • Anda, proiectul RMGC nu este în avizare de 6 ani, ci este tot cârpit de către companie ca reacție la lipsurile majore identificate de către specialiști și societatea civilă.

   Sunt perfect de acord cu tine că RMGC ar fi trebuit să primească de mult un răspuns. Din punctul meu de vedere, acel răspuns trebuia dat acum 6 ani, când a înaintat documentația SF pentru aviz: NU!

   Dar să nu ne facem griji, românii s-au deșteptat, așa că „proiectele” inițiate de afaceristul descurcăreț Frank Timiș (Roșia Montană, Certej) vor ajunge cât de curând la coșul de gunoi.

   • de ce sa nu se dea aviz? pentru ca respecta toate normele europene (de care doamna Plumb se pare ca nu a auzit)? Pentru ca se vor folosi cele mai moderne tehnologii de exploatare? Pentru ca e un proiect pe care localnicii il doresc? Sau pentru ca e un proiect benefic pentru tara? dar partial ai dreptate cu ceva, romanii s-au desteptat. E suficient sa te uiti la cei mai mari producatori de aur din lume si din Europa, sa vezi ca sunt tarile cu cel mai ridicat nivel de trai. Motiv pentru care cam 80% dintre romani sunt de acord cu inceperea proiectului de la Rosia.

    • Care proiect zici tu că respectă toate normele europene? Și cine a certificat asta, mă rog?

     Referitor la beneficiile pentru țară:

     „O analiza obiectiva demonstreaza ca proiectul nu reprezinta o lucrare de interes public si prin urmare nu justifica efectele colaterale negative si riscurile implicate in proiect.”

     Aceasta este poziția oficială a Academiei Române vis-a-vis de proiectul RMGC.

     Iar în privința celor 80% din români care și-ar dori exploatarea, nu faci altceva decât să distribui o dezinformare a RMGC, pe care au recunoscut-o chiar ei, de altfel: Sondajul de opinie a întrebat ce anume i-ar determina în primul pe români să accepte proiectul propus de RMGC. Iar 80% dintre respondenți au ales varianta cu locurile de muncă.

     Iar acest aspect se vede în campania de comunicare a RMGC: peste tot promit locuri de muncă cu nemiluita, în ciuda propriilor documente(vezi la pag. 177 ce scriu despre locurile de muncă) în care numărul de locuri de muncă este mult mai mic decât cel din poveștile lor.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger